Většinou je to nutné jen tam, kde je hodně lidí co sami od sebe nic neudělají a potřebují dohled. Ještě jsem neviděl aby to bylo nutné v teamu, kde lidi dokážou komunikovat a řešit případné problémy hned sami od sebe.
Nesuhlasim.
Scrum nie je od toho aby dohliadal na ludi ci robia alebo nie, od toho je ked uz tak tvoj nadriadeny (tvoj manazer, nie tvoj scrum master).
Scrum, alebo aj ine agilne metody prace su o tom, ze scrum master je tam ako team koordinator, ktory riesi ked ma niekto problem, a je takpovediac hovorcom timu voci vedeniu, alebo inym timom. Asi si v zivote nepracoval na projekte kde je 100 a viac vyvojarov v 10+ timoch (osobna skusenost 90 vyvojarov v asi 12tch timoch). Keby som mal kazdu blbu zmenu ktorou mozem nejak vyrazne ovplyvnit ine timy riesit osobne, tak pol dna nerobim nic ine iba riesim koordinaciu a upozornujem inych ze momentalne sa hrabem v tom a tom. Od toho tam prave boli scrum mastery, ktori tieto veci koordinovali.
Takisto ked ma niekto s niecim problem, scrum master, pripadne po dohode s product ownerom zasiahnu a urobi sa napr. 1) bude na danom probleme robit viac ludi aby sa to stihlo, tim padom sa pravdaze nieco ine posunie do pozadia. 2) dany problem bude riesit niekto iny, pretoze povodny clovek sa proste zasekol a nevie co dalej. 3) dany problem je v sucastnosti neriesitelny a musi sa 3a) implementovat najskor nieco ine, 3b) problem sa declasuje na "nice to have" pretoze blokujuci problem je prilis velky na implementaciu zo sucastneho budgetu, a x dalsich moznych problemov.
Vsetko (a mnohe ine dalsie veci) su proste problemy, ktore ty ako vyvojar nemusis riesit osobne a stracat tim cas, proste raz na daily standupe povies problem je teraz neriesitelny lebo ..., a od najdenia riesenia ako to zosuladit s inymi ulohami je/su tam iny ludia.
Z ineho sudka, teraz robim na projekte kde nas je 15, z toho niektory robia aj na inom projekte, takze vacsinou sme na standupe zhruba 10ti. Koordinacia je treba, pretoze nasledne sa vie kto na com robi, ako uloha napreduje, pripadne ci su tam nejake problemy (nemusi to byt vzdy len otazka toho ze ma nieco blokuje, ale moze to byt aj zaujmavy problem ktory som musel vyriesit aby som splnil ulohu, cize ak to spomeniem na standupe, nabuduce usetrim cas inym pretoze uz budu mat tusenie ako to vyriesit). A podla toho sa planuje dalsi postup. Tazko sa ti bude planovat nasledujuca uloha, ktora zavisi na nejakej aktualne vykonavanej, ked nevies jej stav. Namiesto toho mozes naplanovat nieco ine. Zbytocne budes mat backlog dlhy ako tyzden pred vyplatou ked tam bude chaos v style, moze sa na tasku B robit? Clovek co robil A task ho uz urobil? Kto vie, nemame standupy, skontroluj repozitar ci tam nahadzal zmeny. Nie dakujem, takyto chaos si neprosim.
U distribuovaných týmů přínos standupů vidím. Když ale alokace lidí na projekty v organizaci je M:N tak to je docela šílené. Tři standupy po sobě, kdy na jednom řeknu jak to jde a na dalších, že dnes dělám na jiném projektu...
Navrhujem riesit to tak ze dopredu (aspon tyzden - dva, ak sa da aj cely mesiac) poviete projektom ktore dni pre ne robite a pripadne aj kolko hodin. Tim padom si usetrite si X hodin mesacne sedenim na meetingoch ktore su pre vas aktualne nepodstatne a iba vas rozptyluju.