Jakým nástrojem virtualizujete?

Jakým nástrojem virtualizujete?
« kdy: 30. 09. 2019, 14:56:59 »
Priznam sa, ze som amater-samouk a po veceroch sa bavkam momentalne s virtualizaciou. Asi 2-3 roky mam nasadeny proxmox 5.x a v celku to funguje. HW neni nic extra, mini iTX s j1900 CPU s 8GB ram a 120GB na VM + 3TB HDD na data. Mam tam v priemere 2 VM + niekolko LXC. Zatial tam nemam ani RAID, netestujem ani clustery , ceph a podobne srandicky, pretoze chcelo by to viac fyzickeho HW (aj ked pravdepodobne vo virtualoch sa da dalej virtualizovat).

Nedavno som si zaobstaral Odroid H2 + 32GB ram a zacal som sa hrat s vmware esxi 6.7 a vcsa 6.7, ale nejak sa v tom nevidim. Zalozenie VM a instalacia OS je tak asi vsetko co som tam spravil. Nainstaloval som tam na skusku aj Win server 2019, ale nejak ma to nechytilo.

Na odroid H2 som chcel skusit aj Citrix hypervisor (byvali xen server), ale nepodarilo sa mi nabootovat.

Teraz by som chcel este na debiane skusit KVM/Qemu. Zatial viem, ze pomocou libvirt sa da na managment pouzit niektory s programov ako su o-virt, virt manager ...

Chcel by som vediet v com sa vam najlepsie virtualizuje, ake pouzivate VE, kde sa aka virtualizacia hodi, ake krkolomnosti vo svete virtualizacie prevadzate
« Poslední změna: 30. 09. 2019, 14:57:42 od Petr Krčmář »

Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
« Odpověď #1 kdy: 30. 09. 2019, 15:53:23 »
pro hobby hrani na desktopu s virtualboxem jsem skoncil v Dockeru.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

k3dAR

• 2 982
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 30. 09. 2019, 16:58:40 »

David

• 150
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 30. 09. 2019, 18:19:01 »
Proxmox na Debian 10, kontejnery. Instaloval jsem nejprve Debian a až přes něj Proxmox, protože neuměl instalaci na ZFS root, ale to by dnes už měl umět.

« Odpověď #4 kdy: 30. 09. 2019, 19:01:31 »
... ake krkolomnosti vo svete virtualizacie prevadzate

To by asi byly hodně dlouhé příběhy  :) - stavění virtuální mašiny přináší hodně problémů stejně jako stavění fyzické mašiny, ale přispěji ti svojí zkušeností.

VMware nepoužívám, protože jsem chtěl kdysi zprovoznit VGA/GPU (PCI) passthrough  a nejvíce příkladů na netu bylo pro Qemu, takže padla volba na něj. O Xenu jsem lehce přemýšlel, ale pokud nejde o opravdu profesionální virtualizaci, tak je to kanón na vrabce. Virtualbox je oproti Qemu jednodušší, ale málo přizpůsobitelný a tušil jsem, že by mě v budoucnu omezoval. Také Libvirt jako nadstavba Qemu byl ve hře, ale kdysi se mi stalo, že mi nešel spustit Virt-manager (jejich bug) a já si uvědomil, že Libvirt je další (někdy zbytečná) vrstva, která může způsoboval problémy. Na druhou stranu mě Libvirt lákal, že má automatiku pro CPU pinning nebo pro Huge Pages, ale není to nic co by nešlo i v Qemu. A nedávno jsem zjistil, že si Libvirt při spuštění VM přidává ke Qemu tento svůj parametr:
Kód: [Vybrat]
-sandbox on,obsolete=deny,elevateprivileges=deny,spawn=deny,resourcecontrol=deny
Moc informací jsem o tom nenašel. Jestli jste to někdo zkoumal, tak by mě zajímalo jestli je to dobrá věc co zvýší bezpečnost.

V Linuxu mám díky Qemu:
VM Windows 10
- VGA pass s plnou 3D akcelerací - na občasné hraní AAA her
- zatím co linux používá integrovanou GPU
- pokud je VM vyplá mohu Nvidii používat v Linuxu
- klávesnici a myš lze mezi linuxem a VM předávat klávesovou zkratkou L_CTRL + R_CTRL (virtio-input); lze to samozřejmě i tím, že klikneš do okna VM, ale virtio je pro minimalizování latence.
- i přes to, že VM používá svoji GPU (Nvidia), tak mohu výstup z něj vidět přímo v Linuxu (Looking Glass)
- Takže ve výsledku je velmi elegantní mít na jedné ploše Linux a na druhé Win 10, oba s plnou 3D akcelerací
- Pokud někomu stačí 2D akcelerace, tak je také možnost pomocí virtuálního ovladače GPU (qxl)

VM Windows XP

- nepoužívám ACS patch a bez něj se mi nedařilo zprovoznit VGA pass, protože XP nepoužívá UEFI.
- před pár dny jsem XP potřeboval a asi díky novějším GPU ovladačům se VGA pass. povedl, což mě překvapilo protože můj IOMMU group není ideální.
- bohužel na winxp nefunguje Looking Glass, takže se musí na monitoru přepnout "source" (přijatelná daň za plně akcelerované XP :) )
- takže si dovolím tvrdit, že mám nyní na linuxu lepší kompatibilitu se staršími windowsáckými programy/hrami než bych měl ve Win 10. Jestli se něco nezměnilo tak Hyper-V uměl VGA pass jen na Windows Serveru

VM Linux
- několik VM - debian, fedora, manjaro...
- kupodivu jsem s Manjarem měl více problémů než s Win 10. Zkoušel jsem různé virtuální GPU (qxl, virtio-gpu), ale čas od času to vytuhlo. Jiné distribuce se zdály být v pohodě

« Odpověď #5 kdy: 30. 09. 2019, 19:50:58 »
vzhledem k tomu, že používáš velmi slabý hardware, tak bych zůstal u kontejnerů. kdybys tam chtěl rozjíždět jiné os než linux, tak bych doporučil qemu-kvm s libvirtem, ale na virtualizaci linuxu to mmá zbytečně vysoký overhead.

na svém vlastním serveru mám ubuntu s lxd (nástavba nad lxc) a data na ZFS. v práci používáme většinou lxc na debianu s ext4.

« Odpověď #6 kdy: 30. 09. 2019, 20:44:27 »
Jaka je rychlost kvm virtualizacie v porovnani s vmware alebo hyper-v?

« Odpověď #7 kdy: 30. 09. 2019, 22:42:02 »
Jaka je rychlost kvm virtualizacie v porovnani s vmware alebo hyper-v?
Lidových úvah, který hypervizor je rychlejší je spousta, ale serióznějších studií je méně. Taky záleží čemu přidáš v testu větší váhu, jestli rychlosti souborového systému nebo propustnosti CPU.

Pokud nemáš hlubší znalosti, abys zhodnotil, která studie je seriózní/neseriózní (já je taky nemám), tak bych se více řídil tím v jakém poměru jsou hypervizory nasazeny na cloudech, tam totiž nejde o filozofování, ale o prachy a každý si pečlivě zhodnotí jaký hypervizor nasadí. Podle tohoto měřítka by asi Hyper-V prohrál.

« Odpověď #8 kdy: 01. 10. 2019, 11:29:33 »
Pokud nemáš hlubší znalosti, abys zhodnotil, která studie je seriózní/neseriózní (já je taky nemám), tak bych se více řídil tím v jakém poměru jsou hypervizory nasazeny na cloudech, tam totiž nejde o filozofování, ale o prachy a každý si pečlivě zhodnotí jaký hypervizor nasadí. Podle tohoto měřítka by asi Hyper-V prohrál.

Myslím, že Hyper-V moc do cloudu nemíří. Jeho v podstatě jediná síla je integrace do podnikové sítě, s čímž souvisí i správa power shellem. Pokud nepoužíváte MS technologie, Hyper-V bych vyloučil, nic nepřináší.

vSphere (ESXi) je na tom asi nejlíp, ale jak píšete, žádné seriozní srovnání není. VMware se pečlivě věnuje udržováním compatibility listu, správu mají prakticky dokonalou jako pomocí jejich PowerCLI (kterou jde integrovat do Power Shellu), tak i přes vCenter Server. Co v poslední době ale udělali je, že strašně moc ořezali funkce konfigurovatelné přes (web) klienta. Takže na reálný provoz ESXi musíte opravdu hodně nastudovat - návody typu "howto" na internetu moc nejsou.

Pokud chcete provozvovat i cluster a využívat live migraci virtuálek mezi servery (bez přerušení provozu), pak zbývá jedině ESXi a Oracle Xen. Z toho, že tuto enterprise funkci podporují bych usuzoval, že tyto dva budou nejdál.

« Odpověď #9 kdy: 01. 10. 2019, 12:01:49 »
Myslím, že Hyper-V moc do cloudu nemíří. Jeho v podstatě jediná síla je integrace do podnikové sítě, s čímž souvisí i správa power shellem. Pokud nepoužíváte MS technologie, Hyper-V bych vyloučil, nic nepřináší.
Ano, záleží kde a co chce člověk virtualizovat a věřím, že jsou případy kdy Hyper-V vyhraje, protože to bude cesta nejmenšího odporu.

Pokud chcete provozvovat i cluster a využívat live migraci virtuálek mezi servery (bez přerušení provozu), pak zbývá jedině ESXi a Oracle Xen. Z toho, že tuto enterprise funkci podporují bych usuzoval, že tyto dva budou nejdál.
Nevím jestli je to pravda, ale co jsem četl, tak Google Cloud používá KVM (nepoužívají Qemu, ale mají prý něco vlastního). A Amazon AWS se přesunul od Xenu také ke KVM. Takže pokud největší cloudy světa jedou na KVM, tak mi do toho moc nezapadá tvoje informace, že pro live migraci (bez přerušení provozu) "zbývá jedině ESXi a Oracle Xen".

« Odpověď #10 kdy: 01. 10. 2019, 12:09:53 »
Nevím jestli je to pravda, ale co jsem četl, tak Google Cloud používá KVM (nepoužívají Qemu, ale mají prý něco vlastního). A Amazon AWS se přesunul od Xenu také ke KVM. Takže pokud největší cloudy světa jedou na KVM, tak mi do toho moc nezapadá tvoje informace, že pro live migraci (bez přerušení provozu) "zbývá jedině ESXi a Oracle Xen".

Pokud vím, tak pro KVM není dostupný žádný clusterovaný filesystem, který je na live migraci potřeba. VMware mají svůj VMFS, Oracle má něco svého (neznám).

Jde o to, že v rámci SAN musí vidět na virtuální disky všichni hostové clusteru. V době live migrace se sesynchronizuje RAM a CPU a přepne se chod na druhé železo. Ale to musí dál vidět na disky.

Pokud jsem to kde četl, tak VMFS je v tomto ohledu nejdál.
Amazon a Google mají takovou sílu a takové množství, že se jim vyplatí udržovat si vlastní řešení a neplatit VMware licenci.

« Odpověď #11 kdy: 01. 10. 2019, 12:49:49 »
Pokud vím, tak pro KVM není dostupný žádný clusterovaný filesystem, který je na live migraci potřeba. VMware mají svůj VMFS, Oracle má něco svého (neznám).

Jde o to, že v rámci SAN musí vidět na virtuální disky všichni hostové clusteru. V době live migrace se sesynchronizuje RAM a CPU a přepne se chod na druhé železo. Ale to musí dál vidět na disky.

Amazon a Google mají takovou sílu a takové množství, že se jim vyplatí udržovat si vlastní řešení a neplatit VMware licenci.
ceph se na tohle používá. Proxmox ho také podporuje a dá se nastavit přes webový xicht toho proxmoxu.

« Odpověď #12 kdy: 01. 10. 2019, 13:23:20 »
Pokud vím, tak pro KVM není dostupný žádný clusterovaný filesystem, který je na live migraci potřeba.
U KVM jsou přece možnosti NFS, GFS, OCFS2, GlusterFS, CephFS. Předpokládám, že GFS/GFS2 od Redhatu je také nabízen v RHELu pro produkční nasazení.

Pro posouzení, který je nejrychlejší/nejstabilnější bychom potřebovali nějakou tu seriózní studii, kterou nemáme, ale nějak nevidím s Live migrací s KVM problém. Jedinou jistotu zatím vidím v tom, že s VMware se zadrátujete na nějakém konkrétním komerčním rešení.

« Odpověď #13 kdy: 01. 10. 2019, 13:31:04 »
A v čem na Linuxu virtualizujete MacOS?
Znám:
Kód: [Vybrat]
https://github.com/kholia/OSX-KVMale asi dělám něco špatně  :(

Jose D

• 889
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 01. 10. 2019, 13:34:18 »
ake krkolomnosti vo svete virtualizacie prevadzate
zrovna nedávno, libvirt/qemu/kvm, a mám tam rozjeté InfiniBand SR-IOV virtual function ^^, takže de-facto virtualizace PCI-E device..

pro KVM není dostupný žádný clusterovaný filesystem
No KVM pro live migraci právě stačí libovolný posix(?) FS a dostatečně tlustý drát do druhého boxu.. Vyzkoušeno nad současnou distro KVM u centos7..