tohle mi připadá nějak zmatený, v drtivé většině případů refresh rate je jen technikálie na pozadí a řiká jak často posílá grafická karta nový obraz do minotoru. Kolikrát to ani nemusí znamenat, že se samotný obraz takhle rychle stíhá přepočítávat v OS, typický problém jak Windows, tak i Linuxu, kdy obraz stíhají přepočítávat pomaleji. HDMI třeba podporuje snad jen 60Hz. Při vyšší obnovovací frekvenci musíš najednou myslet i na lepší kabel, aby neměl rušení.
Pořád se tady bavíme o ušetřené jedné ms při zvýšení obnovovací frekvence, nevím jak chceš při tomhle ušetřit hodinu. Obnovovací frekvence mi ale pořád neřiká nic o tom, jaké je samotné zpozdění vykreslení informací, které chci vidět. U her to musí jít ruku v ruce s FPS a podporou samotné hry a když se naakumují veškerá zpoždění, může dělat rozdíl zobrazení nějakého objektu na monitoru 3 - 8 ms, to už je při hraní hodně podstatné. Desktopové aplikaci ale zrovna nejsou přeborníci v rychlosti vykreslování, terminály zejména, takže práci v bashi ti to podle mě neurychlí.
Mám monitor na 144Hz, ale spíše omylem, jde vidět plynujelší pohyb při skrolování, ale že by mě to jinak uchvátilo se říct nedá, převáže čtu statický obsah, tam raději chci vyšší DPI a nižší reálné rozlišení, fonty jsou pak daleko lépe prokreslenější. Stejně tak se u monitorů pro kancelářskou práci chce zaměřit na blikání při nízkém jasu, bohužel touhle vadou trpí spoust z nich.