Kdysi jsem si zde v diskusi nechal doporučit plně pasivní notebook, vyhrál to Asus Zenbook UX305F. No, už má hodně za sebou a je otázkou, kdy vypoví službu (uznávám, že jsem kolem něj nechodil po špičkách).
Stavil jsem se dnes v Alze a prý nové Zenbooky už mají větráčky a nic plně pasivního zkrátka není! Fakt? To není na trhu žádný plně pasivní notebook? Tedy asi kromě MacBook Air, vzhledem k tomu, že na notebook stejně chci dát Linux (na tomto používám XUbuntu a nic mě nemotivuje to změnit), přijde mi to zbytečné vydávat tolik peněz - ani nevím, jak aktuálně je snadné Linux na MAC dát.
Poradíte někdo? Nechci žádné pohyblivé součástky, tj. SSD a pasivní chlazení a bezproblémový chod pod Linuxem. Výkon je vedlejší, stejně to používám na surfování, sem tam upravím nějakou fotku v GIMPu a zahraju Warcraft II v Dosboxu
. Přednost je displej s vyšším jasem (to u současného vidím jako trochu handicap, horší čitelnost při intenzivnějším osvětlení). Velikostně spíše menší (ten aktuální je 13,3" a přijde mi to akorát), stačí FullHD. Bonus navíc je větší výdrž na baterie a solidní klávesnice (docela dost píši).