k3dAR
To je taky pravda, v prubehu prace se muze neco vyskytnou i v tempu, mimo Home. Navic mimo domovskou slozku jsou data nezasifrovana, tak by si do ostatnich systemovych casti mohl nekdo neco pridat teoreticky, modifikovat soubory, a pak se dostat i do meho home (prez ssh, nebo dat tam keylogger ?). Otazkou je jestli mam byt tak paranoidni, ale better safe than sorry. Sifrovani disku u notasu je hlavne pro pripad kradeze, aby si nemohl kazy jen tak prohlizet data. Ale jinak samozrejme, kdo ma pristup k notasu, tak si muze i modifikovat nesifrovanou cast disku a zamazat stopy.
Z Widlema jsem pokrocil a prohodil to tak, ze jsem je dal boot na sda1 a widle na sda2, jak to bylo na starem disku. Ted mi uz chce Win7 nabehnout, ale zahlasi to chybu - Hardware changed a da mi to moznost reboot a nemo comtinue. Kdyz dam pokracovat, restartuje se stejne a vrati me to do Grub, kde si mam vybrat Ubuntu a nebo W7, takze takova smycka.
Proc na novem Ubunt nejde xnview - nenabehne a proc se pri vic jak dvou jadrech Ubuntu vypina, to zatim zahada. Mozna neco se zaplaty chyb Meltdown a Spectre.