Akorát mi to teda ze selského pohledu vůbec nedává smysl: pokud chci dejme tomu vyvíjet software pro nějakou zahraniční firmu a chci s tím mít co nejmíň starostí, je pro mě snadnější to dělat pro firmu mimo EU? Pokud nepřekročím limit pro povinné přihlášení k DPH té jejich země, tak nemusím řešit vůbec nic? Zatímco kdyby to byla firma v EU, tak se musím stát identifikovanou osobou? Jakou to má logiku?!
Tak předně, já se v tom taky houby vyznám. Moje rada tazatelce je přizvat daňového poradce, protože tohle laik opravdu nemůže pobrat. Mně se o to stará manželka, která je DP, a moje poznatky jsou všechny od ní.
A teď ze široka:
Logika v DPH je, ale není na první pohled viditelná. DPH je daň, kterou chce vybrat stát, na jehož území dochází k plnění. Když sedíte v ČR, ale práci (službu) odvedete do jiné země (EU - jinde o DPH neuvažujeme), pak není místem plnění ČR, ale země příjemce plnění (služby). Ta země chce vybrat DPH. Tudíž vznikla potřeba řešit DPH v rámci EU tak, aby bylo vybráno v cílové zemi.
Uvažujme dál. Mezi podnikateli - plátci DPH - se uplatňuje vstup DPH vs. výstup DPH. Odvádí se jen rozdíl mezi sazbami. Tím je zajištěno, že DPH zaplatí až úplně koncový příjemce. Takže proto vznikají mechanismy, které umožňují DPH přelévat mezi zeměmi. To lze provést dvěma způsoby: pomocí reverse charge (ke kterému se kloní ČR) a pomocí one stop shop (což je princip zaváděný v EU). Oba způsoby mají své výhody i nevýhody a jsou administrativně složité v jiných situacích. (Nebudu rozepisovat, nerozumím tomu tak hluboce do detailu, krom toho by to bylo na desítky stran).
Zkrátka, to co platí - i s identifikovanými osobami - je snaha EU docílit toho, aby se DPH mohlo odečítat na vstupu a na výstupu, a aby bylo vybráno v místě plnění (cílová země).
Nepořádek, který vnímáte, pramení z toho, že existuje spousta situací, které je potřeba řešit - namátkou:
- vstup zboží do EU - je potřeba vybrat DPH, ale zěmě, kde zakotví loď nemusí být automaticky zemí vstupu,
- úhrady od koncových zákazníků (u kterých nemůžete uplatnit reverse charge, nejsou plátci ani identifikované osoby)
- koeficienty DPH (některé firmy mohou uplatnit jen část DPH na vstupu) - je potřeba řešit, jaká plnění se do koeficientu započítávají a jaká ne
- hotovostní DPH (některé země DPH vybírají na základě plnění, jiné na základě úhrady)
...
...
...
Nedá se v tom vyznat, dají se jedině probrat konkrétní situace. Asi pro první krok pochopení DPH je potřeba si uvědomit rozdíl mezi DPH a daní z příjmu. Daň z příjmu se platí podle toho "kde vyděláte"-kde "žijete". DPH se platí podle plnění - tedy podle toho "kam dodáte".