Jaké VPN? Dokáže mě opravdu skrýt?

Jaké VPN? Dokáže mě opravdu skrýt?
« kdy: 24. 02. 2021, 11:17:45 »
Ahoj, máte tip na VPN a dokáže (případně jak moc) skrýt můj provoz na internetu? Co když si to vyžádá policie (teď fantazíruji) pomůže mi VPN?

Jose D

• 886
    • Zobrazit profil
Re:Jaké VPN? Dokáže mě opravdu skrýt?
« Odpověď #1 kdy: 24. 02. 2021, 13:00:13 »
Ahoj, máte tip na VPN

wireguard třeba..

dokáže (případně jak moc) skrýt můj provoz na internetu?

data budou skryta mezi VPN klientem a VPN serverem, nicméně někde data musí být nakonec rozbalena, a pořád budou viditelná metadata, čili kdy běžel od tebe provoz a v jakém objemu.

jak moc

pokud bude vnější analýze podroben traffic na a z VPN serveru, je možné časově korelovat zakryptované pakety od tebe, a rozbalenou komunikaci směrem k protistraně.

Co když si to vyžádá policie

Tak je jí v zákonem vymezených případech telekomunikační operátor povinnen poskytnout součinnost.
A to může být jak poskytovatel Internetu tvůj, nebo protistrany, se kterou komunikuješ, nebo oba.

Z celého vyznění mám podezření, že:

1) chceš dělat přes VPN něco nekalého, což je nedobře
2) pleteš si VPN a darknet, což je, zejména pro tebe, taky špatně.

« Odpověď #2 kdy: 24. 02. 2021, 15:32:15 »
VPN není od skrývání identity, efektivně umí zabezpečit koncové sítě díky využití šifrování, ale ani to není pravidlem, používá se řada vpn, které šifrované nejsou. Lidé se mylně pletou VPN s něčím nelegálním, ale jedná se o široce používaný mechanismus jak vytvořit spojení do míst, které nejsou veřejné (např. podnikové sítě) s bonusem, že je možné přes ty sítě tlačit i běžný internetový provoz (gateway). Tenhle mechanismus tě ale skryje pouze před tvým ISP, nikoliv před policií.

Pokud chceš schovat svoji identity, na to jsou věci jako TOR, ale opět, policie má poměrně dost cest jak i tohle projít. Stejně jako se ti policie umí dostat do sebelépe zabezpečeného trezoru. Pro polici je totiž vždy jednoduší prostě ti dát sledování do tvého počítače, pak ti jakékoliv zabezpečené darknet sítě jsou k ničemu.

SB

• 347
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 24. 02. 2021, 16:18:04 »
Bez dlouhých pohádek a moralizování:

Máte 2 možnosti: Buďto tunel (tzv. VPN), který končí v takové p*deli, že na ni policie nedosáhne, nebo Tor (pouze pro HTTP), u kterého je problém vystopovat toky. Nic jiného z podstaty věci asi nejde.

« Odpověď #4 kdy: 25. 02. 2021, 01:11:50 »
Já bych policajty zase tolik nepřeceňoval - pokud se teda bavíme o PČR a ne třeba o amerických třípísmenkových agenturách.

« Odpověď #5 kdy: 25. 02. 2021, 07:50:37 »
Skrýt samozřejmě dokáže, ale záleží, pod jakou jurisdikci náleží https://www.safetydetectives.com/best-vpns/.
Třeba Nord má nyní akci https://go.nordvpn.net/aff_c?offer_id=266&aff_id=40260&aff_sub=diitbirthday, akorát nevím jak nyní, ale dříve nepodporoval přesměrování portů, kvůli bezpečnosti, což někdo vyžaduje.

« Odpověď #6 kdy: 25. 02. 2021, 08:20:17 »
Já jsem tedy u ProtonVPN. Sice nemám moc důvodů proč VPN používat, ale nic za to neplatím. Pěkné je také že nevynucují nějakou aplikaci ale můžete si prostě stáhnout OpenVPN profil.

« Odpověď #7 kdy: 25. 02. 2021, 08:31:22 »
Z celého vyznění mám podezření, že:

1) chceš dělat přes VPN něco nekalého, což je nedobře
2) pleteš si VPN a darknet, což je, zejména pro tebe, taky špatně.
Tady je krásně vidět to nešťastné zmatení pojmů. Vy ve své odpovědi chápete termín "VPN" v původním významu, tj. jako nástroj umožňující zabezpečit kompletní provoz mezi dvěma počítači nebo sítěmi (nebo počítačem a sítí). Většina dnešních uživatelů - a nejspíš i tazatel - si pod tím ale představuje službu, kdy se vytvoří tunel mezi vámi a "poskytovatelem VPN" a veškerá vaše komunikace s Internetem se routuje přes ten tunel. (Čímž se dosáhne toho, že místo aby váš ISP viděl všechno, vidí všechno "poskytovatel VPN", což má asi být z nějakého důvodu pro vaše soukromí lepší. :-) )

Ink

• 667
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 25. 02. 2021, 08:46:38 »
Já jsem tedy u ProtonVPN. Sice nemám moc důvodů proč VPN používat, ale nic za to neplatím. Pěkné je také že nevynucují nějakou aplikaci ale můžete si prostě stáhnout OpenVPN profil.

Důvody možná teď nemáš, ale ono se to může vyvinout jinak. Viz současnou cancel culture v USA, kde vyhazují z práce a skoro lynčují lidi za to, co napsali před 15 nebo více lety, byť psali věci, které byly v zásadě nevinné a dobře myšlené.

Navíc není vždycky úplně super, aby ISP (a kdoví kdo ještě) věděl, na jaké stránky chodíš, i když všechno, co děláš, je zcela legální.

Tudíž moc nechápu ty až hysterické příspěvky na začátku vlákna.

« Odpověď #9 kdy: 25. 02. 2021, 08:51:47 »
...vyhazují z práce a skoro lynčují lidi za to, co napsali před 15 nebo více lety, byť psali věci, které byly v zásadě nevinné a dobře myšlené
Ponechám-li stranou tu kombinaci demagogie a manipulace, nemohu si odpustit otázku, jak konkrétně "VPN" (v tom smyslu, jak ji chápete vy a tazatel) zabrání tomu, aby někdo po 15 letech vyvodil nějaké důsledky z toho, co jste napsal do e-mailu nebo na nějaké webové fórum.

Ink

• 667
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 25. 02. 2021, 08:58:23 »
...vyhazují z práce a skoro lynčují lidi za to, co napsali před 15 nebo více lety, byť psali věci, které byly v zásadě nevinné a dobře myšlené
Ponechám-li stranou tu kombinaci demagogie a manipulace, nemohu si odpustit otázku, jak konkrétně "VPN" (v tom smyslu, jak ji chápete vy a tazatel) zabrání tomu, aby někdo po 15 letech vyvodil nějaké důsledky z toho, co jste napsal do e-mailu nebo na nějaké webové fórum.

"Manipulaci a demagogii" stranou nechávat nemusíš, všechno, co jsem napsal, je pravda a je to zdokumentované.

Použití anonymizéru pomáhá skrýt identitu. Samozřejmě je to jenom jeden kamínek mozaiky, další je třeba nepsat pod svým jménem a nikomu neprozrazovat, komu přezdívka náleží. Viz třeba:

https://kechlibar.net/2021/02/16/new-york-times-vs-blogujici-psychiatr-prozatimni-vysledky/