Vzdálený odečet plynoměru

wajta

Vzdálený odečet plynoměru
« kdy: 11. 11. 2019, 08:26:16 »
Ahoj, chtěl bych se poradit jak jednoduše odečítat stav plynoměru bez toho, aby k němu člověk musel chodit.
Konkrétně se jedná o běžný model od Elster BK-G4 (https://www.gas.cz/elster-plynomer-bk---g4-dvouhrdlovy-roztec-100-mm/produkt/8050/371/?gclid=EAIaIQobChMI25Lg68_h5QIVj0TTCh3thgxmEAQYASABEgLAePD_BwE).

Hlavní potíž je v tom, že podmínkou je bezdrátový odečet a jako zdroj napájení by měla stačit velká autobaterie se solárním panelem. Majitel pozemku neumožňuje to jakkoli zadrátovat.

Máte někdo nějaký nápad?
Děkuji.

Medo77

• 314
    • Zobrazit profil
Re:Vzdálený odečet plynoměru
« Odpověď #1 kdy: 11. 11. 2019, 08:48:54 »
Ak zariadenie neumoznuje komunikaciu, tak nejaka shitna kamera, pripojena wifi/kablom k routeru/modemu (a via lokalneho ISP, ci nejakeho mobilneho operatora) niekde raz za cas na FTP ... ?
Pripadne cez (ich vstavane cinske) p2p online v case potreby - clovek si to odcita sam ...

Tazka improvizacia .. :-) ak to moze byt bastel, a nezalezi na vzhlade, tak kludne ist tymto smerom ..

« Odpověď #2 kdy: 11. 11. 2019, 08:55:47 »
Tento plynoměr má vpravo dole pod počítadlem vybrání pro čidlo (originální je celkem drahé) úplně stejně poslouží i jazýčkový kontakt, magnet je pod jedním číslem (nejsem si jistý, ale snad 0) k tomu se dá napojit arduino, které bude probouzené přerušením od jazýčkového kontaktu. Připojení pak závisí na dostupné konektivitě.
Druhou možností je optické snímání, šestka má reflexní bříško, ale to by zbytečně zvedalo spotřebu celého řešení

« Odpověď #3 kdy: 11. 11. 2019, 09:29:34 »
Jak píše Quantim, je tam vybrání na čidlo. Když se koukneš na číselník, tak na poslední pozici je "divná" šestka (nemá tečku v těle, ale je tam vidět lesklý magnet). Takže stačí jazýčkový kontakt nebo hallův senzor a chvilka bastlení.

Hotové řešení jazáčkového kontaktu na nacvaknutí je třeba toto - https://www.revizeshop.cz/Elster-INZ-61-Nizkofrekvencni-snimac-k-membranovym-plynomerum

Tady je levnější alternativa - https://www.mikromarz.com/www-mikromarz-cz/eshop/85-1-Plynomery/182-2-Prenos-dat-z-plynomeru/5/991-Impulsni-modul-PU1-GS1-pro-plynomery-BK-Gx

A taky nabízí i hotové řešení  - https://www.mikromarz.com/www-mikromarz-cz/eshop/85-1-Plynomery/-4-/5/805-WiFi-sada-pro-dalkovy-odecet-vaseho-plynomeru
« Poslední změna: 11. 11. 2019, 09:32:16 od 8milan8 »

alex6bbc

• 1 768
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 11. 11. 2019, 10:06:03 »
prilepit k tomu levnejsi telefon a ledku co osviti cisla pri foceni, vyhoda je, ze telefon ma v sobe fotak i simku
a s androidi appkou lze na zaklade prijate sms zpravy provest vyfoceni a odeslani jako mms.

« Odpověď #5 kdy: 11. 11. 2019, 10:56:33 »
Hallova sonda asi bude lepší, protože ten magnet je dost slabý. Jazýčkové kontakty co mám v šuplíku to neregistrovaly.

wajta

« Odpověď #6 kdy: 11. 11. 2019, 11:22:29 »
Našel jsem v Polsku toto:
https://www.intergaz.eu/produkty/odczyt-danych/nadajnik-in-z61/

vypadá to stejně jako
https://www.mikromarz.com/www-mikromarz-cz/eshop/0/0/5/926-Impulsni-modul-IN-Z61-pro-plynomery-BK-Gx
s tím, že ta cena je příznivější.

dále jsem vypátral ještě toto, cž by šlo možná použít také:
https://www.tme.eu/cz/details/mk02_0-1a66-500w/jazyckove-kontakty/meder/

Mikromarz k tomu nabízí i fateway pro odesílání dat. S arduinem se zase dostanu na zlomek té ceny, což mě láká.

U té sondy bude problém, jak to tam přidělat, aby to rozumě drželo.

« Odpověď #7 kdy: 11. 11. 2019, 12:46:19 »
Jojo, ten oficiální modul IN-Z61 má celkem velké rozpětí cen, ale to polsko vypadá nejlevněji. Otázka jestli to není nějaká VO cena. Jinak v čechách jsem ho pod 1100 Kč nezahlédl a ani tuhle cenu už jsem neviděl.

Jinak nebude problém to tam upevnit. :) Ale problém je, že to musí být jednoduše odstranitelné, protože při výmněně plynoměru to můžou považovat jako za překážku a plynoměr nevyměnit a nechat si to zaplatit. Nehledě na to, že to nesmí jakkoliv mechanicky zasáhnout do plynoměru samotného, pak by to brali jako zásah do měřícího přístroje a za to jsou nějaké nemalé sankce.

Kdyby tu byl někdo šikovný na 3D a 3D tisk, tak by asi nebyl problém vymyslet nějakou nacvakávací "krabičku".

« Odpověď #8 kdy: 11. 11. 2019, 12:53:53 »
Tak, dal bych si k plynu nějaký bastl z Polska, nebo ještě lépe, něco zbastlené doma na 3D tiskárně...

« Odpověď #9 kdy: 11. 11. 2019, 12:59:24 »
Tak, dal bych si k plynu nějaký bastl z Polska, nebo ještě lépe, něco zbastlené doma na 3D tiskárně...

Nikdo tě nenutí. :) Kamaráde, pokud nerozumíš, tak mlč a šoupej nohama. Na takové názory tu není nikdo zvědavý. Nebo je trošku rozveď, abychom tušili co důležitého bylo v této větě schováno.

« Odpověď #10 kdy: 11. 11. 2019, 13:01:59 »

Nikdo tě nenutí. :) Kamaráde, pokud nerozumíš, tak mlč a šoupej nohama. Na takové názory tu není nikdo zvědavý. Nebo je trošku rozveď, abychom tušili co důležitého bylo v této větě schováno.
Tak pokud jsi to nepochopil jen z těch několika málo jednoduchých slov, pak je zbytečné to dál rozvádět.
(a proto bych si tě ani jako kamaráda určitě nevybral)

« Odpověď #11 kdy: 11. 11. 2019, 13:22:28 »
Jinak nebude problém to tam upevnit. :) Ale problém je, že to musí být jednoduše odstranitelné, protože při výmněně plynoměru to můžou považovat jako za překážku a plynoměr nevyměnit a nechat si to zaplatit. Nehledě na to, že to nesmí jakkoliv mechanicky zasáhnout do plynoměru samotného, pak by to brali jako zásah do měřícího přístroje a za to jsou nějaké nemalé sankce.

Kdyby tu byl někdo šikovný na 3D a 3D tisk, tak by asi nebyl problém vymyslet nějakou nacvakávací "krabičku".

Ten plynoměr má přímo díru oficiálně určenou pro montáž toho snímače. Zespodu je snímač zajištěný tou prohlubní a na pravém boku je packa s dírou na šroub. (Teda alespoň ten můj.)

Výbušná koncentrace je až od 4.3%. Už od koncentrace 1% to musí smrdět tak, že to nelze "přehlédnout". Prostor s měřákem navíc musí mít povinné odvětrání, takže překročit tu koncentraci náhodou prakticky nejde.

« Odpověď #12 kdy: 11. 11. 2019, 13:23:12 »

Tak pokud jsi to nepochopil jen z těch několika málo jednoduchých slov, pak je zbytečné to dál rozvádět.
(a proto bych si tě ani jako kamaráda určitě nevybral)

Čemu jsem měl rozumnět? Informoval jsi nás, že by jsi si takovou věc k plynu nedal. No já nevím, z té věty vlastně nic nechápu. Jako že jsi nás potřeboval informovat o takévéto věci? Já bych tu v diskuzi nechtěl třeba tebe, ale jsi tu. :)

Nerozumím-li něčemu, tak se můžu zeptat, na to máš právo, ale nepíšu blbosti a nedělám ze sebe vola.

Pokud jsem měl z té věty pochopit to, že se ti to zdá nebezpečné, tak to kurňa napiš a nedělej Zagorku. Ale tady tě mohu s klidem uklidnit, že na tom není nic nebezpečného. Firmy jako Innogy prodávají komerčně taková zařízení na dálkový odečet. Na tom plynoměru je dokonce i příprava, takže oni s tím také počítali a sám mám zkušenosti, že s tím nikdo od revizáka po lidi kteří plynoměry montují nemá problém. Je to musí být udělané hlavou a nesmí to nějak zasahovat do jejich práce, či to narušovat bezpečnost, ale to o čem se tu bavíme ani jednu takovou věc neporušuje. Nehledě při použití alespoň kapky selského rozumu ti musí být jasné, že to fakt nemá šanci nějak něco ohrozit. Nehledě na to, že plyn není nějak extrémně nebezpečný. Daleko více se bojím špatně spáleného plynu. ;)

« Odpověď #13 kdy: 11. 11. 2019, 13:29:21 »
Máte někdo nějaký nápad?

Pokud je ten plynoměr součástí plynovodní přípojky, tak do něj nesmíš zasahovat. Doporučuji nastudovat nejdříve technické podmínky připojení plynovodu. Ve většině případu je totiž ve vlastnictví plynáren(správce plynovodu) a nikoliv odběratele.

Jakékoliv zařízení smíš osadit až za plynoměrem(tvz. vnitřní plynovod podle TPG 70401). Případně se můžeš zkusit domluvit s plynárnami na výměně plynoměru a požádat osazení s dálkovým odečtem. (ale to si budeš muset zacvakat)

« Odpověď #14 kdy: 11. 11. 2019, 13:32:17 »

Ten plynoměr má přímo díru oficiálně určenou pro montáž toho snímače. Zespodu je snímač zajištěný tou prohlubní a na pravém boku je packa s dírou na šroub. (Teda alespoň ten můj.)

To má, ale je fakt potřeba to tam připevnit tak, aby to bylo blbuvzdorné a hned jasné, jak se to má odstranit. Vím, že někde na fóru jsem četl, že to brali jako překážku a neprovedli pravidelnou výměnu plynoměru a samozřejmě se to bere jako zmařený výjezd a platí se to.

Na druhou stranu by měli o takové akci informovat dopředu, tak to hold člověk na tu chvilku odstraní. Ono prostě záleží na tom technikovi jak se s tím popere. Nebo tam nechat na sebe kontakt aby si kdyžtak zavlal kdyby si nebyl jistý. :) Jako asi to není důležitá věc, ale přijde mi, že mám povinost tu informaci předat dále. :)