Kdysi jsem si usmyslel, že se naučím stroják a assembler pro 8080. Tak jsem si vzal příčurku a když jsem byl na desáté stránce, zjistil jsem, že už jsem zapomněl co bylo na prvních pěti. Pak jsem potřeboval naprogramovat nějaký testovací program čím jsem nechtěl otravovat pány programátory a metodou pokusu a omylu jsem se to obstojně naučil. Šéf sice vrčel, že se tím zdržuji a on mi potřebuje zadávat jiné práce, ale já jsem pak z toho pár let žil.
K programování, pokud pominu pokusy s Algolem na VŠ jsem přičichl v zaměstnání kdy jsem potřeboval spočítat, jak se bude chovat paralelní kombinace odporu a trimru když s trimrem budu kroutit (hlavně jak se bude ten trimr výkonově zatěžovat), tak jsem si na to půjčil nějakou kalkulačku SR (už nevím kolik, ještě neměla možnost skoků), abych opakovaný výpočet nemusel dělat ručně, pak jsem se praštil přes kapsu, podpořil jsem nějakého vexláka a koupil jsem si TI58, pár prográmků jsem na tom zplodil.
Z toho plyne poučení a co víc si můžeme přát: Vem si nějaký problém co bys potřeboval vyřešit a splácej na to nějaký program v jazyce co ho máš při ruce.