Domácí síť, zafixování IP , více síť. adaptérů(MAC)

Hamparle

• 365
  • junior developer ucho
    • Zobrazit profil
Jak prosím řešíte následující situaci, kdy máte (domácí) síť a chcete nějak ukotvit IP adresy, aby" se neměnily"? Není to dotaz na konrétní konfiguraci démonů a routeru, trochu nevím co chci, ale spíše jaké schéma je nejpraktičtější pro pořádek v IP adresách a hostnames ...

Hned ze ze začátku 2 otázky:
-je lepší jet jen podle hostnames a IP se nezabývat
-Logicky se nabízí na koncových strojích  nastavit statickou IP, což je obvious řešení. Akorát je to "necentralizované řešení",  může být problematické, když se notebook či smartphone se připojuje i na jinou síť než v zmiňované domácí síti. (Ano, vím, třeba na androidu jde jednoduše pro každé SSID nastavit vlastní IP konfiguraci. Nevím jak na windows, nechám se rád poučit, jestli existuje něco jako síťové profily)

Popis sítě:
"wifi router" fungující jen jako  hloupý ethernetový a wifi  switch  (jako většina zařízení, ethernet + wifi2.4 + wifi5 jsou v bridge, a obě wifi mají mírně jinou MAC, což  dělalo nepořádek v IP adresách, když jsem se připojil ze stejného ntb jednou na 2.4GHz a 5GHz, ještě když jsem měl jiný šitový router, a neměl tam Manual dhcp assignment. ) Do ethernetu je zapojen skutečný router s DNS,DHCP (dnsmasq)

Přece jenom bych rád bych přiřazení IP vyřešil, aby byly fixně přiřazené.
Není problém v dnsmasq si nastavit záznamy
Kód: [Vybrat]
dhcp-host=11:11:11:11:11:11,10.0.0.10,uctarna
dhcp-host=0e:33:11:11:11:11,10.0.0.10,uctarna # *
dhcp-host=12:ee:ee:11:ee:33,10.0.0.20,smart-tv

Ale vznikají tu dva problémy: nyní jsou hostnames spravovány centrálně. (Na to není ni špatného , ale co kdyby si samy počítače chtěly samy určit hostname)

K tomu by mě zajímalo, zda to funguje na všech OS bezproblémově toto přiřazení hostname přes DHCP. Hlavně na windows, kde je nějaký Netbios, jméno počítače v workgroup. Zatím jsem to pořádne nezkoušel.

Druhý problém (označený hvězdičkou): co když některý počítač má více síťovek? To právě se řeší duplikací záznamu. Ale další reálný problém: co když mám USB síťovku, kterou půjčuji mezi notebooky?  Pak takovou síťovku nemohu zahrnout do dhcp-hostsfile, jelikož, pak by "identitu"(IP,jméno) určoval usb dongl a ne ten počítač

Jak toto celé uchopit? Co je nejpraktičtější?
-nechat klienty aby samy si určovaly IP (řeší sdílení přenosných wifi karet)
-přiřazovat hostnames centrálně nebo taky dle PC
-co když  hostname nastaven v počítači ručně (windows i linux) a zároveň i v dhcp-host= direktivě? C z toho platí nebo má prioritu? (v man dnsmasq se píše, že prioritu má to z dnsmasq dhcp-host=),ale jak je to z pohledu ostatních s  PC Windows , přijmou to a ovlivní to nastavení a ty věci kolem netbios a \\JMENO-PC?
-v případě nevázání IP na mac
-bude  stačit v dhcp-host tedy něco takového?dhcp-host=10.0.0.10,uctarna # vynechaná mac - z nápověd : --dhcp-host=lap,192.168.0.199 tells dnsmasq to always allocate the machine lap the IP address 192.168.0.199.
« Poslední změna: 12. 02. 2021, 11:35:00 od Hamparle »

Re:Domácí síť, zafixování IP , více síť. adaptérů(MAC)
« Odpověď #1 kdy: 12. 02. 2021, 13:24:00 »
Tak si urob kombinaciu. dhcp bude davat ipcky napr. od 50-200, 50-150 tie budu priamo v konfiguraku. od 150 budu pre prenosne zariadenia a pod 50 bude vyhradene pre zariadenia, kde nastavujes ip priamo v nich.

.

• 618
    • Zobrazit profil
Re:Domácí síť, zafixování IP , více síť. adaptérů(MAC)
« Odpověď #2 kdy: 12. 02. 2021, 14:03:04 »
Hlavně si zodpovědět, k čemu vlastně fixní IP potřebuji. Třeba pro NAS to dává smysl, stejně jako pro nějaký PC, na který se připojuji přes vzdálenou plochu (to všechno se nastaví v routeru dle MAC). Ale pro NB nebo mobil? Prakticky zbytečnost a vytváření problémů tam, kde žádné nejsou.