- nespoléhejte se na bezdrát; dnes se může rychlost jednoho gigabitu za sekundu zdát vysoká, ale to se před 20 lety říkalo i o jednotkách megabitů. Pokud můžete jít do kabelu, jděte do kabelu. Pokud do optiky, neváhejte a jděte do optiky.
I když s většinou příspěvku souhlasím, s tímto ne. Především si nemyslím, že budoucnost je v přípojce optiky do domu, ale v síti 5G a mikro cells. Kdyby Cetin do DSLAMů zabudoval 5G mikro cells, tak žádné optiky do baráků nebudou potřeba, protože tam se získá rychlost i 10GBit, a že to má dosah jen pár set metrů? To v případě DSLAMů že těch buněk ve městě tolik nevadí. Bezdrát určitě budoucnost má, jen je třeba vzít v úvahu, že jiný než jedna buňka na okruh 10km, to opravdu kapacitně nestačí. Když to bude jedna buňka na ulici v pásmu 20GHz, tak je to v poho, a to jsou 5G sítě.
Co se týká rychlostí, taky jsem si myslel, kolik je potřeba strašně moc mbit, ale pravda je jinde, stále dneska stačí 20MBit, dokonce na videokonference stačí 2MBit, na TV 5Mbit, problém nastává u rodin, když 2 děti mají učení z domova, maminka si pouští vaření na youtube, a otec pracuje, tak pak je to blbé. Ale vím o dost lidech co žijou i s 20MBit, jen je to nepohodlné, lépe řečeno když chce otec dělat videokonferenci, musí vyhubovat dětem, aby vyply youtube.
Měl jsem doma 300MBit, teď mám 100MBit, rozdíl moc nevidím a to ani když chci něco stáhnout. Pro mě největším limitem jsou rychlosti uploadu, když chci třeba něco zazálohovat do cloudu nebo poslat fotky, tak ten 10MBit upload je fakt otravný.