Software pro skládání panoramat

luvar

• 245
    • Zobrazit profil
Software pro skládání panoramat
« kdy: 24. 02. 2021, 13:20:01 »
Dobry den,
na skladanie panoram (ci uz z ruky fotene z mobilu samostatne fotografie, alebo z tripoidu z fotaku) som zvykol pouzivat autostitch (http://matthewalunbrown.com/autostitch/autostitch.html) cez wine. Funguje to fajin, ale obmedzenie na pouzitu ram (mozno v suvislosti s nejakym bugom) zacina obmedzovat funkcnost (cez ~20 fotiek z fotaku nie je mozne spojit). Ked som mal privela casu, pouzival som Hugin a viacmenej rucny pristup a ladenie. Pred asi polrokom som deprimovany zo stavu veci napisal autostitch-u, ci nemaju platenu verziu (idealne, nech to prebehne rekurzivne adresare a porobi panoramy). Odpoved bola zamietava. Nasledne som objavil panostart (sada perlovych skriptov viacmenej. Dostupne napr v cpan repo, https://metacpan.org/pod/distribution/Panotools-Script/bin/panostart). Ten defoltne zoberie ako parameter zoznam jpeg obrazkov a vygeneruje Makefile. Nasledne make prikaz vyriesi zvysok za pomoci hugin-u. Toto je relativne fajn, ale chyba mi tam kusok vyssia miera uspesnosti skladania fotografii na plnu automatiku a zaroven moznost prebehnut fotografie a pohladat si sam sekvenciu za sebou iducich fotografii, ktore tvoria panoramu.

Poznate nejaky v linuxe podporovany SW pre tvorbu panoram s moznostou ich automatickeho najdenia v kope fotografii?

Dakujem.
« Poslední změna: 24. 02. 2021, 14:00:19 od Petr Krčmář »

Re:skladanie panoram, doporucte SW
« Odpověď #1 kdy: 24. 02. 2021, 13:39:21 »
Myslím, že tohle snad umělo (placené) Autopano Giga, mám zato, že kamarád ho používal zhruba tak, že ho prostě pustil na hromady fotek a ono to v nich našlo ty vhodné a z nich vytvořilo panoramata. Ale z letmého průzkumu se zdá, že to asi jeho autor zabalil :(.

Re:Software pro skládání panoramat
« Odpověď #2 kdy: 24. 02. 2021, 14:52:31 »
s linuxem je problém, hugin je asi nejlepší. Osobně používám nejvíc ptgui, ale ne na linuxu (možná ale bude běžet ve wine).

Na astro je super na linuxu siril.org, umí spojovat panorama, ale je primárně zaměřen na oblohu, takže nevím jak půjdou běžné krajinky z ruky spojovat. Kamarádi, kteří fotí jenom astro používají ještě PixInsight, ale to je už složitá obluda.

mhepp

• 182
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 24. 02. 2021, 15:33:13 »
Používám Hugin, slepí i panorama z NxK fotek, obvykle mám panorama i 120 12Mpix fotek - je tam hodně překrytí. A vždy to (nakonec) slepí. cca 15 let zpět měl celkem mizernou automatiku, ale to už je dávno pryč, nyní skládá panoramata automaticky a dobře. Dobře znamená, že s výsledkem jsem spokojený, neboť často pano fotím z ruky a tím pádem paralaxu neřeším a občas mi ujede. Zároveň mám staré zkušenosti s jinými nástroji, které v té době byly ubohé proti Hugin-u, takže jsem již velmi dlouho neměl potřebu zkoušet cokoliv jiného.

brk

• 237
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 24. 02. 2021, 15:59:47 »
Poznate nejaky v linuxe podporovany SW pre tvorbu panoram s moznostou ich automatickeho najdenia v kope fotografii?

Nejčastěji používám Hugin, případně Affinity Photo na Macu. Docela zajímavě funguje photos.google.com. Udělám adresář, nahraji fotky a Google se typicky někdy časem ozve, že tam při analýze obsahu našel fotky a že mi udělal panorama. Jestli to jde ovšem nějak vyvolat i cíleně, to netuším.

« Odpověď #5 kdy: 03. 03. 2021, 17:01:17 »
Presne tohle jsem resil tusim 2-3 roky nazpet. Fotky jsem mel rucne nafocene, tak ze se postupne pokreje cela oblast. Jednotlive fotky se prekryvaji, ale pravidelna paralaxa, ci sklon tam neni.

Ve Windows jsem pouzival ICE panorama, jez pracuje tak, ze najde mezi jednotlivymi fotografiemi ruzne tvarove-barevne shody (i pri nepravidelnosti fotek a ruzne jdouci fotky za sebou). Panorama vytvri celkem dobre a je to freeware. Ale musi byt na Windos nainstalovana urcita knihovna.

V Ubuntu jsem zkousel najit nejaky program, ktery by to zvladnul. Zkousel jsem Hugin, ale Hugin potrebuje nejakou pravidelnost ve fotkach (paralaxa, setrideni) a pri rucnim nafoceni se panorama vytvorit nepodarilo. Autopano jsem take zkousel, a take se to pri rucne nafocenem pokryti krajiny nepodarilo a na zadne reseni jsem zatim (ani po letech) neprisel.

Vim, ze Smartfouny taky umi panorama celkem dobre, maji na to nejaky vlastni program. Jenze smartfoun nepouzivam.

ICE Panorama od Microsoftu  nejde pod Linuxem samozrejme. A i pri instalace do Windows jsou obcas problemy, taky mi to neslo. ICE Panorama dava dobre vysledky, ale je to narocny na system.

Samotny proces nesmi prekrocit 2 GB Ram, me to zvladalo okolo 200-250 15 Mpix fotek maximalne pro vytvoreni jedne panoramy. I JPG ma svuj limit na maximalni sirku-delku obrazku (tusim okolo 86000 pixelu), a jak JPG tak PNG ma limitni pocet MPIX (aby sirka X vyska X barevna hloubka neprekrocila 2 GB, resp. rozliseni obrazku okolo 400 MPIX ?). Po prekroceni tohoto limitu je mozno panorama ulozit pouze ve specialnim ICE formatu. Proces take zere docela misto na disku v prubehu procesu. Cca 10 fotek po 15 Mpix zabere 500 MB v prubehu procesu, na konci se to uvolni.

I na CPU je tvoreni panoramat narocne (bez ohledu na program). ICE Panorama s jednim vlaknem na I7 - zpracovat okolo 100 15Mpix fotex trva minuty, 200 fotek po 15 Mpix pak okolo 30 minut, 20 fotek trva jen par vterin. Zavislost je cca kvadratocka (CPU cas=Pocet fotek na druhou).

Promin, ze ti neumim poradit, sam jsem na reseni take neprisel.

Predchozi tema:
https://forum.root.cz/index.php?topic=18782.0