Má dvě LEDky, jedna co svítí při zapnutí (ovšem jen pokud je uvnitř disk) a druhá pokud probíhá přenos dat. Jenže teď jsem narazil na dva disky, se kterými kontrolka zapnutí nesvítí. Přesto v doku normálně fungují. Jak je to možné?
1. Aku informaciu mi poskytuje LED
"při zapnutí"?
a) ze je disk "ON" - co neznamena, ze je dostupny pre BIOS. U HDD bez LED je to jednoduche (spinning). U SSD je to obtiaznesie.
b) takze, pokial disk nevidim v BIOSe, tak mi taka LED moc nepomoze. Nema ziadnu zasadnu vypovednu hodnotu.
2. Aku informaciu mi poskytuje LED
"pokud probíhá přenos dat"?
a) no poskytuje informaciu, ze probíhá přenos dat. Nic viac. Nedokazete podla toho urcit co presne sa deje. Co je teda informacia bez zmyslu.
b) to, ze probíhá přenos dat je videt daleko lepsie a presnejsie cez iostat/iotop/atop .... a vsetky podobne tools v Lnx, resp Win based tools. Spoliehat sa na LEDku v takom pripade nema ziadnu pridanu hodnotu. Nula.
Takze k LEDkam:
- ak zabudenete, ze existuju
- a budete pouzivat spravne tools na check toho, ci je disk mrtvy nebo ne (vs. LED pro Power ON)
- a budete pouzivat spravne tools pre check toho, co sa prave v disku deje (vs LED pro prenos dat)
tak bude vas zivot naplneny presnejsimi informaciami.
LED svetlo je informacny trash.
Potrebujete snad vediet, ze mate nastartovany motor v aute, prostrednictvom LEDky?