Rozhoduji se mezi https://www.vos-sps-jicin.cz/ a https://web.pslib.cz/ , gympl http://giosm.cz
Co se týče informací o mně, chtěl bych se živit programováním nebo strojovým učením, programuji již přes dva roky a zvládám věci jako MVC, OOP, apod. Co se týče programovacích jazyků tak C++, PHP, Python a JS, učím se ještě Rust. Zvládám práci s Linuxem.
Matěji, prvně ti musím složit poklonu, je úžasný, co jsi se ve svým věku dokázal naučit, paráda, klobouk dolů! Je skvělý, že lidi jako ty existují (a věř mi, že mám s čím srovnávat...).
Řeknu něco, co asi úplně nechceš slyšet: na střední škole z určitýho úhlu pohledu vůbec nezáleží. Pro tvoji další budoucnost tahle celá životní etapa spočívá formálně jenom v tom, že získáš maturitu a tímpádem budeš moct jít na VŠ, kde teprve o něco jde. Jestli jsi měl z biologie trojku nebo čtyřku nebude absolutně nikoho nikdy zajímat. Ani "za kolik jsi odmaturoval". I kdyby to bylo za šestnáct, je to úplně jedno.
Z jinýho úhlu pohledu ale na volbě střední záleží hodně: je to nějaké prostředí, ve kterém strávíš čtyři roky života. A to v období, kdy si člověk vytváří spoustu návyků, životních postojů atd. Je to větší část života, o které se dá bez přehánění říct, že "formuje osobnost"
Takže podle mě víc než na tom, co se v tomhle období budeš učit, záleží na tom, s kým se budeš stýkat a jak budeš trávit volnej čas. Nepochybně budeš slušně inteligentní a zvídavej, takže by to chtělo, abys měl kolem sebe lidi minimálně stejně nadaný, raději lepší než jsi sám*. Inteligentní, zvídavý, činorodý, kteří tě budou táhnout někam dál.
A takovýhle lidi s daleko vyšší pravděpodobností najdeš na gymnáziu než na odborné škole. Proto bych ti rozhodně doporučoval gymnázium. A to to nejelitnější, na který budeš schopen se dostat a bude prakticky realizovatelný tam chodit. Určitě se tam budeš učit biologii, možná třeba i základy řečtiny a budeš to považovat za úplně zbytečný, ale nepodceňuj to. Je to poslední období života, kdy budeš získávat opravdu všeobecný přehled, což oceníš spíš později, až budeš sedět u stolu s inteligentníma lidma a budeš schopnej si s nima popovídat třeba o tom, proč Kecal vychvaluje Vaška slovy "Mladík slušný a mravů víc tichých, neváží si žertů a slov lichých"
A jak tuhle debatu dokončíte, půjdete se vrhnout na ladění té neuronové sítě
* Teprve v pozdějším věku jsem si uvědomil, kolik pravdy je v přísloví "Pokud jsi ve třídě nejlepší, jsi ve špatné třídě".
P.S. Už jenom tak pod čarou, v podstatě tě to teď nemusí moc trápit: v IT je asi víc než jinde spousta způsobů, jak se uplatnit. Někdo jde cestou velmi úzké specializace, někdo naopak čerpá ze všech možných stran, i z jiných oborů a týmy pak pěkně propojuje a umí dát práci širší kontext. Oba typy lidí jsou důležitý a nejlepší je, když jsou oba v týmu zastoupeny. Která cesta je ta tvoje, poznáš spíš později. Teď je pro tebe důležitý nad věcma "který tě nezajímají" neohrnovat nos. Jakákoliv znalost se ti někdy může hodně hodit. Takže to nehroť a užívej si životní etapy, ve které můžeš bez jakýchkoliv velkých starostí (děti, sňatky, rozvody, dluhy, existenční potíže...) prostě v klidu nasávat informace v enormní míře
Nasávej, buď aktivní, hloubej, zkoumej, dělej SOČky, zapoj se do nějaké neziskovky, udělej něco charitivního, stýkej se s lidma, kteří ti mají co dát.P.P.S. Biologie se neboj a neošklíbej se nad ní. Shodou okolností je bioinformatika jedna z hodně slibných oblastí IT. Takže vědět třeba co je to "kodon" se ti možná jednou bude hodně hodit