2 Tomáš Vondra
Tak důvodů, proč něco může shořet je celá řada.
- jak tu uvedl Jarda napěťová špička, kdy po zapnutí na vstupu není třeba 12 voltů ale 50
- nárazové špičky (špatné stínění zdroje tj. když vedle někdo zapne vysavač do zařízení vlítne napěťová špička -> uklízečka mi v jedné firmě zlikvidovala 10!! počítačů, než se přišlo proč počítače umírají ve středu - to by byl pěkný název knížky ne? ,,Počítače umírají ve středu.)
- stabilní přepětí tj. místo 12 voltů 14 (některé součástky se přehřívají - byť každé lepší zařízení by mělo mít vlastní stabilizaci - inu ale dneska se šetří takovým způsobem, že se vynechávají i součástky za 1,- Kč...nj.divná doba)
- stabilní podpětí tj. místo 12 voltů třeba 10 (může mít různé a nečekané efekty)
- rozdíl potenciálů zemí tj. pokud připojíte multimetr mezi zemnící kolik v jednom domě a změříte ho oproti zemnícího kolík v jiném domě, můžete naměřit rozdíl i 50V a nebo taky ne.
- vířivé proudy (to dělalo problémy v tom domě, jak tam hořely zásuvky:
http://zpravy.idnes.cz/v-rodinnem-domku-hori-samy-od-sebe-zasuvky-cez-si-nevi-rady-pa2-/domaci.aspx?c=A091029_210457_domaci_vel Důvod: Kluk zapaloval zásuvky což byla 1/2 problému a zmíněné bludné proudy z nově vystavené čističky, což byla druhá polovina. Když budete chvíli hledat, jistě najdete oficiální vysvětlení.
- stabilní přepětí v síti, někdo nemá v zásuvce 220V ale třeba 260V, pak jim v domácnosti samovolně hoří spotřebiče
- kus od domu je fabrika - napojená na stejné vedení jako dům - kde někdo zapíná a vypíná velké stroje, což může způsobovat proudové rázy. To trápilo známého, kdy mu několikrát po sobě shořela televize. Nevěděl proč.
- rozdíl fází (to nedokážu uspokojivě vysvětlit, ale zhruba do domů přichází 3 dráty tedy fáze s vedením 220V a jeden zemnící vodič. jsou stroje, které využívají všechny tři fáze jako jsou velké motory, ale je možné každou fázi využít i zvlášť, tedy do jednoho patra vyvést 220Voltů z 1. fáze, do druhého 2. fázi, do sklepa 3. a všechny tři. a pak se někdy stane, že vypadne jedna fáze, v takovém případě jde proud třeba v kuchyni, ale Vám nejde. To jsou věci, které lidé z paneláků neznají, ale možná znají to, že jim proud nejde, ale sousedům ano.) To je všechno v pořádku, horší to je, pokud počítač zapojíte na jednu a zařízení na druhou fázi. V dřevních dobách 93-95 nebylo vůbec rozumné zapojovat počítač do jedné zásuvky a monitor do druhé, kde teoreticky byla jiná fáze. Zařízením se to vůbec nelíbilo. Před několika lety - myslím že z tohoto důvodu - jsem s tím měl problémy. Prostě jsem USB disk napájený z externího zdroje připojil do zásuvky dřív, než jsem ho zapojil do portu. Pak, když jsem se USB konektorem disku dotkl USB konektoru v desce, zablesklo se a server lehnul. Naštěstí se z toho vždycky probral, aniž by se cokoliv poškodilo
(dneska už raději používám USB disky napájené jen z USB konektoru).
Pustím se opět do vod neověřených spekulací (čti: autorovi fantazie)
Podpětí v době, kdy se flashuje bios: na zápis informace do buňky CMOS potřebujete dejme tomu o něco víc energie než na její čtení, pokud budete zapisovat souvislý blok informací XXXXXXX při podpětí, program Vás to nechá udělat, protože ,,vlastně všechno funguje", ale při samotném zápisu se něco zapíše a něco ne X_XXX_XX. Je to hodně nepravděpodobný případ.
U SSD disku může být pravděpodobnější, ten se může začít chovat divně ,,občas se prostě něco neuloží". U pevného disku klasické konstrukce je situace složitější o to, že disk se musí otáčet! S hlavičkou disku se nesmí(nesmělo) pohybovat, když je disk vypnutý. Porucha zdroje pak může způsobit to, že se elektronika zblázní a začne dělat nesmysly. Což bohužel může vyústit v poškození disku.
Mohu říct, že jsem k vůli podpětí zničil 2 disky okolo roku 95. Dnes by měla být elektronika disku natolik inteligentní, že by ho měla ještě včas odstavit. No, to je zajímavý námět na zkoušku.
Věc se komplikuje tím, že lidé opakují staré chyby. Tj. blbosti které lidé dělají se často periodicky opakují. Chyba -> Poučení -> Opatrnost -> Klid -> ,,už se to nemůže stát" -> Chyba -> Poučení.
A k tvému disku:
Co nefunguje vyměnit, nevyplatí se s tím prdět.
Někdy je to jen blbá kombinace, kdy jinému člověku to všechno může chodit OK.