... ake krkolomnosti vo svete virtualizacie prevadzate
To by asi byly hodně dlouhé příběhy
- stavění virtuální mašiny přináší hodně problémů stejně jako stavění fyzické mašiny, ale přispěji ti svojí zkušeností.
VMware nepoužívám, protože jsem chtěl kdysi zprovoznit
VGA/GPU (PCI) passthrough a nejvíce příkladů na netu bylo pro Qemu, takže padla volba na něj. O Xenu jsem lehce přemýšlel, ale pokud nejde o opravdu profesionální virtualizaci, tak je to kanón na vrabce. Virtualbox je oproti Qemu jednodušší, ale málo přizpůsobitelný a tušil jsem, že by mě v budoucnu omezoval. Také Libvirt jako nadstavba Qemu byl ve hře, ale kdysi se mi stalo, že mi nešel spustit Virt-manager (jejich bug) a já si uvědomil, že Libvirt je další (někdy zbytečná) vrstva, která může způsoboval problémy. Na druhou stranu mě Libvirt lákal, že má automatiku pro CPU pinning nebo pro Huge Pages, ale není to nic co by nešlo i v Qemu. A nedávno jsem zjistil, že si Libvirt při spuštění VM přidává ke Qemu tento svůj parametr:
-sandbox on,obsolete=deny,elevateprivileges=deny,spawn=deny,resourcecontrol=deny
Moc informací jsem o tom nenašel. Jestli jste to někdo zkoumal, tak by mě zajímalo jestli je to dobrá věc co zvýší bezpečnost.
V Linuxu mám díky Qemu:
VM Windows 10- VGA pass s plnou 3D akcelerací - na občasné hraní AAA her
- zatím co linux používá integrovanou GPU
- pokud je VM vyplá mohu Nvidii používat v Linuxu
- klávesnici a myš lze mezi linuxem a VM předávat klávesovou zkratkou L_CTRL + R_CTRL (virtio-input); lze to samozřejmě i tím, že klikneš do okna VM, ale virtio je pro minimalizování latence.
- i přes to, že VM používá svoji GPU (Nvidia), tak mohu výstup z něj vidět přímo v Linuxu (
Looking Glass)
- Takže ve výsledku je velmi elegantní mít na jedné ploše Linux a na druhé Win 10, oba s plnou 3D akcelerací
- Pokud někomu stačí 2D akcelerace, tak je také možnost pomocí virtuálního ovladače GPU (qxl)
VM Windows XP- nepoužívám ACS patch a bez něj se mi nedařilo zprovoznit VGA pass, protože XP nepoužívá UEFI.
- před pár dny jsem XP potřeboval a asi díky novějším GPU ovladačům se VGA pass. povedl, což mě překvapilo protože můj IOMMU group není ideální.
- bohužel na winxp nefunguje Looking Glass, takže se musí na monitoru přepnout "source" (přijatelná daň za plně akcelerované XP
)
- takže si dovolím tvrdit, že mám nyní na linuxu lepší kompatibilitu se staršími windowsáckými programy/hrami než bych měl ve Win 10. Jestli se něco nezměnilo tak
Hyper-V uměl VGA pass jen na Windows ServeruVM Linux- několik VM - debian, fedora, manjaro...
- kupodivu jsem s Manjarem měl více problémů než s Win 10. Zkoušel jsem různé virtuální GPU (qxl, virtio-gpu), ale čas od času to vytuhlo. Jiné distribuce se zdály být v pohodě