Používám Centreon. Výhodou je, že je to stále kompatibilní s Nagiosem, tím pádem je dostupné hodně hotových checků.
Má to hodně vymazlené web rozhraní s podporou ACL, lze krásně naklikat komu a za jakých podmínek posílat notifikace atd.
Má to pěkné grafy (umožňuje i jejich split, export a další věci), opravdu detailní nastavení, možnost jednoduchého předávání auth informací z hostu na všechny služby atd.
Ač to vypadá jednoduše, tak pro slušné nastavení to vyžaduje jistý skill. Tzn., že člověk si musí na web ksichtu připravit dobrou posloupnost šablon a dalších věcí tak, aby nebyl problém měnit jednu hodnotu jak globálně, tak na konkrétních službách. Prostě návrh celé struktury je stěžejní. Kdo to zvládne, tak přidání dalšího serveru na monitoring je otázkou pár kliků myší bez přemýšlení.
Jedinou ofiko podporovanou platformou je CentOS, takže nedoporučuji provozovat na ničem jiném, jelikož na ostatních platformách si to musí člověk buildit sám a někdy nemůže přejít na novou verzi, kvůli tomu, že v jiném OS je něco novějšího, ještě nepodporovanýho, než ve starém CentOS.
Centreon provozuji hafec let, býval s tím problém, pak jsem přešel z Debianu na offiko CentOS a posledních cca 5 let no problemo, plynulé upgrady a funguje to.
Má to i nějaký systém pro dynamické konfigurace, ale ten nepoužívám, zatím jedu statiku.
Placený je akorát support a některé rozšířené checky pro jiné služby. Nicméně celé je to OSS a není problém.
CheckMK dost pokročil od doby, co jsem ho viděl naposledy, ale zase pokročil směrem ke closed source, takže tím pádem u mně nemá šanci.
Incynga2 mi přijde, že je za Centreonem hodně pozadu.
Zabbix neznám, resp. nasazoval jsem ho asi před 10 lety a nelíbil se mi, od té doby jsem ho nezkoušel, takže jeho aktální stav neznám.
Zdar Max