Jakmile se jednou něco zatáhne do husího krku, tak už je pak stejně těžké tam někdy něco doprotáhnout.
Já dělám rekonstrukci el. a datových rozvodů na RD (dvoupatrový se sklepem).
Data (včetně koaxů na DVB-T a sat) jsem vyřešil tak, že je dávám do husích krků, ale třeba v obýváku mám těch datových kabelů opravdu hodně, tak jsem do zdi kolem obýváku zasekal klasickou lištu na omítku, která má rozměry asi 100x70mm.
Za normálních okolností tam nic nedotáhnu (jednak místo, jednak zatáčky), ale v případě nějaké krizovky mi stačí odkrýt dvě místa a neměl by být problém tam něco dodat.
Jinak husí krky koncipuji tak, že by neměl být problém ty kabely vytáhnout a natáhnout do husích krků jiné.
Známej rozvod řeší tak, že má od každé zásuvky rovně vytažený trubku na půdu (ano, má jednopatrový domek) a na půdě už má rozvody odkrytý a ke všem zásuvkám a všude se dostane napřímo bez zatáček.
Jinak silovinu táhnu tak, že co zásuvka, to sólo kabel, a co světlo a s vypínačem, to sólo pětižílák. Je to kvůli tomu, aby nebyl problém to v budoucnu předělat na chytrý dům, doplnit sensory, měřáky, ovladače zásuvek atd.
Zdar Max