Já si nedávno koupil za necelých 18 tisíc nový HP ProBook 445 G7 s Ryzen 5 4500U, 8 GB RAM, 512 GB NVMe SSD.
[...]Kdybych si vystačil s 16 GB RAM, tak jsem pod 20 tisíci [...]
Kdybych si ja vystacil s 1600x900 TN LCD, s WWAN jen 3G, s klavesnici puvodni T430, s WifiN, s diskem s kterem sem to koupil a s 4GB RAM, tak sem na 5000Kc ;-)
Jasně, to já taky, protože kdybych chtěl stroj za 5000 Kč, tak holt koupím stejně jako ty starý šrot po repasu, to by dávalo smysl. Nebo si rok počkám a odkoupím ten svůj pracovní notebook, což by byl ještě docela nový šrot.
Chtel sem ale tim svojim prispevkem vejs nastinit 2 veci:
1. starsi repas nemusi byt nouzovka
2. starsi repas neni jen ohledne nizke ceny
Ad 1. Ano, nouzovka to být nemusí, pokud uživatel má nízké nároky. Pro člověka, který uvažuje o UMAXu za 4500 Kč, bude repas za stejnou cenu luxusním zařízením. Pro člověka, který má nároky vyžadující výkonný moderní HW, bude repas za 20 tisíc pitomost.
Ad 2. Ano, starší repas nemusí být ohledně nízké ceny. Akorát za vysokou cenu se už nevyplatí oproti novému zařízení, leda má uživatel velmi specifické požadavky. Pořád v nejlepším případě dostaneš - jak sám píšeš - starý systém s novějšími periferiemi, a to si toho možná ještě budeš muset půlku zbastlit sám.
to cemu ty rikas "nesizena klavesnice HP ProBook 445 G7" ja rikam nepouzitelna hruza ;-) to je u me prave ten duvod vytuneni T430s misto nakupu neceho jako si koupil ty, psal sem to i v prispevku na kterej si reagoval:
stejne bych nemohl mit jedno z toho co je u me u NB nejdulezitejsi a to (klasicka skoro IBM) klavesnice...
- kvalitni 7rada klavesnice + trackpoint
kdyz porovnam tvoji klavesnici a moji (pripominam ze sem psal ze vdo T430s sem daval klavesnici z T420s) :
- vidim ze Fklavesy jsou odsunute do pozadi ve prospech hotkey klaves
- vidim ze NEmas mezeru mezi F4/F5 a F8/F9
- vidim ze Enter neni uplne vpravo ale je vedle nej PgUp/Dn/Home/End nudle ktera tobe (me absolutne ne) vyhovuje
- nevidim tam klasickej block klaves PrtSc/Insert, Delete/Home/End/PgUp/PgDown jako na me v usporadani podobnem jako bezny NumPad
- vidim tam naprosto uchylne "HP-Style" sipky nahoru/dolu v POLOVICNI velikosti nez vlevo/vpravo tvorici lecici "I" misto klasickeho obraceneho "T"
"Klasická skoro IBM" klávesnice? Klasická IBM klávesnice má šest řad, ne sedm. A enter na ní taky není úplně vpravo, ale někde ve 2/3 šířky, a to nalevo od bloku kláves PgUp etc. Nevím, co myslíš tím, že u HP jsou "F-klávesy odsunuté dozadu ve prospěch hotkey kláves". Jestli ti jde o to, co je primární funkčnost a co jde přes Fn, tak to se dá přepnout v BIOS setupu, samozřejmě mám nastaveno, že primárně to funguje jako F1-12.
Obecně je uspořádání klávesnice na malém notebooku vždycky nějaký kompromis vůči plnohodnotnému a platí to pro HP i Lenovo. Mně kompromis, který dělá HP, vyhovuje lépe. A na to, že bych si pořizoval přestárlý notebook s pro mě o něco lepší klávesnicí, bych nepřistoupil už vůbec.
- nevidim trackpoint, nevidim ani zadne fyzicke tlacitka (ja pouzivam leve/prostredni/prave a touchpad mam deaktivovanej)
Trackpoint jsem naposledy použil možná tak před 18 lety na služebním notebooku (tehdy ještě IBM). V té době touchpady stály za prd, takže člověk byl vděčný i za ten trackpoint. Ostatně soudě podle mého pracovního notebooku má Lenovo s kvalitou touchpadů problém dodnes, pocitově mi práce s ním připomíná starou myš s upatlanou kuličkou. Možná to jde nastavit nějak líp, i když se mi to teda nepovedlo, ale stejně používám ten notebook takřka výhradně v kanclu, kde mám pořádnou myš, tak je mi to jedno.
Absence myších tlačítek u HP je nedostatek, který mi vadí, ale bohužel tahle applí vymyšlenost (nebo kdo s tím přišel první) se posledních pár let prosazuje dost široce. Nicméně je to pro mě vedlejší problém, pracuji hlavně na klávesnici a ta je z mého pohledu u HP velmi dobrá.
+ u me je dalsi primar u NB, mit interni LTE modem...
To mě upřímně ani nenapadlo, že tohle ještě někdo bere jako zásadní plus, když i ten nejhloupější dnešní smartphone umí fungovat jako wifi hotspot. Ale beru, že je to vychytávka navíc, která může někoho oslovit.
Tuhle diskusi bychom mohli vést donekonečna, protože ty se zjevně spokojíš s nevýkonným strojem, jen ho chceš mít v konkrétní škatuli. Já používám notebook jako plnohodnotnou náhradu desktopu, kterou ale oproti desktopu mohu tahat všude s sebou, a nelpím na nějakém konkrétním fyzickém provedení, byť samozřejmě i na něj mám nějaké požadavky (počínaje velikostí, hmotností a solidním mechanickým provedením). Osobně by mi takto drahý repas dával smysl jen v jediném případě - pokud bych si chtěl s tím HW hrát jako se stavebnicí a vyzkoušet, co se z toho dá dílčími upgrady vyrazit. Což ovšem nechci.