Doporučte notebook na VŠ

IT

Re: Doporučte notebook na VŠ
« Odpověď #15 kdy: 27. 05. 2011, 23:30:28 »
Lenovo, rada T4xx. Je velice kvalitni, prakticky, ... pro informatika jak delane. Ausus i Acer uz jsem mel ... takove shity bych uz nebral. Rozhodne je lepsi radeji dele setrit a pak zainvestovat.

sparrow

« Odpověď #16 kdy: 28. 05. 2011, 00:22:39 »
Lenovo, rada T4xx. Je velice kvalitni, prakticky, ... pro informatika jak delane. Ausus i Acer uz jsem mel ... takove shity bych uz nebral. Rozhodne je lepsi radeji dele setrit a pak zainvestovat.

test spolehlivosti notebooků: http://goo.gl/In1F

« Odpověď #17 kdy: 28. 05. 2011, 01:07:53 »
Tento rok nastupuji na FIT ČVUT a mám netbook Asus EEE PC 1000H. Rozhodně to není na práci. Budu si pořizovat buď HP ProBook nebo Lenovo Thinkpad obojí ve velikosti 13,3", protože si myslím, že je to ideální kompromis mezi mobilitou a velikostí. Na doma si k tomu možná ještě pořídím monitor, a jiné příslušenství. Takže výsledek: na přednášky netbook, na práci 13,3".

tark

« Odpověď #18 kdy: 28. 05. 2011, 09:11:05 »
Já osobně jsem skončil u Lenovo X201. Je velmi příjemné tahat mašinku, co má slušný výkon a přitom váží jen necelých 1,5kg. Dá se k němu navíc dokoupit 9-článková baterie, takže reálná výdrž může být přes 7 hodin (vzhledem k tomu, že na 6-článkové dělám cca... 5 hodin?).

Sám za sebe bych se ve tvém případě podíval na nějaké starší řady X. 15" notebook bych vyloučil, jestli jej chceš tahat denně, protože ti podle mě bude časem lézt na nervy, vzhledem k tomu, že budeš tahat i další učebnice, pití atd. I když uznávám, že někdy si říkám, že by 14" s vyšším rozlišením trošku bodla. Zde už se musíš rozhodnout sám a vzhledem k tomu, že jsi měl zkušenosti s EEE, tak asi víš, jaké je to pracovat na menším monitoru. Každopádně pro mě konkrétně je 12" nejmenší hranice, kterou jsem schopný snést. :)

Ela

« Odpověď #19 kdy: 28. 05. 2011, 10:24:11 »
Z mojí zkušenosti (a podle toho co jsem viděl na přednáškách u jiných), ti vřele doporučuju si pořídit takový notebook, který nebudeš nosit do školy na přednášky, resp na cvičení. Ve 100% (!!) případů to vedlo k tomu, že místo aby studenti dávali pozor tak si psali na ICQ, FB, případně koukali na nějaký film, seriál. To je můj názor.
To se divim tedy, asi to byli "studenti" - flakaci nebo si nevazili toho, ze se 'dostali' na VS... ^-^
Ja bych si treba zapla bud (externi) kamerku :),ale hlavne zapla mikrofon, abych si prednasku nahrala a pak mohla si ji kdykoli prehrat a "vzpomenout si" :D na vse, na co bych zapomnela :p

Ela

« Odpověď #20 kdy: 28. 05. 2011, 10:32:55 »
Čím větší bude, tím horší bude výdrž...
Nesouhlasim, spis to reknu takhle: chces-li notebook s nejvice porovnatelnymi hodnotami s PC, i s vydrzi baterie atd., atd., samozrejme mozne to je, ale bude to pak stat vic € ;-)
Pokud tedy chces delat "vse" a mit "vse v 1", ok, ale pak € > 'hodne...' :D

Mas-li i tak hodne €, muzes si koupit 2, jeden na praci a do skoly nejaky 'light' :)

Markus

« Odpověď #21 kdy: 28. 05. 2011, 11:07:43 »
Čím větší bude, tím horší bude výdrž...
Nesouhlasim, spis to reknu takhle: chces-li notebook s nejvice porovnatelnymi hodnotami s PC, i s vydrzi baterie atd., atd., samozrejme mozne to je, ale bude to pak stat vic € ;-)
Pokud tedy chces delat "vse" a mit "vse v 1", ok, ale pak € > 'hodne...' :D

Mas-li i tak hodne €, muzes si koupit 2, jeden na praci a do skoly nejaky 'light' :)
A já s tím zase souhlasím :-) Vzhledem k cenovému stropu, co jsem uvedl, jsem neviděl rozumný velký notebook s dlouhou výdrží. Pokud chci mít vše v 1, tak jsem koukal na něco jako Q330 nebo Timelinex. A asi to bude nejschůdnější řešení.

Ela

« Odpověď #22 kdy: 28. 05. 2011, 11:16:10 »
...
Ja si nevsimla ten tvuj cenovy strop :P
V tom pripade me zaujala zminka o Timeline kvuli velike vydrzi, treba na mironetu koukam (IMHO nej e-shop :P) pry vydrzi i 11 hod :O
http://www.mironet.cz/acer-aspire-timelinex-5820tzgp614g64mn--156quot--intel-p6100-2ghz--4gb--640gb--ati-hd5650--dvdrw--bt--w7hp64-cz+dp125911

« Odpověď #23 kdy: 28. 05. 2011, 11:31:40 »
Mám 17" notebook HP ProBook 4710s. Zatím mi nepřišla moc otrava ho s sebou tahat ne zrovna krátkou cestu, ale je pravda, že skripta v tištěné podobě moc nevedu.

Ale po necelém roce ho budu reklamovat (vypadá to na desku). To by vadit nemuselo, sám o sobě nejsem reprezentativním vzorkem. Ale slyšel jsem, že prý ty 17" špatně snáší časté přenášení. Nevím, co je na tom pravdy, ale může to být užitečné při rozhodování. Jinak bych řekl, že 17" je celkem fajn, jen není do MHD. Ale pokud budeš mít externí klávesnici a monitor (to já nemám a používám jej i na práci, na cvičeních apod.), asi tyto rozměry spíše nevyužiješ tolik.

smoula

« Odpověď #24 kdy: 28. 05. 2011, 11:39:23 »
ja bych tedy doporucil MacBook White starsi bazarovy model  :)  Jelikoz je to Apple, tak je to excelentni kus hardware plne kompatibilni s odladenym unixovym systemem OS X, vubec neni potreba pouzivat klikatka, ja jedu vetisnou v terminalech. samozrejme se da misto OSX nainstalovat jakekoliv unixlike distro a super HW zustava ::)

Michal

« Odpověď #25 kdy: 28. 05. 2011, 11:44:43 »
Ze své zkušenosti bych to dnes udělal takto. Na nošení do školy bych koupil bazarový Dell Latitude D420 za 5000,- a na práci mimo školu nějaký výkonnější bazarový plasťák za 10 000,-, popřípadě prostě rovnou normální počítač, pokud nebudeš na koleji. Přeci jenom Core i5 (dá se sehnat i v notebooku za 10 000) je někde trochu jinde než Pentium.

Ale je to jen můj návrh, někomu by mohlo vadit synchronizovat mezi těmi stroji neustále data, někomu by vadilo, že to nevoní už novotou :-) Já nerad vyhazuji peníze oknem za nové počítače, protože starší poslouží stejně dobře za podstatně nižší cenu. Navíc toho Della mám nyní už 4 roky, tehdy jsem ho také kupoval bazarového. Po těch letech vydrží 3 hodiny na baterii, váží kilo, je bytelný a výkonově stále ještě nad Atomem. Když jsem mu pořídil novou baterii, vydržel přes 5 hodin během normální práce.

Jinak se zásuvkami na ČVUT nebývá problém, s místem na velký notebook občas ano. Jinak pozoruji zajímavý trend, čím vyšší ročník, tím méně Acerů a Asusů, ale více Dellů, ThinkPadů a Maců. A to i starších modelů. Nevím, jestli to něco znamená, ale prostě tak to u nás je.

Markus

« Odpověď #26 kdy: 28. 05. 2011, 11:56:45 »
ja bych tedy doporucil MacBook White starsi bazarovy model  :)  Jelikoz je to Apple, tak je to excelentni kus hardware plne kompatibilni s odladenym unixovym systemem OS X, vubec neni potreba pouzivat klikatka, ja jedu vetisnou v terminalech. samozrejme se da misto OSX nainstalovat jakekoliv unixlike distro a super HW zustava ::)
Tak s tímhle řešením taky počítám. Ale zatím jsem nenanarazil na přijatelnou výdrž a trošku se obávám známého praskání plastů. Možná spíš bazarového Aira.

Markus

« Odpověď #27 kdy: 28. 05. 2011, 12:04:38 »
Ze své zkušenosti bych to dnes udělal takto. Na nošení do školy bych koupil bazarový Dell Latitude D420 za 5000,- a na práci mimo školu nějaký výkonnější bazarový plasťák za 10 000,-, popřípadě prostě rovnou normální počítač, pokud nebudeš na koleji. Přeci jenom Core i5 (dá se sehnat i v notebooku za 10 000) je někde trochu jinde než Pentium.

Ale je to jen můj návrh, někomu by mohlo vadit synchronizovat mezi těmi stroji neustále data, někomu by vadilo, že to nevoní už novotou :-) Já nerad vyhazuji peníze oknem za nové počítače, protože starší poslouží stejně dobře za podstatně nižší cenu. Navíc toho Della mám nyní už 4 roky, tehdy jsem ho také kupoval bazarového. Po těch letech vydrží 3 hodiny na baterii, váží kilo, je bytelný a výkonově stále ještě nad Atomem. Když jsem mu pořídil novou baterii, vydržel přes 5 hodin během normální práce.

Jinak se zásuvkami na ČVUT nebývá problém, s místem na velký notebook občas ano. Jinak pozoruji zajímavý trend, čím vyšší ročník, tím méně Acerů a Asusů, ale více Dellů, ThinkPadů a Maců. A to i starších modelů. Nevím, jestli to něco znamená, ale prostě tak to u nás je.
Díky, rozhodně zajímavé řešení, budu o tom přemýšlet :-) Co jsem tak slyšel od známých, hodně lidí to takhle řeší.

« Odpověď #28 kdy: 28. 05. 2011, 14:11:27 »
U Maců jsem slyšel, že se 'rozhodli ovladače pro Windows neoptimalizovat' a výdrž je prý žalostná. Nemám to ale potvrzeno a nevím, jak je to s Linuxem.

MartinX

« Odpověď #29 kdy: 28. 05. 2011, 14:13:46 »
HP ProBook 4720s (17") na bezne veci + desktop (4 jadra, 8 GB RAM, 4 disky v RAID5 + 1 na backupy)  na narocnejsie veci.
Asus UL20 (12", ULV procesor, realna vydrz 6 h na baterku, SSD kvoli mechanickej odolnosti) na prenasanie.

Jeden pocitac je len vzdy len kompromis, treba mat minimalne 3.