Zdravím. Vcelku nedávno jsem narazil na zajímavý programovací jazyk Nim. Syntax podobná Pythonu, rychlost se blíží k céčku (v porovnání s Pythonem rozhodně). Transpilace do C a JS, popřípadně C++ a ObjC (aby se daly pro ně psát knihovny/použít je?). Zajímavé syntaktické cukry. Problémem je že není moc rozšířený.
Co si o něm myslíte?
Neskúšal som ho ale vyzerázaujímavo. Po Boo ďalší jazyk inšpirovaný python syntaxou.
Btw ďalší jazyk z tohto súdka je crystal ten je pre zmenu inšpirovazný jazykom Ruby: https://crystal-lang.org/ a tiež sa kompiluje do C.
Tých jazykov je už naozaj veľa, ale vačšina z nich ide len cestou evolúcie. Ich autori sú málo odvážni na to aby priniesli niečo nové nejaké revolučné myšlienky úplne iný nový revolučný spôsob vývoja.
Zajímalo by mě, co si představujete pod Revolučním programovacím jazykem
Jazyk alebo technológia, ktoré prinášajú úplnú zmenu v myslení, alebo v prístupe k vývoju softwaru. Príklady:
- Smalltalk, alebo ešte revolučnejšiu Self (vývojové prostredie, image, posielanie správ, prototypové OOP, sloty a reflexia).
- Erlang ktorý priniesol actory
- Veľmi revolučná zmena bolo aj vizuálne a komponentové programovanie, ktoré v sebe skombinovalo Delphi. Delphi je už síce (polo)mŕtve, ale komponentové a aj vizuálne programovanie stále žije. Taký Unreal Engine 4 je celý postavený na jadnej strane na komponentách a na druhej strane na Actoroch a kód sa dá napísať buď v editore, alebo naklikať myškou (Blueprints) vo vizuálnom návrháre (ja som konzervatívny prefereujem to písanie kódu v C++). Rovnako tak aj JS frameworky ako React a VUE sa inšpirovali komponentovým prístupom, ale pridali k tomu ešte reaktivitu a objektovú paradigmu vymenili za funkcionálnu.
- A ďalšia veľká revolačná zmena v programovaní bude podľa mňa živé programovanie - live coding. Nedávno som videl demo video a bolo to úchvatné... Niečo na štýl HMR z webpacku, ale omnoho pokročilejšie. Na jednej obrazovke ste písali kód a na druhej ste pozorovali živé zmeny úpkne bez ukladania. Žiaľ názov tej technológie si už nepamatám.