Moja skusenost, doma so 4k je dost problemov, stale je vela HW (notebooky, integrovane graficke karty), ktore neutiahnu 1x 4K 60Hz, 2x 4K 60Hz utiahne len malo co. Firemny korporatny notebook (HP Pro book) utiahne max 2K/60Hz, (HDMI 1.4) co na 4K monitore je "rozostreny" obraz, takze nic moc.
Na native 4K 27" viem precitat o dost mensie pismo, ale dlhodobo to unavuje oci aj boli z toho chrbat, lebo sa naklanam k monitoru. Takze mam zapnuty scaling, tym padom druhy monitor FHD je nepouzitelny, lebo je vsetko obrovske. Na Ubuntu, Kubuntu... , Mint, Win7 sa mi nepodarilo nastavit rozdielny scaling faktor samostatne pre kazdy monitor.
V predchazajucej praci som mal 2K 27" iiyama, da sa na to pozerat bez scalingu, pri normalnom sedeni za stolom som raster uz nevidel. Pouzitelne aj s vedlajsim FHD monitorom. 2K / 60HZ by mal utiahnut uz asi kazdy HW.
4k je super na upravu fotiek, az na 4K poriadne vidiet, ktora fotka je dobre zaostrena, ale tiez HW len tak tak utiahne photoshop pri 4K.
Ideal by so asi 2x 4K 32", ale so 4K su na random HW problemy, 2x 32" je uz ozaj velka plocha, kde treba krutit hlavou, tiez aj malokomu sa to zmesti na stol.
Ak by som teraz riesil monitor pre kodenie, isiel by som s malym kompromisom (raster) do dvoch 2k 27" IPS monitorov.
Zaroven som aj zvedavy ako je to s ultrawide monitormi, ako je to podporovane SW, moznost "rozdelit" prac. plochu na polovicu u roznych OS. Aby sa nestavalo, ze ked dam npr okno browsera na fullscreen, tak mi ho da na cely wide fullscreen, nie iba na jeho polovicu.