Ahoj, dva dny jsem googlil nastavování VLAN, prošel i sousední vlákno Velký RD - VLAN, nastavení, ale zatím jsem nenašel, co by pasovalo na náš dům. Nemám, s kým bych konzultoval, tak prosím prosím o pomoc tady.
Praštil jsem se přes kapsu a vyměnil obyčejný switch za POE řiditelný. Tím jsem chtěl zaplácnout 2 mouchy jednou ranou-zbavit se 3 switchů v racku (2 malé 8pPOE a jeden 24p obyčejný) a zároveň zprovoznit VLANy k oddělení návštěv od vnitřní sítě.
Návštěvy se mohou připojovat celkem přes 4 APčka (mikrotikové Wifi a 3x další APčka po domě). APčka umí jednotlivým SSID přiřadit VLAN ID.
Chtěl bych nastavit MAC VLAN, co je "domácí", to má VLANu pana domácího a může všude, vše ostatní, ať už se nacvakne do ethernetové zásuvky nebo připojí přes wifi, může jen do internetu.
S tím, že bych chtěl v síti pana domácího (VLAN 10) zachovat adresní rozsah 10.0.0.1-254 a pro návštěvy udělat třeba 10.0.88.1-254
Mohl by mi někdo prosím polopaticky poradit, jak na to?
Já zkoušel na AP zapnout to přiřazování VLAN podle SSID. OK, zapnuto. Pak jsem zkusil nastavit switch, aby moje PC mělo stejné VLAN ID jako SSID pana domácího. Nějak se mi povedlo se dostat opět na management APčka, ale už ne do internetu (nastavoval jsem jen switch). Z AP jsem se myslím nedostal nikam. Nakonec jsem se z PC nedostal nikam a konfiguraci VLAN na switchi jsem musel zrušit z mobilu z jiného AP. Pak jsem se ale zase nedostal na to AP s VLANama, tak jsem zase laboroval, abych na něm VLANy vypnul. No nejradši bych do toho kopnul ;-)