Záleží na tom, jak moc statické je Vaše pracovní místo
Otázka dále je, jak moc v čase se tento kontext bude měnit (někdy to člověk nemůže odhadnout), jak moc Vám notebook ještě vyhovuje na "sekundární práci" etc. Šel bych do notebooku (a samozřejmě dokovoací stanice).
Short story long:
Taky vývojář. Před cca 2,5 lety jsem si při upgradu techniky položil stejnou otázku: noťas nebo PC. Starý notebook už neutáhl ani vývojové prostředí s větším projektem, natož virtuálky, docker...
Výchozí kontext byl takový, že budu dělat 1x týdně z kanclu a zbytek z domova. Sáhl jsem po pc. S tím, že 1x týdně nouzově na notebooku můžu pracovat a nějak ten 1 den v týdnu vyřeším.
Realita byla, že "nouzová práce" na pomalém starém nb mě brzy přestala bavit. Všechno je líné, pomalé, nemůžu si projekt spustit lokálně, efektivita hrozná. Zařídil jsem si statickou IP, vystavil windows RDP (ano, vím, trochu nebezpečná věc...) s tím, že se budu připojovat na domácí komp vzdáleně.
Jenže RDP je závislé na latenci (která byla na kancelářské wifi hrozná, práce na vzdál.ploše nepříjemná), navíc mě místní síť tlačila k používání standardního portu 3389 (a ten jsem určitě používat nechtěl). Vystavit RDP na 3389 znamenalo minimálně vystavit domácí router neustálým pokusům o útok na službu.. , takže jen 4G/LTE. Jenže i to kolísalo stran latence a rychlosti (pražská Pankrác, během pracovní špičky..., zkoušel jsem víc operátorů, měl jsem dedikovanou SIM a modem přímo připojenýk nb) Navíc RDP docela žere data, takže se v součtu přidalo několik stovek měsíčně na datový tarif.. (který jsem potřeboval jenom kvůli tomu "RDP volání domů") a stovka měsíčně za veřejnou ip.
Navíc se začala situace měnit a k jedomu dni v týdnu přibývat druhý, někdy třetí... A už mi začalo být zřejmé, že potřebuju lepší notebook
S tím, jak se rozbil notebook na "domácí kancl a filmy" tak jsem toho využil, rodině podstrčil svůj původní pracovní a koupil si nový notebook. Nakonec se z notebooku stal primární prac. nástroj, desktop sloužil jako záloha.
No pak přišel covid a zase je to jinak.
Takže názor ze zkušenosti - stolní PC je skvělé, vysoký výkon, dobře se to chladí (takže to není hlučné a výkon neklesá při trvalé zátěži), levně se to rozšiřuje, ale když člověk potřebuje (byť občas!) pracovat mimo... Vzdálený přístup pro mne z různých důvodů nefungoval a není to opravdu tak komfortní, jako pracovat lokálně.
Jo a dokovací stanici nemám, mám jen USB rozbočku kam připojím kláv.,myš,headset - takže připojuju tu, napájení a HDMI, ale zvyknul jsem si, nevadí mi to.