Disk shoří po připojení k USB

KapitánRUM

Re: Disk shoří po připojení k USB
« Odpověď #30 kdy: 14. 06. 2011, 19:43:13 »
To, že zdroj má bez zátěže nějaké napětí, které po zatížení klesne na správné, není nic vůbec nic zvláštního. Lepší zdroje bývají myslím modulované, mňo, tady už se pouštím na tenký led.

A) kecá multimetr, prostě si spínání zdroje vyloží blbě (zajímalo by mě, co si o tom myslí jiný multimetr) tedy prosím o přeměření molexu tímto multimetrem v PC a nejlépe o použití ještě dalšího multimetru. (tady to je moje lenost jít do dílny a vyměnit si v multimetru baterku, ale co naděláte)

B) je to způsobené tím modulováním, mňo no nevím

C) zdroj je ,,trochu divný"

KapitánRUM

« Odpověď #31 kdy: 14. 06. 2011, 19:55:06 »
Nedalo mi to a šel jsem to přeměřit.
Tak můj multimetr si o tom myslí to samé co ten Váš, tedy zřejmě za to může to vzorkování napětí, o kterém jsem mluvil.

Pár nesmyslů, jak může vypadat napětí 12 voltů na kabelu:
A) prostě tam je 12 voltů, průběh vypadá jako dvě rovnoběžky =======
B) napětí může být střídavé, tedy chvilku tam je +12 postupně přechází k 0 a pak na -12 (sinusovka) ~~~~~~~~~~~~
C) napětí je sice +12, tedy pohybuje se od +12 k nule a zpět k +12, ale průběh vypadá jako _n_n_n_n_n (spínaný zdroj prostě spíná, tj. pulzuje)
D) úprava varianty C, kdy se zde objevují nějaké speciální vzorky, které umožní specifické řízení spotřeby a může to vypadat jako _!n_!n_  kdy ! je špička na začátku impulzu ať už +nebo-

Jak si multimetr vyloží průběh C a D netuším, dost možná právě takhle.

Zopakuji, že jsem na hodně tenkém ledě.

KapitánRUM

« Odpověď #32 kdy: 14. 06. 2011, 20:01:58 »
To jsem zase já  :P

SPÍNANÝ ZDROJ bez vyhlazení dodá průběh typu C nebo D.
Zdroj tedy vypadá OK!

Přesto může být KO  ;D
Pokud při zátěži napětí na zdroji klesne pod určitou úroveň (nastane podpětí), může dojít k poškození dílu. Disku by to zrovna mohlo vadit, například pokud motorek, který roztáčí plotny, poleví ve své práci - protože nemá dost šťávy, nemusí se to elektronice vůbec líbit.

« Odpověď #33 kdy: 14. 06. 2011, 20:05:07 »
To jsou argumenty!! konečně do toho někdo vnesl trochu světla 4 kapt Rum Dobrá práce.Ale vzhledem k tomu že ty disky hoří tak tam asi něco smrdět prostě bude :-)

plamen

« Odpověď #34 kdy: 14. 06. 2011, 21:16:26 »
Možná bych měl rozumný vysvětlení proč při nastavení multimetru na střídavý napětí vidíte na displeji dvojnásobek. Za mých mladých let se takhle měřáky chovaly, protože se střídavý proud/napětí usměrnily jednou diodou .... tudíž se sinusovka převedla na průběh _n_n_n, jehož efektivní hodnoty jsou ale cca poloviční, než u té sinusovky. Proto se to kompenzovalo vnitřním odporem v měřáku tak, aby ručička ukazovala správnou hodnotu. Vedlejším efektem je to, že pokud přepnu na střídavý napětí a měřím vhodnou polaritu stejnosměrnýho napájení, vidím na měřáku cca dvojnásobek. Když otočím polaritu, naměřím nulu.
Je mi líto, že vám tady rozbíjím teorie o vadných multimetrech nebo zdrojích, ale tohle je zkrátka fakt :-)

KapitánRUM

« Odpověď #35 kdy: 14. 06. 2011, 21:41:58 »
Hm, tedy, zkusil jsem to a opravdu jsem naměřil 0 (při prohození kontaktů).

Mňo, podíval jsem se dovnitř, do mého měřáku a vida, nulu jsem tam naměřil, protože na vstupu pro střídavý je dioda :P zřejmě k vůli usměrnění  a ano, asi se zobrazí ,,dvojnásobek k vůli uvedené kompenzaci".

Vida, jak původně UFO-záležitost má krásné a logické vysvětlení.

Já říkal, že se pouštím na tenký led.  :P

KapitánRUM

« Odpověď #36 kdy: 14. 06. 2011, 21:47:45 »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 14. 06. 2011, 23:04:21 »
Aha, takze ty krasne stridave hodnoty jsou nakonec zapricinene tim, ze se jedna o supacky multimetr bez kondenzatoru k odfiltrovani stejnosmerne slozky. Jediny zpusob, jak tedy cosi namerit, by tedy bylo vzit nejaky vetsi MP kodenzator nebo neco v tom stylu a zapojit mezi multimetr (s nastavenym stridavym rozsahem) a zdroj. A pro jistotu jeste nejaky velky odpor zapojit mezi elektrody multimetru. Tyhle elektronicke multimetry mohou mit vnitrni odpor tak velky, ze by clovek na ustaleni udaje multimetru mohl cekat take tri dny.

KapitánRUM

« Odpověď #38 kdy: 15. 06. 2011, 00:06:26 »
2 Jarda

Prostě ani jeden z nás (kromě plamen) tu nevěděl, jak je uvnitř zapojený multimetr  :P
Tedy, stejnosměrné napětí je blbost měřit takhle.

To jsme teda umělci  ::) :D ;D

« Odpověď #39 kdy: 15. 06. 2011, 00:16:09 »
No, všechno to zní logicky, spousta věcí se tím asi vysvětluje ... díky.

Ale přiznávám že teď až tak úplně nevím co změřit a jak, abychom se dopátrali proč ta elektronika disku vlastně shoří :-( Pár poznámek:

1) Při zátěži jsem to měřit zkoušel - přes rozdvojku jsem připojil SATA disk a měřil na druhé větvi. Žádný výrazný pokles napětí se nekonal (plus minus 0.1V nebo tak něco).

2) Žiju tak nějak v domění že k tomu aby něco shořelo je potřeba naopak vyšší hodnota (napětí / proudu), ne? V tomhle případě bylo úplně vidět jak se na elektronice "peče" jedna součástka (včetně efektů typu dým a smrad).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #40 kdy: 15. 06. 2011, 08:49:18 »
KapitánRUM: Merit takto stejnosmerne napeti blbost neni. Jen si clovek musi vzpomenout na ten kondenzator. Ja leta pouzival rafikovy multimetr, ktery ten kondenzator mel. Nasledne me nejak nenapadlo, ze vetsina jich ho asi nema.

Tomáš Vondra: Jedina vec, ktera me jeste napada je, jestli jste nahodou nestrkal di disku zapnuty zdroj, coz je neco, co se moc nedoporucuje. Citlivejsi elektroniku by to mohlo nakopnout a ona pak pri nejblizsi vhodne zamince dodoutna.

Pokud ne, jeste by bylo mozne, ze ten zdroj navrhl nejaky debil a regulace to pri rozbehu zdroje nezvlada a objevi se na vystupu napetova spicka, ktera se nekterym diskum nemusi libit. Tohle ale multimetrem neoverite. Jedine, co byste mohl zkusit, je zapojeni diody a elektrolytickeho kondenzatoru na vystup toho zdroje. Ten pak parkrat opakovane zapnout a nasledne rychle zmerit napeti na tom kondenzatoru. Pokud je vyrazne vyssi, nez jmenovita hodnota -0.6V, je neco spatne.

KapitánRUM

« Odpověď #41 kdy: 15. 06. 2011, 10:53:18 »
2 Tomáš Vondra

Tak důvodů, proč něco může shořet je celá řada.

- jak tu uvedl Jarda napěťová špička, kdy po zapnutí na vstupu není třeba 12 voltů ale 50

- nárazové špičky (špatné stínění zdroje tj. když vedle někdo zapne vysavač do zařízení vlítne napěťová špička -> uklízečka mi v jedné firmě zlikvidovala 10!! počítačů, než se přišlo proč počítače umírají ve středu - to by byl pěkný název knížky ne? ,,Počítače umírají ve středu.)

- stabilní přepětí tj. místo 12 voltů 14 (některé součástky se přehřívají - byť každé lepší zařízení by mělo mít vlastní stabilizaci - inu ale dneska se šetří takovým způsobem, že se vynechávají i součástky za 1,- Kč...nj.divná doba)

- stabilní podpětí tj. místo 12 voltů třeba 10 (může mít různé a nečekané efekty)

- rozdíl potenciálů zemí tj. pokud připojíte multimetr mezi zemnící kolik v jednom domě a změříte ho oproti zemnícího kolík v jiném domě, můžete naměřit rozdíl i 50V a nebo taky ne.

- vířivé proudy (to dělalo problémy v tom domě, jak tam hořely zásuvky:
http://zpravy.idnes.cz/v-rodinnem-domku-hori-samy-od-sebe-zasuvky-cez-si-nevi-rady-pa2-/domaci.aspx?c=A091029_210457_domaci_vel 

Důvod: Kluk zapaloval zásuvky což byla 1/2 problému a zmíněné bludné proudy z nově vystavené čističky, což byla druhá polovina. Když budete chvíli hledat, jistě najdete oficiální vysvětlení.

- stabilní přepětí v síti, někdo nemá v zásuvce 220V ale třeba 260V, pak jim v domácnosti samovolně hoří spotřebiče

- kus od domu je fabrika - napojená na stejné vedení jako dům - kde někdo zapíná a vypíná velké stroje, což může způsobovat proudové rázy. To trápilo známého, kdy mu několikrát po sobě shořela televize. Nevěděl proč.

- rozdíl fází (to nedokážu uspokojivě vysvětlit, ale zhruba do domů přichází 3 dráty tedy fáze s vedením 220V a jeden zemnící vodič. jsou stroje, které využívají všechny tři fáze jako jsou velké motory, ale je možné každou fázi využít i zvlášť, tedy do jednoho patra vyvést 220Voltů z 1. fáze, do druhého 2. fázi, do sklepa 3. a všechny tři. a pak se někdy stane, že vypadne jedna fáze, v takovém případě jde proud třeba v kuchyni, ale Vám nejde. To jsou věci, které lidé z paneláků neznají, ale možná znají to, že jim proud nejde, ale sousedům ano.) To je všechno v pořádku, horší to je, pokud počítač zapojíte na jednu a zařízení na druhou fázi. V dřevních dobách 93-95 nebylo vůbec rozumné zapojovat počítač do jedné zásuvky a monitor do druhé, kde teoreticky byla jiná fáze. Zařízením se to vůbec nelíbilo. Před několika lety  - myslím že z tohoto důvodu -  jsem s tím měl problémy. Prostě jsem USB disk napájený z externího zdroje připojil do zásuvky dřív, než jsem ho zapojil do portu. Pak, když jsem se USB konektorem disku dotkl USB konektoru v desce, zablesklo se a server lehnul. Naštěstí se z toho vždycky probral, aniž by se cokoliv poškodilo :P (dneska už raději používám USB disky napájené jen z USB konektoru).

Pustím se opět do vod neověřených spekulací (čti: autorovi fantazie)
Podpětí v době, kdy se flashuje bios: na zápis informace do buňky CMOS potřebujete dejme tomu o něco víc energie než na její čtení, pokud budete zapisovat souvislý blok informací XXXXXXX při podpětí, program Vás to nechá udělat, protože ,,vlastně všechno funguje", ale při samotném zápisu se něco zapíše a něco ne X_XXX_XX. Je to hodně nepravděpodobný případ.
U SSD disku může být pravděpodobnější, ten se může začít chovat divně ,,občas se prostě něco neuloží". U pevného disku klasické konstrukce je situace složitější o to, že disk se musí otáčet! S hlavičkou disku se nesmí(nesmělo) pohybovat, když je disk vypnutý. Porucha zdroje pak může způsobit to, že se elektronika zblázní a začne dělat nesmysly. Což bohužel může vyústit v poškození disku.
Mohu říct, že jsem k vůli podpětí zničil 2 disky okolo roku 95. Dnes by měla být elektronika disku natolik inteligentní, že by ho měla ještě včas odstavit. No, to je zajímavý námět na zkoušku.
Věc se komplikuje tím, že lidé opakují staré chyby. Tj. blbosti které lidé dělají se často periodicky opakují. Chyba -> Poučení -> Opatrnost -> Klid -> ,,už se to nemůže stát" -> Chyba -> Poučení.

A k tvému disku:
Co nefunguje vyměnit, nevyplatí se s tím prdět.
Někdy je to jen blbá kombinace, kdy jinému člověku to všechno může chodit OK.

« Odpověď #42 kdy: 15. 06. 2011, 12:45:56 »
Tomáš Vondra: Jedina vec, ktera me jeste napada je, jestli jste nahodou nestrkal di disku zapnuty zdroj, coz je neco, co se moc nedoporucuje. Citlivejsi elektroniku by to mohlo nakopnout a ona pak pri nejblizsi vhodne zamince dodoutna.
No, je možné že strkal ... resp. skoro jisté, protože ten zdroj mám víceméně pořád v zásuvce abych nemusel pořád lozit pod stůl kde jsou zásuvky.

« Odpověď #43 kdy: 15. 06. 2011, 12:57:30 »
A k tvému disku:
Co nefunguje vyměnit, nevyplatí se s tím prdět.
Někdy je to jen blbá kombinace, kdy jinému člověku to všechno může chodit OK.
No, to já bych rád, ale podmínkou je že člověk ví kde je chyba. Může to být blbá kombinace disku a zdroje, může to být blbý zdroj, ... disk jsem vyměnil, ale že bych chtěl vypálit třetí disk během 2 měsíců, to zrovna ne.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #44 kdy: 15. 06. 2011, 16:23:59 »
Tomáš Vondra: Aha. Takze napriste bych doporucoval strkat do veci zdroje zasadne ve vypnutem stavu. Disky, USB disky s externim napajenim, modemy a routery.... Byva to i napsano v navodech k pouziti.