Disclaimer: Nerozumím tomu.
Nápad 1: Ambuvak (pokud jich je nedostatek tak měch na nafukovací matrace…) a mačkátko. Takhle funguje ten OpenVentilator (doslova z plexiskla nařezaný držák na ambuvak a motor). Asi by bylo záhodno měřit tlak, třeba nějakým BMP280, abychom věděli, že to fakt funguje a nemáme v cestě překážku. Tohle mi přijde dost levné a blbuvzdorné a AFAIK když sanitky neměly ještě portable ventilátor na baterky, tak dělali přesně tohle (s manuálním mačkáním ambuvaku).
(mimochodem čipy jako ADS1292R měří přímo aktuální nafouknutost plic -- měří impedanci na vysoké frekvenci a ta se mění s nafukováním. A stojí to 500 Kč.)
Nápad 2: Potápěčský přístroj má 2 stage. První stage dělá z 20MPa v bombě na zádech 1MPa středový tlak, ta nás nezajímá. Druhá stage dělá z 1MPa přesně okolní tlak (resp. o trošičku méně, což je to, čemu asi říkají nádechový odpor, aby to nefičelo náhodně samo). Doufám, že když umístíš tu druhou stage do +10kPa (statického tlaku, třeba na dno kýble s vodou), tak na výstupu budeš mít proud vzduchu omezený na +10kPa-nádechový_odpor (sundáš náhubek a připojíš trubku). Tím máš zdroj vzduchu s mírným přetlakem (z továrního regulátoru, takže to není bastl co tě hned zabije) a můžeš ho zkusit trojcestným ventilem připojovat na člověka.
U intubovaného člověka je potřeba dělat údržbu, například vysávat hleny, sliny a bordel co tam natekl zezhora příp. se vytvořil v plicích kde je zánět. To efektivně znamená strčit tam hadičku (zezhora především do správné díry; některé hi-tech intubační trubky mají na tohle už integrovaný port) a vysát. Což vyžaduje člověka, co ví, co dělá. Nedokážu posoudit, jestli na tohle je v Itálii kapacita.
Btw. možná by se hodilo umět udělat
https://youtu.be/VrtyZhXcmQE?t=82 i bez intubace.
BTW zajímavý (a téměř jistě bezpečnější) mi přijde koncept podpory dechu negativním tlakem (v půlce minulého století známý jako iron lung).
JJ, ale u toho je problém velikost zařízení, takže to nejde normálně transportovat. Plus teda nevím jestli to třeba u pacienta v bezvědomí (a tedy s blbou kontrolou hrtanové příklopky a tak) nenafoukne místo plic žaludek -- AFAIK tohle je důvod proč se používá endotracheální intubace (ale někdo by to mohl ověřit, tohle jsem si přečetl na Wikipedii).
Umela plicni ventilace vyzaduje krome zapnuti pristoje jeste nekolik lidi. anesteziologa, ktery cloveka napumpuje latkami, ktere utulmi nektere funkce. Treba tu, aby se pokousel pretlacit ventilator (plice to z principu zacnou delat). [...] A zrejme tam je dalsich 1000 moznych kompliaci, o kterych jako laik vubec nevim.
Tohle jsou podle mě věci, u kterých se dá dost práce offloadovat na jiné lidi. S tím že občas někdo umře i když by nemusel kdyby měl plnou pozornost, ale srovnáváme to se situací, kdy se mu pomoc nedostane
vůbec.
Pak je potreba nekdo kdo sleduje vsechny vitalni funkce a mit k tomu prislusne zarizeni (monitor).
Monitorů je v nemocnicích podstatně víc než ventilátorů. Ale jinak teda jo, další projekt, ověřit, jestli je monitorů nedostatek a rychle rozjet výrobu s ADS1292R (single-chip EKG + impedanční měřič respirace).
A uz vubec jako scifi mi prijde ze by laik intuboval nekoho ...
Jo, intubaci nedá (zkoušel jsem si nějaké výkony na plastovém člověku na kterém trénují medici a totálně jsem selhal), ale to podle mě není bottleneck.
Kto a ako to bude servisovať v tých infikovaných priestoroch?
Dobrá námitka. Existují šťastlivci s lehkým průběhem :-).
Nejak si nedovedu predstavit ze bych nejaky svuj neodladeny pristroj zapojil na cloveka, ktereho by mohl jen teoreticky a neprimo ohrozit na zivote. Urcite bych nemohl spat, a kdyby se neco stalo tak asi ani dale zit v pocitu viny.
Já si to teda představit dokážu. Samozřejmě ne jen tak ze srandy, ale v případě, že ti v nemocnici řeknou „sorry, prostě nemáme“?
Nepocitam, ze to je nekde na urovni jako se doma pokusit treba postavit vrtulnik nebo tak neco.
Já tomu samozřejmě prd rozumím, můžeš přiblížit tu komplikovanost? (pozn. ne vzácné komplikace, bavíme se o situaci, kdy 50% survival rate je úspěch)