Dobry vecer, par mojich poznamok,
synology a qnap mame ich par 10tok.
Niektory model dokaze prezit cokolvek inde umrie novy po chvilke. Parkrat nam zacalo len tak failovat disky ktore boli nasledne v dalsom zariadeni bez problemov, parkrat umrelo cele, o HA ani nehovorim. Pouzivame to u lowcost zakaznikov max tak na backup storage kde sa odlievaju data.. na produkciu to neodporucam, nehovoriac o priepustnosti.
k tomu profi rieseniu za 50tisic ( ak sa bavime v czk tak neexistuje).
ak to ma prezit vypadok jedneho pola ( bez toho aby si to ktokolvek okrem monitoringu ;-) vsimol, (cize nonstop sync) bavime sa minimalne o dell sc rade s live volume.. tam sa hybeme okolo 50 tisic ale €, HP msa to nevie z hp az 3par pripadne primera.. , netapp a zvysok samozrejme maju tiez zastupcov.
.
raz som vsak nieco podobne buildoval ale bolo to skor na home use.. 2x repasovany hp server.. ( velkost podla poctu diskov, pripadne nejakych ds2600 2700 , k tomu 10gbit sietovky a/ alebo fibre channel karty.
ja som odtestoval aj 10gbit iscsi aj 8gbit san priepustnost skoro rovnaka, trosku ma limitoval sata 3.0Gbps radic v gen7, ktory sata vedel len 3.0 a sas 6.0, takze aj 500MB/s ssd boli zbytocne :-(
no ale naspak k rieseniu
bezalo mi tam drbd kde sa syncovali disky a tie boli nasledne cez targetcli exportnute na vmware.
slo to celkom fajn az na drbd . dnes by sa dal isto pouzit ceph.. takze ak by to malo byt kind of profi tak by som siel touto cestou.
repasovane servery linux a odtial export, ale ako pisali pani vyssie.. smrdi to trosku.. chcelo by to predsa len dopredu vediet SLA, IOPs, a tak podobne. Treba aj na radice davat pozor. Obstarejsie radice v hp nevedia SATA 6.0 atd. Treba sa dat na vela veci pozor.
ps: ak to bude ten starsi hw bacha aj na pci-e zbernice a ich limity