Už několik let vůbec nesleduju hardware, kupoval jsem vždycky jenom starší pracovní stanice, ale teď mi přijde, že se vývoj docela rychle posunul dopředu, takže bych chtěl tentokrát spíš upgradovat na novější technologie. Kdo situaci víc sledujete, mohli byste mi pls poradit s výběrem komponent?
Dělám všelijaké věci, z části programování, z části nějaké analýzy (včetně výpočtů) a pokusy s novými technologiemi. V současnosti mám Thinkstation s Xeon W3690 a CPU celkem mi stačí. Občas by se hodil trochu větší výkon na jedno jádro, ale není to nijak tragický. Spíš dost často dělám něco s Dockerem, nějakou virtualizací nebo menšími databázemi, takže bych se asi spíš zaměřil na propustnost pamětí, rychlost disku a IOPS. Hry hraju, ale grafiku teď řešit nechci.
Jako základ bych si chtěl vzít minulý stroj: Sun Ultra 20. Krabice se mi strašně líbí a je celkem praktická, zdroj by měl být celkem v pohodě (400W). Takže bych chtěl pořešit hlavně procesor, mobo, paměti a disk. S nějakým rozumným rozpočtem (tak kolem 15tis., pokud by to mělo opodstatnění, tak možná i ke 20, ale ne zbytečně - v blízké době bych si radši koupil tu grafiku
)
Z toho typu použití mi vyšlo (víceméně laicky) jít pokud možno do výš taktovaných pamětí, koukal jsem třeba na:
https://www.czc.cz/hyperx-predator-32gb-2x16gb-ddr4-3333/243992/produkt - původní cena brutus, ale teď ve slevě to vypadá dobře.
Disk by to chtělo asi NVMe - uvažuju o
https://www.czc.cz/samsung-ssd-970-evo-m-2-500gb/236368/produktNa CPU mi vychází jako nejlepší volba Ryzen 3600. Není to žádnej trhač asfaltu, ale poměr výkon-cena-spotřeba mi přijde ideální (?) Další by asi přicházel v úvahu 3700X, ale ten je o dost dražší, to mi přijde, že se asi nevyplatí.
Co se mi ale nedaří vybrat, je mobo. Fakt netuším, čím se to dneska liší. Jsou mi ukradené "herní" serepetičky typu RGB a nějaký designový packy, preferoval bych spíš stabilitu a dlouhodobou spolehlivost. Přetaktovávat určitě nebudu, takže tyhle funkce jsou mi taky šumák. Bohužel, koukám, že u prodejců není úplně jednoduchý vybrat desky, který by podporovaly ty 3333MHz paměti... Když už za ně budu připlácet, tak bych si chtěl být jistej, že budou šlapat... Formfactor by měl být ATX, nejsem si jistý, jestli jiný jde do sunovské krabice dát.
Kdo se v HW víc orientujete, můžete mi pls dát zpětnou vazbu, jestli tenhle výběr dává smysl + doporučit vhodný mobo? Dík moc.