Ahoj lidičky, potřeboval bych poradit ohledně výběru vhodné distribuce pro konkrétní použití, je tu někdo ochotný poradit? Pokud ano, zde je zadání:
- mělo by se jednat o vhodnou distribuci pro suplování routeru a firewallu
- pro domácí použití - setup je klasika - anténa od providera, kabelem připojená do wifi routeru, kam je připojený zbytek sítě
- má představa je, že mezi anténu providera a wifi router bych dal malé PCčko (mám navíc Intel NUC) - wifi router by pak sloužil jen jako switch a APčko
- mělo by to umět OpenVPN, abych se mohl domů připojit zvenku, dále by to mělo mít firewall (už nemám veřejnou IP, je vůbec možné otevřít VPN tunel bez ní?)
- potěšil by nějaký antivir, který by uměl v realtimu skenovat pakety, ale možná si moc vymýšlím
(toho jsem ochoten se případně vzdát, pokud to výkonově NUC nedá)
- a mělo by to současně fungovat jako DNS server pro LAN, neboť by tam navíc měl běžet Pi-Hole
- krásné by bylo, kdyby to umělo fejkovat geo umístění
- co se týká železa, CPU je 32bitový atom s 2gb ram a 60gb ssd diskem, komplet pasivně chlazený, budu muset ještě dokoupit nějaký GLAN do USB, aby to mělo 2 interfejsy, jeden dovnitř, druhý ven.
Za rady předem děkuji
P.S. : prosím česky, nejsem žádný linuxmaster, jediná moje zkušenost s Linuxem bylo pár měsíců Mintu a na telefonu vedu Sailfish OS