Budu reagovat na určité témata, které tu padly...
To jestli budou 4 roky na průmce "ztrátou mládí" záleží jenom na vás. Jestli jste během volna usedali k WoWku místo bohulibých aktivit je vaše blbost. Dělat si ve volném čase bastlení nad rámec výuky je základ, ale stejně tak se to dá dohnat v prvním roce na VŠ.
Jít na průmku má svá rizika. Výuka cizích jazyků asi nebude tak kvalitní jako na gymplu, s matematikou to bude asi srovnatelné, ale největší průser jsou vždy vyučující odborných předmětů. Můžete roky strávit pod přísným ale spravedlivým týpkem, který vám do té hlavy nalije tolik věcí, že z nich můžete těžit až do konce života (o snadné VŠ nemluvě). Nebo narazíte na dementa, co vám nedá nic - ať už proto, že sám umí hovno nebo je dobrej ale neumí to podat nebo nemá ve třídě respekt (všichni víte, co tím myslím). Zažil jsem osobně oboje a jsem poznamenaný tak, jak jsem napsal.
Jsem už skoro pátým rokem absolventem VUT FEKT a vypozoroval jsem toto:
-gympláci se neztratili na trhu práce a patří většinou k těm nejlepším, pokud během gymplu bastlili/programovali
-průmyslováci většinou usnou v prvních ročníku na vavřínech, kde je gympláci doženou
-vždy záleželo na píli a přirozeném intelektu (život není fér, smiřte se s tím)
Osobně kdybych mohl vrátit čas, tak si průmku klidně zase zopakuju, ale místo druhého stupně na základce strávím na gymplu. Moji nejlepší spolužáci na střední to tak měli, takže měli výhodu v angličtině, matematice a měli už individuálně vyladěný proces učení.
Uplatnění elektra a porovnání platů s IT:
IT točící se kolem bouchačů Javy a Pythonu já osobně považuju za poptávkovou bublinu. Třeba mám pravdu, bublina praskne a bude poptávka po nedostatkových lidí jako jsou vývojářu v elektru...a třeba ne.
Někdo tu argumentoval, že vývoj elektroniky bude už jenom doménou Asie. Pokud myslíte spotřebku a blbosti typu IoT, tak asi jo. Pokud máte na mysli hardware obsahující například vysokorychlostní akviziční systémy apod, tak to si nemyslím. Stejně tak se můžeme bavit o radiokomunikaci, ve kterém má naše země docela tradici (bohužel v některých případech už jenom na setrvačník, ale to je na jiné povídání...).
Dělám v oboru embedded a radiokomunikace a čistě IT bych dělat nechtěl. V elektru platí, že jakmile do nějaké disciplíny proniknete, tak z ní těžíte navždy (fyzikální zákony). Pronikout do té problematiky je duševně a manuálně někdy náročnější a někdy lehčí než většina disciplín v IT, které prostě časem zastarávají, takže se vzdělávate do konce profesního života. V elektru po ukončeném vzdělání se dál vzděláváte taky, ale ne tolik intenzivně jako v IT, kde se například takový programátor každým rokem učí novej framework...
Pro IT a elektro platí, že pokud vás to nebaví a chcete to dělat jenom kvůli prachům, vyhoříte...