Ahoj všem
Rád bych zde požádal o radu v oblasti, kde se téměř neorientuju, resp. zcela amatérsky.
Bydlím na Praze 10 a mám připojení internetu od UPC (Vodafone). Mám od nich pronajatý modem Compal, zaplacený nejvyšší datový tarif a jsem připojený přes lan kabel. Již nějakou dobu řeším problémy s připojením - vysoký jitter a dokonce i ztrátu paketů. Dělal jsem si spoustu měření různými aplikacemi. Nahlásil jsem to jako závadu na technickou podporu UPC, poslali mi sem technika, kterému jsem svoje měření ukázal, on to tu prozkoumal a přišel na to, že je vadný rozvod z chodby domu do mého bytu, přiznal, že je závada na jejich straně. Dále mi řekl, abych si zajistil svolení vlastníka domu a že UPC na jejich náklady provede výměnu rozvodu z chodby do mého bytu. Dokonce se mi povedlo s technickou podporou UPC domluvit, že pro ten úkon můžu dodat vlastní koaxiální kabel (samozřejmě s podmínkou impendace 75 ohm). Vybral jsem tento:
https://www.conrad.cz/p/bkl-electronic-806009-koaxialni-kabel-vnejsi-820-mm-75-ohm-120-db-bila-metrove-zbozi-602246 Teď už teda jenom čekám na technika.
Svou pozornost jsem teď ale zaměřil na modem a při brouzdání jsem zjistil, že
s modemem Compal mají potíže spousty uživatelů a hlavně, že má mít potíže s výpadky a latencí, v důsledku použitého chipsetu od Intelu. Jednou jsem zkoušel porovnávat ping u mě doma a pak u bratra, který má taky UPC, taky připojen lan kabelem, ale má starší typ modemu a byl tam významný rozdíl, zhruba 7 ms v jeho prospěch. Vím, že část toho rozdílu může připadat na jinou vzdálenost od ústředny a jinou vytíženost v lokalitách, ale i tak.
Takže jakmile bude závada na rozvodech vyřešena, nabízí se tyto další otázky:
1) Je možnost použít jiný typ modemu, třeba starší Technicolor TC7200, nebo nějaké Cisco? O rychlost stahování (ať už přes kabel, nebo Wifi) mi vůbec nejde, prioritou je nízký ping a jitter. Mohla by tahle výměna pro mě mít přínos?
2) Dá se koupit nějaký jiný nový modem s koaxiální přípojkou, který by byl lepší než Compal, v otázce toho pingu a jitteru? Zkoušel jsem hledat v Alze, CZC apod. ale modemy s koaxiální přípojkou jsem téměř nenašel a hlavně se v tom nevyznám.
3) Má smysl, až bude vyřešena výměna rozvodu a případně výměna modemu, uvažovat o přechod na "firemní" tarif u UPC? Pokud se nepletu, tak by snad neměl být agegován, nebo alespoň méně, než ty standardní tarify. Mohlo by mi to z hlediska pingu / jitteru nějak pomoci?
Díky předem za shovívavost