Agregace byla zrusena. Dnes se da reklamovat sluzba, pokud nedosahuje bezne rychlosti (cca. 60 % ze synchronizacni) po vetsinu dne. Tak bych zkusil tuhle cestu.
Jasně, jen je teď problém, co se bere jako skutečná rychlost, stahování jednoho vlákna nebo více vláken? Protože mi včera volal operátor od Tmobile, že teda převedli tu linku, tak jsem mu hned říkal, že fajn, ale že můj problém se tím nevyřešil, takže teď je zřejmé, že problém je na straně CETINu a jestli jsou schopni předat do CETINu můj požadavek, aby se mi ozval technik, který má na starosti DSLAMy v této lokalitě, abych to s ním mohl zkonzultovat. Tak mě přepojil někde na technika od TMobilu, se kterým teda domluva byla dost těžká, že stahování nějakého souboru pro ně není správný podklad pro stížnost, že potřebují data z nějakého měřáku. Když jsem se zeptal, kterého, tak prý je to jedno. Na to jsem říkal, že teda nejhorší výsledky mi ukazuje dsl.cz, tak na to mi řekl, že ten teda ne, že ten to ukazuje špatně. Tak prý že ten na rychlost.cz. Po dotazu, jestli teda je pro ně podstatná rychlost jednoho nebo více vláken, mi řekl, že on tam má jen jednu hodnotu. A když jsem řekl, že když to rozkliknu, tak mi to ukáže rychlost jednoho vlákna zvlášť a více vláken zvlášť, tak prý ať mu to pošlu, že to tam zkusí někde zadat, ale že pro ně je podstatná ta hlavní hodnota (která ukazuje rychlost ve více vláknech). Takže nevím, jestli se přes ně k technikovi od CETINu dostanu. Jako zkusím kontaktovat ještě přímo CETIN, ale co vím z komentářů na FB, tak vždy píšou, že zákazník musí reklamovat rychlost služby u operátora, se kterým má smlouvu, tak se bojím, že tam mě taky odpálkujou.
Traceroute fyzickou infrastrukturu neukaze, protoze je tam to PPPoE, jak uz psal Ondrej. Logicke propojeni na IP vrstve je: modem-BRAS (ovykle regionalni router v krajskem meste, s velkou konektivitou)-router v predavacim meste (obvykle Praha)-sit koncoveho ISP-Internet.
OK, díky za info.
Fyzicky je to takto: modem-remote DSLAM (pripojen [multi]gigabitovou optikou)-hlavni DSLAM (na ustredne)-agregace na urovni okresu-agregace na urovni kraje-BRAS.
Je tam tedy dost potencialnich uzkych hrdel, nejvic samozrejme na zacatku. Kde ze ten remote DSLAM stoji?
Jako adresa DSLAMu? Ten je u baráku na adrese Nebory čp. 175, Třinec, i když teda na mapě na zrychlujemecesko.cz ho CETIN ani po 9 měsících od spuštění nebyl schopný zakreslit...
Fakt to moc nechápu, protože těch baráků, které by na ten DSLAM mohly být připojeny není moc. Nejbližší barák na východní stranu (Nebory 304) ukazuje max rychlost 50Mbps, takže ten by měl být připojený na nějaký jiný DSLAM (jinak by ta rychlost měla být vyšší vzhledem ke vzdálenosti, ale i kdyby, tak tou 50Mbps to nějak moc nemůže vytěžovat), takže ty linky z toho DSLAMu by měly jít spíš na západní stranu. A tam to u baráku Nebory 171 ukazuje 250Mbps, u dalšího na druhé straně cesty (Nebory 172) už jen 100Mbps, u těch dalších v ulici to ukazuje zas 250Mbps (ale u těch nevím, jestli už nejsou připojené na nějaký jiný DSLAM, protože jednak ta vzdálenost už je větší - nevím, jestli to ještě těch 250Mbps utáhne a jednak po zprovoznění toho mého DSLAMU tam ty hodnoty nějakou dobu tak velké nebyly, i když u nás to ukazovalo už 250Mbps, tak tam bylo pořád 100 nebo 50Mbps)... Ale i kdyby, tak kolik by těch baráku bylo? 10? 12? I kdyby to bylo 12 a všichni měli 250Mbps, to je pořád jen 3Gpbs a i kdyby ten DSLAM měl jen 1Gbps optickou linku do centra (tak pořád je blbost, aby to ti lidi vytěžovali tak extrémně, že by to ani mimo špičku nemělo jet blízko maxima). Jedině, co mě napadá, že by byla možnost, že víc těch DSLAMů sdílí jednu optickou linku, myslím to tak, že třeba z centra jde optika do prvního dslamu, z něho do druhého, a z něho do třetího, takže se více DSLAMů musí podělit o stejnou linku. Jako připadá mi to jako blbost to takto řešit (hlavně i do budoucna, protože potřebné kapacity budou pořád narůstat), ale nevím, jestli to třeba někoho v CETINu nenapadlo to takhle blbě udělat...
Protože fakt se ani mimo špičku nedostanu s jedním vláknem dlouhodobě nad 10MB/s, krátkodobě to někdy píše u toho wget stahování rychlost max kolem 12MB/s.
A divné je, že třeba dneska v noci nad ránem to stahovalo pomaleji než včera večer:
2021-01-15 23:04:43 (8,17 MB/s) - 'nul' saved [2942003200/2942003200]
Vzbudil jsem se kolem 4h ráno, tak jsem to cvičně zkusil a šel zas spát:
2021-01-16 04:29:44 (6,23 MB/s) - 'nul' saved [2942003200/2942003200]
Pak jsem to zkoušel ráno, než jsem šel do práce:
2021-01-16 06:46:43 (6,44 MB/s) - 'nul' saved [2942003200/2942003200]
2021-01-16 07:17:23 (6,46 MB/s) - 'nul' saved [2942003200/2942003200]
Jako nechce se mi věřit, že o půl páté ráno je ta linka od DSLAMu natolik vytížená, že to jede tak 60Mbps max. Jako že by u toho sedělo několik lidí, kteří tam něco stahujou nebo že by tam bylo několik lidí, kteří mají nastavené takové extrémní stahování dat celou noc?
Jako fakt mi to smysl nedává...
Jo a doma ta aktuální rychlost stahování přes ten wget celkem dost kolísá, když to má nejvyšší rychlost, tak to prostě kolísá od 7MB/s do 12MB/s, a třeba v tu neděli večer to kolísá mezi 500kB/s do 5MB/s, naproti tomu, když to zkusím v práci (na tom 60Mbps DSL), tak pokaždé, co jsem to pustil, se to během 10 vteřin ustálí na 6,93MB/s a ukazuje to pořád konstantní rychlost...
Jo jinak jsem to zkusil teď doma a rychlost je snad nejvyšší, co jsem doteď naměřil:
2021-01-16 08:58:07 (9,62 MB/s) - 'nul' saved [2942003200/2942003200]