Zkušenost s Google-free telefony Huawei

Hamparle

• 365
  • junior developer ucho
    • Zobrazit profil
Jde odemknout zavaděč na XIAOMI rok,dva starém normálním způsobem? Jestli se nepletu, tak bez odemklého zavaděče se nedá udělat nic (nebo se tam dá nahrát jiný image, ale telefon se odmítne spustit, ale to asi je detail)

Tím myslím, registrace do nějaké čínské databáze (to, že tam musí být telefonní číslo použité v tom telefonu je jen perlička), pak čekáním než soudruzi žádost(doslova) posoudí (dokonce ve FAQ se píše během té doby aktivně používat telefon)

Pak si do počítače stahovat jakýsi Unlock tool (a na fórech každý doporučuje svoji "starší" verzi, případně modifikovanou), což je 50MB spatlanina co renderuje nějaký server side stránky z přihlašovacího portálu + balík driverů, obsahuje to také VMProtectSDK32.dll...

Do třetice, když už to vypadá, že mám potvrzený účet a přihlásím se v tom programu mi to napíše
Citace
Your account was disabled, contact support for request for reactivation
=== detaily: due to violation of xiaomi account terms and conditions....
Nevím, co jsem udělal špatně..., (ale působí to na mě tak, že s telefonem to nic nemá společného, ale že aktivace účtu v čínské databázi složek proběhla nestandartně) telefon právě byl předtím factory resetován (nijak uzamčený žádným způsobem jako ztracené zařízení, jde klasicky používat) ale nepoužíval jsem ho (ehm nepřipojoval do whitelistovaného internetu přes wifi, ale ozkušoval funkce)
, byl boj si zařídit ten účet (na disposable freemailu ), potvrdit potvrzovací link z mailu šlo asi až na pátý pokus a stejně tak byl boj spustit a najít správnou verzi unlock toolu (házelo to různé hlášky že se nepodařilo načíst profil nebo to bylo brutálně pomalé, bílé obrazovky)

Prostě celý proces jsem se snažil izolovat, aby nedošlo ke kompromitaci (komunikace jen zjiné adresy a přes mobilní data) ale i tak člověk pracuje s hustým bahnem (pochybné programy, registrace na pochybných serverech, kde jsou čínské chybové hlášky --- při přihlašování do účtu pro odemčení mi to házelo v překladu human detection failed(přibližně) čínsky - protože jsem měl blokované google captcha, které to vyžadovalo, i když jsem v konzoli viděl, že se načítala už nějaká čínská kopie captcha)

JE TOHLE NORMÁLNÍ???

Mám chuť se na to vykašlat,  to opravdu není normální cesta jak rootnout telefon ? Nebo aspoň nějakou značku, kde root jde udělat bez komunikace s rozvědkou, schvalovacího kolečka a instalace prapodivných programů???

MOMENTÁLNĚ čekám (až 3 dny) na  vydání posudku, zda mi bude účet (tedy žádost o reaktivaci účtu) odblokován ze stavu disabled

Jinak zde je takový seznámek (pouze DNS dotazů; samotná komunikace je zařízlá)
(je to grep dns logu | sort  | uniq  , věděli byste jak provést setřídění "odzadu"? tj něco jako | reverse|uniq|sort|reverse)
Kód: [Vybrat]
accounts.google.com
alt1-mtalk.google.com
alt4-mtalk.google.com
alt6-mtalk.google.com
alt7-mtalk.google.com
alt8-mtalk.google.com
android.clients.google.com
android.googleapis.com
api.ad.intl.xiaomi.com
api.micloud.xiaomi.net
api.sec.intl.miui.com
app-measurement.com
clientservices.googleapis.com
clients1.google.com
connectivitycheck.gstatic.com
connect.rom.miui.com
data.mistat.intl.xiaomi.com
find.api.micloud.xiaomi.net
firebaseremoteconfig.googleapis.com
fr.app.chat.global.xiaomi.net
globalapi.ad.xiaomi.com
global.market.xiaomi.com
jupiter.intl.sys.miui.com
mazu.sec.miui.com
mtalk.google.com
play.googleapis.com
resolver.msg.global.xiaomi.net
sdkconfig.ad.intl.xiaomi.com
tracking.intl.miui.com
update.googleapis.com
www.facebook.com
www.googleapis.com
www.google.com
www.gstatic.com
www.qq.com
xtrapath1.izatcloud.net
xtrapath2.izatcloud.net
xtrapath3.izatcloud.net
Rád bych věděl, co každá doména je zač (i ty googlí snad jen kromě gstatic a youtube mě nechávají klidným)....
« Poslední změna: 02. 02. 2021, 21:32:12 od Hamparle »

RDa

• 2 673
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenost s Google-free telefony Huawei
« Odpověď #16 kdy: 02. 02. 2021, 21:38:34 »
Pritom by stacilo prosadit zakon, ktery rika ze tato elektronika z dovozu musi umoznovat odemknout bootloader.
Tj. ten odemykaci kod by mel byt bud soucasti baleni, nebo vygenerovatelny offline toolem na uzemi CR, napr. z IMEI, a zprostredkovani zajisti napr. operator na svych pobockach.

« Odpověď #17 kdy: 02. 02. 2021, 22:29:00 »
Pritom by stacilo prosadit zakon
Takže další státní regulace?
Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly :)

RDa

• 2 673
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 03. 02. 2021, 00:18:46 »

To neni regulace, jenom povinnost.

A taky kdyby byl kernel pod GPL3, tak by se to uzamykat nesmelo - je tam navic pravo na modifikaci.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tivoization

JE TOHLE NORMÁLNÍ???

Mám chuť se na to vykašlat,  to opravdu není normální cesta jak rootnout telefon ? Nebo aspoň nějakou značku, kde root jde udělat bez komunikace s rozvědkou, schvalovacího kolečka a instalace prapodivných programů???

Mam Sony Xperia XA2. Rootnutie bolo otazkou chvilky. Sony s tym nerobi ziadne caviky. Pouzivam na nom Sailfish OS X v kombinacii s Aurora Store pre Android appky. Aurora Store je vylepsena kopia Google Play(ono je to skor nieco ako Proxy), kde clovek nepotrebuje ani vlastne google konto aby vedle stahovat Androd appky.
Aurora Store by som odporucal vyskusat aj majitelom Huawei telefonov bez Google Play, nemusia cakat, kym ich appka sa objavi v Huawei obchode. Samozrejme aplikacie, ktore potrebuju Google Play services fungovat nebudu.

« Odpověď #20 kdy: 03. 02. 2021, 07:18:47 »
presne o tom hamparleho narku pisu. driv to slo i u xiaomi o dost snadneji. vyresil jsem to hlasovanim penezenkou a uz si proste nikdy zadne zarizeni od takoveho vyrobce nekoupim.

(na jejich obranu musim rict ze meli problem -  kdesi v supply chainu jim podvrhovali za zavirovany os a tohle zdrzeni tomu melo zamezit...)

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 03. 02. 2021, 08:46:57 »
Pritom by stacilo prosadit zakon, ktery rika ze tato elektronika z dovozu musi umoznovat odemknout bootloader.
Tj. ten odemykaci kod by mel byt bud soucasti baleni, nebo vygenerovatelny offline toolem na uzemi CR, napr. z IMEI, a zprostredkovani zajisti napr. operator na svych pobockach.
To je teda pěkná pitomost! S takovou by pak mohl někdo další třeba chtít, aby u procesorů bylo zákonem nařízeno, že musí mít odemčený násobič apod., ne? Kam na ty nápady proboha chodíš...

« Odpověď #22 kdy: 03. 02. 2021, 09:05:31 »
Ano, google "šmíruje". V nastavení účtu zobrazují informace, které o vás vědí (můžeme nebo nemusíme věřit tomu, že je to úplné) a do značné míry to lze ovlivnit (povypínat). Ono "šmírování" když se nechystám někde odpálit s bombou nebo nesjíždím nelegální materiál na webu má i svoje výhody v podobě přidaného pohodlí.

- v mobilu si přečtu relevantní zprávy (ze zdrojů, které preferuji a o tématech, které hledám třeba na googlu)
- fotky se dají procházet podle míst, lidí...
- emaily se třídí na důležité, nedůležité...
- na webu vidím relevantní reklamy (nemusím tak koukat na reklamu na menstruační vložky, raději jsem, když mi cpou sluchátka z e-shopů (protože jsem tohle nedávno hledal))

Jasně, bez toho všeho se dá žít. Mě nějak neruší spaní, že google ví, kde jsem byl minulý víkend nebo zná moji historii procházení webu. Co mi ale spaní kazí, je představa, že mi účet někdo (ne google, ale někdo třetí kdo se třeba nepovolaně dostane k nějakému mému zařízení) ukradne a dostane se k tomu všemu. Proto mám 2FA, šifrované úložiště v telefonu/počítači atd. ale není to asi samospásné. Tohle riziko ale podstupuju jako daň za pohodlí.

To "trochu nepohodlí" s Huawei by teď znamenalo, že když si chci něco pustit na youtube,apod., nebo potřebuju lokální aplikaci (banka, atd.) tak hledám jak to složitě obejít. Místo toho abych si to na androidu prostě pustil. mapy.cz jsou skvělé na turistiku, ale google mapy zase na dopravu po Praze. Vůbec, huawei neumí integraci s autem, takže místo pouštění si mapy na obrazovce v autě a ovládání mobilního systému tlačítky na volantu hezky po staru mobil na sklo. Na dá se s tím vším žít, ale...  Užil jsem si "alternativu" s telefonem s Windows a už to nějak nemusím. Mainstream má svoje výhody --  ono kdysi Lumie s Windows nabízely za ty peníze bezkonkurenční foťák, offline mapy s navigací atd. (to tehdy nebylo samozřejmostí - mít zdarma) a, alespoň z počátku, tím jak ten systém toho moc neuměl, tak na tom tehdy slušném hardwaru lítal jak z praku a nezpomaloval se. A být alternativní bylo trochu "cool". U huaweie, kde aktuálně existuje android konkurence s "googlem" by mi z toho všeho zbylo jen to "alternativní".

Připadá mi trochu srandovní myšlenka, že vyměníme šmíráka googla za Čínu. S tou kampaní "pošlete toho šmíráka do h...u" by byly akorát pro smích.

Praktiky Číny mi vadí. Huawei pro mne ale není o moc horší než jiná "Čína" nebo jiná značka vyrobená v Číně. A několikátým rokem používám tablet od H. i s google apps, takže "reportuju" na obě strany :)
« Poslední změna: 03. 02. 2021, 09:10:58 od premekv »

SB

• 347
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 03. 02. 2021, 09:34:57 »
...De facto nepáchám žádnou trestnou činnost a pro spoustu lidí jsem nezajímavá osoba, takže proč bych s tím měl mít zásadní problém?...

Je kouzelné, jak si to někteří potřebují a dokáží vnitřně omluvit.

SB

• 347
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 03. 02. 2021, 09:37:22 »
Proč bych měl třeba fakturu platit kdesi přes PC, když v mobilu načtu QR kód z faktury, potvrdím otiskem prstu a hotovo?

Protože bezpečnost linuxového desktopu je výrazně vyšší než Androidu?

« Odpověď #25 kdy: 03. 02. 2021, 10:09:55 »
U mobilů není jenom Android a u desktopů není jenom Linux. I tak je ale smartbanking v mobilech stejně "nebezpečný" jako internetové bankovnictví v desktopu, tj. záleží především na uživateli, jak má všechna svoje zařízení zabezpečená a co si do nich instaluje a co ne.

« Odpověď #26 kdy: 03. 02. 2021, 10:21:08 »
Proč bych měl třeba fakturu platit kdesi přes PC, když v mobilu načtu QR kód z faktury, potvrdím otiskem prstu a hotovo?

Protože bezpečnost linuxového desktopu je výrazně vyšší než Androidu?

Bezpečnost androidu je hodně taková, jakou si ji udělá uživatel.

Výměna systémové klávesnice? Aplikace třetí strany pro práci se sms? Dokonce povolení nějaké aplikaci číst obrazovku? Instalace .apk mimo oficiální "obchod"?  To, a hromada dalších věcí, jsou zbraně, které android uživatelům dává, aby se jimi mohli střelit do nohy.

Systém oprávnění je slabý flastr - (skoro) každý to prostě odklikne. Nepřispívají tomu divná pravidla (appka musí mít přístup k GPS, aby mohla číst dostupné wifi sítě?) a líní autoři, i známých aplikací, kteří požadují "vše".

No jo, když lidi chtějí ty nové super smajlíky, 150 kecálků a tisíc aplikací na každý prd..
Snažím se toho do svého mobilu instalovat co nejméně a používat prověřené a defaultní apky (hlavně od googlu), kritická práva si hlídám, instalaci .apk mám zakázanou (a nepovolím). Ve finále si u toho telefonu, kde mám nainstalované to bankovnictví, dávám preventivně bacha, na jaké weby lezu :) No, nemyslím si, že by prostředí toho telefonu bylo nějak výrazně rizikové...

Co se týká bankovnictví - u mé banky (mBank) kvituju to, že i u smart banking zůstal dvoufaktor. Pro přihlášení potřebuju otisk a pro převod peněz navíc 8místný PIN (který nosím jenom v hlavě). Pevně doufám, že je nenapadne to v budoucnu pro uživatele "zjednodušit" :)
« Poslední změna: 03. 02. 2021, 10:24:19 od premekv »

« Odpověď #27 kdy: 03. 02. 2021, 10:23:22 »
To neni regulace, jenom povinnost.
Každá regulace je nějaká povinnost.

Jak tady někdo napsal: To bys potom mohl po výrobcích CPU vymáhat i odemčený násobič.

Já naopak chci, aby dreků z Číny, které se nedají odemknout přibývalo a šmírování od Googlu/Applu rostlo. Čím více budou lidé nespokojeni tím více se budou dívat po alternativách (jako např. Librem 5) a tyhle alternativy budou technologicky lepší a taky levnější díky sériové výrobě. Nevytvářejme prosím další státní regulace a povinnosti jen nechme lidi svobodně se rozhodnout jakému produktu dají přednost.

SB

• 347
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 03. 02. 2021, 10:35:31 »
...Nevytvářejme prosím další státní regulace a povinnosti jen nechme lidi svobodně se rozhodnout jakému produktu dají přednost.

Je vám jasné, že tak nejspíše nezískáte kýžený produkt, ale přijdete o možnost si ten stávající upravit? Masa má jasno.

RDa

• 2 673
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 03. 02. 2021, 11:21:13 »
To je teda pěkná pitomost! S takovou by pak mohl někdo další třeba chtít, aby u procesorů bylo zákonem nařízeno, že musí mít odemčený násobič apod., ne? Kam na ty nápady proboha chodíš...

Tak holt vyrobce bude muset lepe testovat a binovat, pripadne nekategorizovat podle modelu, ale prodavat procesory na megahertzjadra jako maso... treba 1MHzCore = 0.2kc, takze kdyz kousek pojede v delsim testu stabilne u 4C/4GHz, bude stat 3200.- :)

Bohuzel omezovani na ktere vliv spis pribiva - viz nejnovejsi automotive vymysl, s omezovaci rychlosti.