Tox byl oblibeny pred par lety (afera ACTA), zase nevim, jestli jde volat, melo by tusim. Ale misto Username to tam hazi retezec z alfa-numerickych znaku a tak to pro BFU nevim nevim. Otazkou je, do jake slozitosti je schopen BFU jit.
Nakonec jsem zkusil i Tox. K aféře okolo se mi nepodařilo nic dohledat (asi jsem měl zas dvě levé ruce), podle toho, co jsem se dočetl o principu, tak je mi velice sympatický (p2p, bez serveru - jen k navázání spojení, bez účtu - uživatel definovaný svým klíčem; toto se mi třeba líbí na Syncthing).
Prakticky mi ale dost pokulhával za Wire - o dost horší zpoždění hovoru, testované aplikace (primárně qTox - vybíral jsem ty, které ve vývoji nezamrzly) se mi podařilo celkem rychle přimět spadnout.
Sice to není priorita, ale problémy byly při videu (např. sdílení plochy) - v podstatě to připomínalo kostičkovaná videa z dob před 20 lety a Androidí aplikace při hovoru blikaly a byly neovladatelné.
Na druhou stranu si myslím, že předání kódu (místo hledání uživatelského jména) by bylo pro BFU ok, ale obecně bych Tox zkoušel jedině s lidmi ochotnými experimentovat.
Pokud máte nějaké VPS nebo nějakou podobnou možnost, tak zkuste vlastní instanci Nextcloud (https://nextcloud.com/talk/). Bonusem pro Vás je že data nebude dávat MS, Google a podobně, nevýhodou je zvýšená režie na Vaší straně ve formě starání se o aktulizace a podobně. Na straně BFU se stačí jen přihlásit a jeto, funguje docela pěkně i na androidím Chome v telefonech.
Ani nevíte,
jak moc rád bych něco takového udělal! Ale obávám se, že při mém aktuálním rozdělení volného času na něco takového mi už nezbývá budget, nebo jinými slovy, priority mám jinde.
Vykašlat se na ni není řešení (v reálném světě)
Ale víte že jako linuxovej správňák byste to měl udělat? Jinak vás za úplňku pomočí uříkovatej Tučňák....
Njn, jenže už dávno jsem zjistil, že se světem nepohnu ani o píď a bohatě stačí
jít proti proudu, natož se snažit onen proud obrátit.
Tedy cokoliv dělám - např. „bojkot“ Steamu, Facebooku apod. - je kvůli sobě, ne proto, že bych si ještě myslel, že mohu někoho přesvědčit nebo změnit. To už mě přešlo.
Ještě je možné použít Signal. Sice má desktopovou aplikaci taky v elektronu, ale na Androidu funguje skvěle.
Pokud se nepletu, pak Signal-desktop porad neumi audio/video-hovory, jenom textovej chat.
A ta aplikace je opravdu priserna! Snad jeste horsi jako kdyz byla udelana jako chrome-appka...
Co jsem narychlo vyhledal, tak to tak skutečně vypadá. Plus navíc to vyžaduje telefonní číslo, což jsem sice nenapsal (omlouvám se za to), ale to je pro mne deal-breaker.
Kupodivu je stale v hracskej komunite popularny teamspeak ...
Nejake user friendly pouzitie neviem posudit .. (stiahnut klienta, nainstalovat, zadat server, meno, heslo .. ?)
Server nejaky free, alebo si zinstalovat vlastny ...
Ten jsem sice nezmiňoval, ale mám jej v seznamu „poslední záchrany“ spolu se Skypem a spol. Trošku jsem na něj pozapomněl.
* * *
Obecně všem moc díky za návrhy, docela se divím, že se mi takové téma nepodařilo najít při vyhledávání (nepočítám-li už celkem zastaralé
https://superuser.com/questions/37683/best-open-source-software-for-voice-chat-in-linux).