EKG mě až překvapilo jak je jednoduché - postavil jsem to tento víkend za odpoledne jako katalogové zapojení ADS1292R a pomocí opotřebovaných elektrod z vodivé gumy (tj. úplně špatných, protože se polarizují, správně tam má být stříbrný drátek v gelu o správném složení a tak; na druhou stranu gumové elektrody stojí pár korun a dají se používat nekonečně dlouho) a nestíněného kabelu (tj. příšerné rušení ze sítě) jsem na sobě, bez jakéhokoli setupu, jen tak v sedě na židli u počítače a podle umístění elektrod co jsem natipoval, naměřil tohle:
což mě naprosto šokovalo, protože jsem nečekal, že s touto kvalitou a cenou tam bude něco vidět. Data to blije přes SPI do Pythonového skriptu běžícího na Raspberry Pi - bez problému si to tak můžeš připojit třeba přes wifi do Grafany
. Spočítání tepové frekvence pak je aplikace nějakého derivačního/IIR/peak detect filtru.
Bohužel se mi nepovedlo rozchodit monitoring dechu, který to má taky umět, buď to dělám blbě, nebo na to jsou potřeba ty lepší elektrody a některé součástky (ty jsem objednal, ale ještě nepřišly). Celé zařízení má výrobní cenu asi 350 Kč (bez Raspberry; přičemž k jednomu Raspberry jich může být připojeno několik - nevím kolik, je to čistě o propustnosti sběrnice), všechny součástky jsou na JLC a sami ti to osadí a dokonce mají 114 kusů in stock. Raspberry můžeš napájet z galvanicky odděleného 12V/5V rozvodu, nebo si do toho EKG dáš optický izolátor (což to tak prodraží tak na 500 Kč celkem), nebo se spokojíš s tím, že směrem k pacientovi je ochranný odpor. Pokud by byl zájem, tak rád budu spolupracovat - na výrobě takového monitoru EKG, integraci, rozchození toho snímání respirace
a tak, pokud je to v Praze tak i IRL, ale zase se nechci nechat někde na JIPce nakazit, tak on-site servis leda až bude očkování (ehm).
Dále jsem si na Ali koupil MAX30102 oxymetr za 60 Kč, už je v ČR, za chvíli si s ním pohraju a napíšu sem jak to chodí. Bojím se, že to bude horší než to zázračné EKG, protože to neměří prosvícením, ale odrazem, a to bylo vždycky strašně na prd. Kamarád koupil to stejné s originálním kolíčkem na prst a bluetooth, ale ještě mu to nepřišlo (je to ale pokročile na cestě), posílám mu odkaz na tuto diskuzi, jestli sem pak napíše.
Dále mám problém že nevím jak oxymetr otestovat - nevím jestli když zadržím dech, tak si dokážu způsobit znatelné snížení saturace. Podtlakovou komoru ani inertní plyny na lidi v práci nemáme
.
Ten kamarád říkal, že existuje standard pro oxymetry, a že by ho to teoreticky mohlo splňovat. Pak by to šlo přijímat pomocí BTLE donglu přes USB do počítače. Další možnost je zjistit, že uvnitř je normální MCU a ten odkazovaný MAX a flashnout na to vlastní FW. Další možnost je odsniffovat protokol s originálním příslušenstvím, nejspíš u takto levného zařízení nebude moc složitý, a napsat na to alternativního klienta. Ultimátní prasárna je grabovat obrazovku originální aplikace.
Dále se dělají hrudní pásy s Bluetooth nebo ANT+, to se taky dá připojovat do počítače (používají to cyklisti na trenažérech, které jim pak podle toho nastavují zátěž, simulují konkrétní dráhu, dělají takto závody přes internet a tak), ale vůbec nevím jak snadno se to programuje.
(nevěřím že se oxymetr píše s měkkým i, je to ox
ygen, že jo!)