Disk shoří po připojení k USB

Re: Disk shoří po připojení k USB
« Odpověď #45 kdy: 15. 06. 2011, 20:48:57 »
Byva to i napsano v navodech k pouziti.
Jenomže my technici návody čteme až jako poslední možnost ;)

KapitánRUM

« Odpověď #46 kdy: 15. 06. 2011, 20:56:35 »
Potvrzuji, návody jsou pro sraby  ;D :P ;D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 15. 06. 2011, 22:36:26 »
Pamatujte: Kdyz vsechno selze, precti si navod.

« Odpověď #48 kdy: 17. 06. 2011, 14:28:11 »
Ono postupem času se stejně z každého nástroje stane kladivo :-)

trident

« Odpověď #49 kdy: 17. 06. 2011, 22:15:16 »
Tomáš Vondra: Aha. Takze napriste bych doporucoval strkat do veci zdroje zasadne ve vypnutem stavu. Disky, USB disky s externim napajenim, modemy a routery.... Byva to i napsano v navodech k pouziti.
Nesmysl. USB a SATA je hotswap ze zakladu standardu. Tzn. nemelo by jit vyrobit neco jako nehotswap usb zarizeni. Pokud zarizeni hotswap neumi tak zasadne neodpovida specifikaci. Mnohe usb porty maji dnes dokonce elektronicke pojistky. Stejne jako SATA je softwarove i mechanicky vymysleno pro hotswap.
Ani v krajnim pripade by nemelo dojit k odpaleni. Pokud k nemu dojde, tak se jedna o spatny hardware ktery si stejne nic jineho nezaslouzi.

Hotswapovat lze dokonce pri dodrzeni opatrnosti i zarizeni ktera puvodne takto navrzena nejsou. Jako centronics,rs232 nebo stara PATA zarizeni. Vtip je v tom nedotknout se tech nespravnych pinu-hlavne u paralelnich portu je to vrazedne. rs232 prezije vsechno krom vstupu ciziho napeti a pata otoceni kabelu taktez. Tim ze pisi lze neznamena ze cip nebude mit nakonci na registrech bordel, nicmene nemelo by se nic vykourit.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 17. 06. 2011, 22:28:35 »
Smankote, trident, prectou si jeste jednoum co jsem napsal. Mluvim o zapichovani napajecich zdroju do ruznych zarizeni, protoze ty hotswap nemusi byt. Nerikal jsem, ze pred pripojenim USB disku maj vypnout pocitac a navleknout si uzemnenou kombinezu.

trident

« Odpověď #51 kdy: 17. 06. 2011, 22:40:40 »
2 Tomáš Vondra

Tak důvodů, proč něco může shořet je celá řada.

- jak tu uvedl Jarda napěťová špička, kdy po zapnutí na vstupu není třeba 12 voltů ale 50

- nárazové špičky (špatné stínění zdroje tj. když vedle někdo zapne vysavač do zařízení vlítne napěťová špička -> uklízečka mi v jedné firmě zlikvidovala 10!! počítačů, než se přišlo proč počítače umírají ve středu - to by byl pěkný název knížky ne? ,,Počítače umírají ve středu.)

- stabilní přepětí tj. místo 12 voltů 14 (některé součástky se přehřívají - byť každé lepší zařízení by mělo mít vlastní stabilizaci - inu ale dneska se šetří takovým způsobem, že se vynechávají i součástky za 1,- Kč...nj.divná doba)

- stabilní podpětí tj. místo 12 voltů třeba 10 (může mít různé a nečekané efekty)

- rozdíl potenciálů zemí tj. pokud připojíte multimetr mezi zemnící kolik v jednom domě a změříte ho oproti zemnícího kolík v jiném domě, můžete naměřit rozdíl i 50V a nebo taky ne.

- vířivé proudy (to dělalo problémy v tom domě, jak tam hořely zásuvky:
http://zpravy.idnes.cz/v-rodinnem-domku-hori-samy-od-sebe-zasuvky-cez-si-nevi-rady-pa2-/domaci.aspx?c=A091029_210457_domaci_vel 

Důvod: Kluk zapaloval zásuvky což byla 1/2 problému a zmíněné bludné proudy z nově vystavené čističky, což byla druhá polovina. Když budete chvíli hledat, jistě najdete oficiální vysvětlení.

- stabilní přepětí v síti, někdo nemá v zásuvce 220V ale třeba 260V, pak jim v domácnosti samovolně hoří spotřebiče

- kus od domu je fabrika - napojená na stejné vedení jako dům - kde někdo zapíná a vypíná velké stroje, což může způsobovat proudové rázy. To trápilo známého, kdy mu několikrát po sobě shořela televize. Nevěděl proč.

- rozdíl fází (to nedokážu uspokojivě vysvětlit, ale zhruba do domů přichází 3 dráty tedy fáze s vedením 220V a jeden zemnící vodič. jsou stroje, které využívají všechny tři fáze jako jsou velké motory, ale je možné každou fázi využít i zvlášť, tedy do jednoho patra vyvést 220Voltů z 1. fáze, do druhého 2. fázi, do sklepa 3. a všechny tři. a pak se někdy stane, že vypadne jedna fáze, v takovém případě jde proud třeba v kuchyni, ale Vám nejde. To jsou věci, které lidé z paneláků neznají, ale možná znají to, že jim proud nejde, ale sousedům ano.) To je všechno v pořádku, horší to je, pokud počítač zapojíte na jednu a zařízení na druhou fázi. V dřevních dobách 93-95 nebylo vůbec rozumné zapojovat počítač do jedné zásuvky a monitor do druhé, kde teoreticky byla jiná fáze. Zařízením se to vůbec nelíbilo. Před několika lety  - myslím že z tohoto důvodu -  jsem s tím měl problémy. Prostě jsem USB disk napájený z externího zdroje připojil do zásuvky dřív, než jsem ho zapojil do portu. Pak, když jsem se USB konektorem disku dotkl USB konektoru v desce, zablesklo se a server lehnul. Naštěstí se z toho vždycky probral, aniž by se cokoliv poškodilo :P (dneska už raději používám USB disky napájené jen z USB konektoru).

Pustím se opět do vod neověřených spekulací (čti: autorovi fantazie)
Podpětí v době, kdy se flashuje bios: na zápis informace do buňky CMOS potřebujete dejme tomu o něco víc energie než na její čtení, pokud budete zapisovat souvislý blok informací XXXXXXX při podpětí, program Vás to nechá udělat, protože ,,vlastně všechno funguje", ale při samotném zápisu se něco zapíše a něco ne X_XXX_XX. Je to hodně nepravděpodobný případ.
U SSD disku může být pravděpodobnější, ten se může začít chovat divně ,,občas se prostě něco neuloží". U pevného disku klasické konstrukce je situace složitější o to, že disk se musí otáčet! S hlavičkou disku se nesmí(nesmělo) pohybovat, když je disk vypnutý. Porucha zdroje pak může způsobit to, že se elektronika zblázní a začne dělat nesmysly. Což bohužel může vyústit v poškození disku.
Mohu říct, že jsem k vůli podpětí zničil 2 disky okolo roku 95. Dnes by měla být elektronika disku natolik inteligentní, že by ho měla ještě včas odstavit. No, to je zajímavý námět na zkoušku.
Věc se komplikuje tím, že lidé opakují staré chyby. Tj. blbosti které lidé dělají se často periodicky opakují. Chyba -> Poučení -> Opatrnost -> Klid -> ,,už se to nemůže stát" -> Chyba -> Poučení.

A k tvému disku:
Co nefunguje vyměnit, nevyplatí se s tím prdět.
Někdy je to jen blbá kombinace, kdy jinému člověku to všechno může chodit OK.
260V? Pak je hloupy ze nekontaktuje distributora elektricke energie.Je to tesne za hranici povolene odchylky. K horeni spotrebicu by ale nemelo dochazet. Videl bych pricinu jinde. Spinane zdroje bezne utahnou kratkodobe i 280V.

Proudove razy at resi s distributorem. Fabrika musi mit take v takovych pripadech funkcni kompenzaci jinak ji hrozi dost mastna pokuta od distributora. Obvykle takove fabriky maji separatni trafostanice jen pro svuj provoz.

Porucha zdroje zpusobi u modernich disku uplne zastaveni,parkovani nebo reset kontroleru disku. Moderni disky sami detekuji nebezpecne odchylky napeti.

Vypadek faze je problem i v panelacich. Nam takhle shorel motor u vytahu. Nastesti tesne pred porizenim vytahu noveho.

trident

« Odpověď #52 kdy: 17. 06. 2011, 22:55:48 »
Smankote, trident, prectou si jeste jednoum co jsem napsal. Mluvim o zapichovani napajecich zdroju do ruznych zarizeni, protoze ty hotswap nemusi byt. Nerikal jsem, ze pred pripojenim USB disku maj vypnout pocitac a navleknout si uzemnenou kombinezu.
To ale neni z tveho prispevku zrejme, protoze napajecim zdrojem muze byt pro dane zarizeni samotny USB port-> externi pevne disky.
Zdroje konkretne pro SATA by hotswap byt mely protoze to je take soucasti specifikace. Pochopitelne je nutne pouzit ten siroky placaty SATA napajeci kabel(ten je hotswap a obe dve strany jsou na to pinove i elektricky uzpusobeny) a ne za behu zasouvat klasicky molex!!! U nej je docela velke riziko ze se clovek spatne dotkne a disk je v haji.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 18. 06. 2011, 00:25:13 »
Trident, voni si asi sedej na kabelu. Kdyz nekdo napise: "bych doporucoval strkat do veci zdroje ve vypnutem stavu", tak akorat voni si to vylozej tak, ze nekdo bude strkat USB disk do pocitace. Voni asi pouzivaj pocitac, jako napajeci zdroj nebo co.

Krome toho, kdyby cetli predchozi prispevky a ne jen ten posledni, bylo by jim jasne, o cem je rec.

KapitánRUM

« Odpověď #54 kdy: 18. 06. 2011, 02:51:34 »
2 Jarda P.

Voni jsou žid? Že říkaj voni  ;D
Voni mě nevaděj, ani židi mě nevaděj, ale divím se, že voni teď říkaj voni.
Ale jestli chtěj, můžeme si vonikat, já s tím problém nemám a pokud voni na tom trvaj, proč jim nevyjít vstříc.
 ;D ;D ;D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 18. 06. 2011, 09:17:05 »
Vonikani je privilegium, ktere vyhrazuji akorat tridentovi a obcas nejakemu jinemu popletovi.

Trident

« Odpověď #56 kdy: 18. 06. 2011, 22:10:35 »
Trident, voni si asi sedej na kabelu. Kdyz nekdo napise: "bych doporucoval strkat do veci zdroje ve vypnutem stavu", tak akorat voni si to vylozej tak, ze nekdo bude strkat USB disk do pocitace. Voni asi pouzivaj pocitac, jako napajeci zdroj nebo co.

Krome toho, kdyby cetli predchozi prispevky a ne jen ten posledni, bylo by jim jaszne, o cem je rec.

Mno nerad bych zacinal flamewar ale napajeci zdroj je i pocitac a ja ho v hladine abstrakce jakou pouzivame  a v danem kontextu diskuze za zdroj povazuji.  Pokud bychom nesli do detailu a nedohadovali se jestli je to regulator na desce nebo akumulator ci sam spinany zdroj pocitace.  Pod slovo napajeci zdroj se totiz nemusi schovavat jenom "trafo" samotne, ale jakekoliv "draty z kterych zeru stavu". Kdybych to mel prelozit do anglickych pojmu tak ty myslis zdrojem power supply unit a ja tim myslim power source.

Napajeci zdroj ma prezit i zapojeni za provozu. Tim spis pokud se delaji ruzny koliky ktery maji zabranit nechtenymu dotyku spatnych kontaktu pri zasunuti. Pokud neprezije tak at shori stejne je to mizerny kus hw. Pokud napajeci zdroj neni urcen k delsimu behu naprazdno tak at zafunguje darwin a shori majitel i se zdrojem.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 19. 06. 2011, 09:17:46 »
Napajeci zdroj je zarizeni zkonstruovane za ucelem napajeni jineho zarizeni. Pokud tedy povazujete pocitac za napajeci zdroj, tak za sve petivoltove napajeci zdroje platite zbytecne vysoke castky. Navic, vykon je i s ohledem na rozmery zdroje dost mizerny.

Pravdu mate akorat v tom, ze SATA disky by, pokud vim, mely byt (na rozdil od IDE disku), konstruovany jako hotplug zarizeni. Pripojeni na zapnuty zdroj by mely tedy vydrzet, i kdyz je otazka, jestli to plati i v pripade sestakoveho zdroje z Ciny, ktery se pri tom muze chovat nejakym podivnym zpusobem. V techto pripadech jsem nazoru, ze je lepsi zbytecne neprovokovat. Jiz proto, ze tento svet preteka zarizenimi, ktera nevydrzi to, co by spravne vydrzet mela, casto napriklad i obycejne pouzivani.

KapitánRUM

« Odpověď #58 kdy: 19. 06. 2011, 15:05:59 »
Ten člověk má pravdu! Poslouchejte ho!

Olaf

« Odpověď #59 kdy: 25. 07. 2011, 20:30:03 »
... u dvou kusů se mi stalo že při připojení k trafu vyhořela elektronika (pokaždé ta stejná součástka - nevím co je to zač, ale je to hned u konektoru na napájení). ...
U napájecích konektorů bývají (mj.) umístěny zenerovy diody, které mají ochránit elektroniku v případě přepětí. Několikrát jsem se setkal s tím, že dioda byla proražená, tj. představovala zkrat napájení. Disk byl jinak v pořádku. Stačilo zmíněnou diodu odpájet. Můžete nafotit detail?

Jestli se nepletu, zenerka na napájení 12 V mívá zenerovo napětí kolem 18 V. Pokud spekuluji správně, problém je ve zdroji nebo v síti.

Co se týká napětí, které jste naměřil:

Připojil jsem k tomu disk a naměřil jsem toto:
žlutá/černá: 25.1V střídavě, 12V stejnosměrně
červená/černá: 10.5V střídavě, 5.2V stejnosměrně
a) Zdroj není tím, čím by měl být.
b) Multimetr neměří, ale ukazuje.
Střídavá složka (zvlnění) by měla být prakticky nulová resp. v řádu mV.

PS: pokud jste výše uvedené naměřil s vadným diskem, zenerka proražená nebude. Nebo ano a bude v kombinaci s pojistkou (s tím jsem se už taky potkal).