Fórum Root.cz

Hlavní témata => Server => Téma založeno: darebacik 30. 09. 2019, 14:56:59

Název: Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: darebacik 30. 09. 2019, 14:56:59
Priznam sa, ze som amater-samouk a po veceroch sa bavkam momentalne s virtualizaciou. Asi 2-3 roky mam nasadeny proxmox 5.x a v celku to funguje. HW neni nic extra, mini iTX s j1900 CPU s 8GB ram a 120GB na VM + 3TB HDD na data. Mam tam v priemere 2 VM + niekolko LXC. Zatial tam nemam ani RAID, netestujem ani clustery , ceph a podobne srandicky, pretoze chcelo by to viac fyzickeho HW (aj ked pravdepodobne vo virtualoch sa da dalej virtualizovat).

Nedavno som si zaobstaral Odroid H2 + 32GB ram a zacal som sa hrat s vmware esxi 6.7 a vcsa 6.7, ale nejak sa v tom nevidim. Zalozenie VM a instalacia OS je tak asi vsetko co som tam spravil. Nainstaloval som tam na skusku aj Win server 2019, ale nejak ma to nechytilo.

Na odroid H2 som chcel skusit aj Citrix hypervisor (byvali xen server), ale nepodarilo sa mi nabootovat.

Teraz by som chcel este na debiane skusit KVM/Qemu. Zatial viem, ze pomocou libvirt sa da na managment pouzit niektory s programov ako su o-virt, virt manager ...

Chcel by som vediet v com sa vam najlepsie virtualizuje, ake pouzivate VE, kde sa aka virtualizacia hodi, ake krkolomnosti vo svete virtualizacie prevadzate
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: to_je_jedno 30. 09. 2019, 15:53:23
pro hobby hrani na desktopu s virtualboxem jsem skoncil v Dockeru.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: k3dAR 30. 09. 2019, 16:58:40
KVM (https://www.linux-kvm.org/page/Main_Page) / QEMU (https://www.qemu.org) nad libvirt (https://libvirt.org) pres virt-manager (https://virt-manager.org)
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: David 30. 09. 2019, 18:19:01
Proxmox na Debian 10, kontejnery. Instaloval jsem nejprve Debian a až přes něj Proxmox, protože neuměl instalaci na ZFS root, ale to by dnes už měl umět.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: LarryLin 30. 09. 2019, 19:01:31
... ake krkolomnosti vo svete virtualizacie prevadzate

To by asi byly hodně dlouhé příběhy  :) - stavění virtuální mašiny přináší hodně problémů stejně jako stavění fyzické mašiny, ale přispěji ti svojí zkušeností.

VMware nepoužívám, protože jsem chtěl kdysi zprovoznit VGA/GPU (PCI) passthrough (https://wiki.archlinux.org/index.php/PCI_passthrough_via_OVMF)  a nejvíce příkladů na netu bylo pro Qemu, takže padla volba na něj. O Xenu jsem lehce přemýšlel, ale pokud nejde o opravdu profesionální virtualizaci, tak je to kanón na vrabce. Virtualbox je oproti Qemu jednodušší, ale málo přizpůsobitelný a tušil jsem, že by mě v budoucnu omezoval. Také Libvirt jako nadstavba Qemu byl ve hře, ale kdysi se mi stalo, že mi nešel spustit Virt-manager (jejich bug) a já si uvědomil, že Libvirt je další (někdy zbytečná) vrstva, která může způsoboval problémy. Na druhou stranu mě Libvirt lákal, že má automatiku pro CPU pinning nebo pro Huge Pages, ale není to nic co by nešlo i v Qemu. A nedávno jsem zjistil, že si Libvirt při spuštění VM přidává ke Qemu tento svůj parametr:
Kód: [Vybrat]
-sandbox on,obsolete=deny,elevateprivileges=deny,spawn=deny,resourcecontrol=deny
Moc informací jsem o tom nenašel. Jestli jste to někdo zkoumal, tak by mě zajímalo jestli je to dobrá věc co zvýší bezpečnost.

V Linuxu mám díky Qemu:
VM Windows 10
- VGA pass s plnou 3D akcelerací - na občasné hraní AAA her
- zatím co linux používá integrovanou GPU
- pokud je VM vyplá mohu Nvidii používat v Linuxu
- klávesnici a myš lze mezi linuxem a VM předávat klávesovou zkratkou L_CTRL + R_CTRL (virtio-input); lze to samozřejmě i tím, že klikneš do okna VM, ale virtio je pro minimalizování latence.
- i přes to, že VM používá svoji GPU (Nvidia), tak mohu výstup z něj vidět přímo v Linuxu (Looking Glass (https://looking-glass.hostfission.com/))
- Takže ve výsledku je velmi elegantní mít na jedné ploše Linux a na druhé Win 10, oba s plnou 3D akcelerací
- Pokud někomu stačí 2D akcelerace, tak je také možnost pomocí virtuálního ovladače GPU (qxl)

VM Windows XP

- nepoužívám ACS patch a bez něj se mi nedařilo zprovoznit VGA pass, protože XP nepoužívá UEFI.
- před pár dny jsem XP potřeboval a asi díky novějším GPU ovladačům se VGA pass. povedl, což mě překvapilo protože můj IOMMU group není ideální.
- bohužel na winxp nefunguje Looking Glass, takže se musí na monitoru přepnout "source" (přijatelná daň za plně akcelerované XP :) )
- takže si dovolím tvrdit, že mám nyní na linuxu lepší kompatibilitu se staršími windowsáckými programy/hrami než bych měl ve Win 10. Jestli se něco nezměnilo tak Hyper-V uměl VGA pass jen na Windows Serveru (https://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/96a52f97-dc8c-48ae-8a99-2bfdbc05c526/gpu-pass-through-on-windows-10-hyperv?forum=win10itprovirt)

VM Linux
- několik VM - debian, fedora, manjaro...
- kupodivu jsem s Manjarem měl více problémů než s Win 10. Zkoušel jsem různé virtuální GPU (qxl, virtio-gpu), ale čas od času to vytuhlo. Jiné distribuce se zdály být v pohodě
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: 8B3CE273 30. 09. 2019, 19:50:58
vzhledem k tomu, že používáš velmi slabý hardware, tak bych zůstal u kontejnerů. kdybys tam chtěl rozjíždět jiné os než linux, tak bych doporučil qemu-kvm s libvirtem, ale na virtualizaci linuxu to mmá zbytečně vysoký overhead.

na svém vlastním serveru mám ubuntu s lxd (nástavba nad lxc) a data na ZFS. v práci používáme většinou lxc na debianu s ext4.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: OphrahHokulani 30. 09. 2019, 20:44:27
Jaka je rychlost kvm virtualizacie v porovnani s vmware alebo hyper-v?
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: LarryLin 30. 09. 2019, 22:42:02
Jaka je rychlost kvm virtualizacie v porovnani s vmware alebo hyper-v?
Lidových úvah (https://www.reddit.com/r/linux/comments/7yszpz/is_qemukvm_underrated/), který hypervizor je rychlejší je spousta, ale serióznějších studií (https://www.researchgate.net/search/publications?q=Hypervisors+performance) je méně. Taky záleží čemu přidáš v testu větší váhu, jestli rychlosti souborového systému nebo propustnosti CPU.

Pokud nemáš hlubší znalosti, abys zhodnotil, která studie je seriózní/neseriózní (já je taky nemám), tak bych se více řídil tím v jakém poměru jsou hypervizory nasazeny na cloudech, tam totiž nejde o filozofování, ale o prachy a každý si pečlivě zhodnotí jaký hypervizor nasadí. Podle tohoto měřítka by asi Hyper-V prohrál.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: Miroslav Šilhavý 01. 10. 2019, 11:29:33
Pokud nemáš hlubší znalosti, abys zhodnotil, která studie je seriózní/neseriózní (já je taky nemám), tak bych se více řídil tím v jakém poměru jsou hypervizory nasazeny na cloudech, tam totiž nejde o filozofování, ale o prachy a každý si pečlivě zhodnotí jaký hypervizor nasadí. Podle tohoto měřítka by asi Hyper-V prohrál.

Myslím, že Hyper-V moc do cloudu nemíří. Jeho v podstatě jediná síla je integrace do podnikové sítě, s čímž souvisí i správa power shellem. Pokud nepoužíváte MS technologie, Hyper-V bych vyloučil, nic nepřináší.

vSphere (ESXi) je na tom asi nejlíp, ale jak píšete, žádné seriozní srovnání není. VMware se pečlivě věnuje udržováním compatibility listu, správu mají prakticky dokonalou jako pomocí jejich PowerCLI (kterou jde integrovat do Power Shellu), tak i přes vCenter Server. Co v poslední době ale udělali je, že strašně moc ořezali funkce konfigurovatelné přes (web) klienta. Takže na reálný provoz ESXi musíte opravdu hodně nastudovat - návody typu "howto" na internetu moc nejsou.

Pokud chcete provozvovat i cluster a využívat live migraci virtuálek mezi servery (bez přerušení provozu), pak zbývá jedině ESXi a Oracle Xen. Z toho, že tuto enterprise funkci podporují bych usuzoval, že tyto dva budou nejdál.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: LarryLin 01. 10. 2019, 12:01:49
Myslím, že Hyper-V moc do cloudu nemíří. Jeho v podstatě jediná síla je integrace do podnikové sítě, s čímž souvisí i správa power shellem. Pokud nepoužíváte MS technologie, Hyper-V bych vyloučil, nic nepřináší.
Ano, záleží kde a co chce člověk virtualizovat a věřím, že jsou případy kdy Hyper-V vyhraje, protože to bude cesta nejmenšího odporu.

Pokud chcete provozvovat i cluster a využívat live migraci virtuálek mezi servery (bez přerušení provozu), pak zbývá jedině ESXi a Oracle Xen. Z toho, že tuto enterprise funkci podporují bych usuzoval, že tyto dva budou nejdál.
Nevím jestli je to pravda, ale co jsem četl, tak Google Cloud používá KVM (nepoužívají Qemu, ale mají prý něco vlastního). A Amazon AWS se přesunul od Xenu také ke KVM. Takže pokud největší cloudy světa jedou na KVM, tak mi do toho moc nezapadá tvoje informace, že pro live migraci (bez přerušení provozu) "zbývá jedině ESXi a Oracle Xen".
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: Miroslav Šilhavý 01. 10. 2019, 12:09:53
Nevím jestli je to pravda, ale co jsem četl, tak Google Cloud používá KVM (nepoužívají Qemu, ale mají prý něco vlastního). A Amazon AWS se přesunul od Xenu také ke KVM. Takže pokud největší cloudy světa jedou na KVM, tak mi do toho moc nezapadá tvoje informace, že pro live migraci (bez přerušení provozu) "zbývá jedině ESXi a Oracle Xen".

Pokud vím, tak pro KVM není dostupný žádný clusterovaný filesystem, který je na live migraci potřeba. VMware mají svůj VMFS, Oracle má něco svého (neznám).

Jde o to, že v rámci SAN musí vidět na virtuální disky všichni hostové clusteru. V době live migrace se sesynchronizuje RAM a CPU a přepne se chod na druhé železo. Ale to musí dál vidět na disky.

Pokud jsem to kde četl, tak VMFS je v tomto ohledu nejdál.
Amazon a Google mají takovou sílu a takové množství, že se jim vyplatí udržovat si vlastní řešení a neplatit VMware licenci.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: drmartins 01. 10. 2019, 12:49:49
Pokud vím, tak pro KVM není dostupný žádný clusterovaný filesystem, který je na live migraci potřeba. VMware mají svůj VMFS, Oracle má něco svého (neznám).

Jde o to, že v rámci SAN musí vidět na virtuální disky všichni hostové clusteru. V době live migrace se sesynchronizuje RAM a CPU a přepne se chod na druhé železo. Ale to musí dál vidět na disky.

Pokud jsem to kde četl, tak VMFS je v tomto ohledu nejdál.
Amazon a Google mají takovou sílu a takové množství, že se jim vyplatí udržovat si vlastní řešení a neplatit VMware licenci.
ceph se na tohle používá. Proxmox ho také podporuje a dá se nastavit přes webový xicht toho proxmoxu.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: LarryLin 01. 10. 2019, 13:23:20
Pokud vím, tak pro KVM není dostupný žádný clusterovaný filesystem, který je na live migraci potřeba.
U KVM jsou přece možnosti NFS, GFS, OCFS2, GlusterFS, CephFS. Předpokládám, že GFS/GFS2 od Redhatu je také nabízen v RHELu pro produkční nasazení.

Pokud jsem to kde četl, tak VMFS je v tomto ohledu nejdál.
Pro posouzení, který je nejrychlejší/nejstabilnější bychom potřebovali nějakou tu seriózní studii, kterou nemáme, ale nějak nevidím s Live migrací s KVM (https://www.unixarena.com/2015/12/perform-live-migration-on-linux-kvm.html/) problém. Jedinou jistotu zatím vidím v tom, že s VMware se zadrátujete na nějakém konkrétním komerčním rešení.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: Johnny 01. 10. 2019, 13:31:04
A v čem na Linuxu virtualizujete MacOS?
Znám:
Kód: [Vybrat]
https://github.com/kholia/OSX-KVMale asi dělám něco špatně  :(
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: Jose D 01. 10. 2019, 13:34:18
ake krkolomnosti vo svete virtualizacie prevadzate
zrovna nedávno, libvirt/qemu/kvm, a mám tam rozjeté InfiniBand SR-IOV virtual function ^^, takže de-facto virtualizace PCI-E device..

pro KVM není dostupný žádný clusterovaný filesystem
No KVM pro live migraci právě stačí libovolný posix(?) FS a dostatečně tlustý drát do druhého boxu.. Vyzkoušeno nad současnou distro KVM u centos7..
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: Miroslav Šilhavý 01. 10. 2019, 15:07:50
No KVM pro live migraci právě stačí libovolný posix(?) FS a dostatečně tlustý drát do druhého boxu.. Vyzkoušeno nad současnou distro KVM u centos7..

Který filesystem můžete mít připojený ze dvou hostů souběžně, aniž by se rozsypal?
Na tom filesystemu musí být image disků VPS.
(Někdo má disky na LVM, ale to je dost nepohodlné, nedá se pak zase za běhu libovolně měnit jejich velikost, migrovat na jiný fyzický storage atd.)
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: czipis 01. 10. 2019, 15:34:29
"blbe" NFS na live migraci staci.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: Miroslav Šilhavý 01. 10. 2019, 15:35:40
"blbe" NFS na live migraci staci.

Jakože to celou dobu poběží z NFS? To musí být nevýkonné.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: LarryLin 01. 10. 2019, 16:13:40
A v čem na Linuxu virtualizujete MacOS?
Znám:
Kód: [Vybrat]
https://github.com/kholia/OSX-KVMale asi dělám něco špatně  :(
Na čem jsi pohořel? Tady je možná jednodušší návod s čístým Qemu - https://collaboradev.com/2018/10/19/arch-linux-running-osx-high-sierra-in-qemu/
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: Jose D 01. 10. 2019, 16:32:35
Jakože to celou dobu poběží z NFS? To musí být nevýkonné.

z jakého hlediska?

Je nutné říci, že moje workflow je v zásadě jedna produkční image OS, aplikace běží v kontejneru, ktery se bere z NFS nebo jen slinkované oproti specifickým knihovnam na ktere jsou taky na NFS, tak v té image pak už toho tolik v zásadě není..
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: Miroslav Šilhavý 01. 10. 2019, 16:35:15
z jakého hlediska?

Je nutné říci, že moje workflow je v zásadě jedna produkční image OS, aplikace běží v kontejneru, ktery se bere z NFS nebo jen slinkované oproti specifickým knihovnam na ktere jsou taky na NFS, tak v té image pak už toho tolik v zásadě není..

Já mám na mysli plnohodnotnou virtuálku, která běží z virtuálního disku (desítky, stovky GB). Pokud mám cluster ze dvou, tří serverů a chci live migraci (přechod běžící virtuálky z železa na železo), potřebuju mít IMAGE té virtuálky na nějakém filesystému, který zvládá souběžné namountování.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: Jose D 01. 10. 2019, 16:51:20
Pokud mám cluster ze dvou, tří serverů a chci live migraci (přechod běžící virtuálky z železa na železo), potřebuju mít IMAGE té virtuálky na nějakém filesystému, který zvládá souběžné namountování.
no jasně, to v mém stacku řeší NFS a libvirt. NFS je mountnuté na všech boxech kde běží libvirt, tzn. při migraci zdrojový i cílový box vidí qcow3 image na stejné cestě.

plnohodnotnou virtuálku .. stovky GB
nějaký legacy stack? čistě ze zvědavosti, co to je za nasazení že jen os image má tolik?
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: Miroslav Šilhavý 01. 10. 2019, 16:53:59
nějaký legacy stack? čistě ze zvědavosti, co to je za nasazení že jen os image má tolik?

Nikdy nevíte co bude zákazník potřebovat. Někdy se virtualizují i velmi staré verze Windows, někdy BSD, ... Někdy je to přenesená VPS odjinud. Těch situací se najde spousta.

Tam, kde si to můžu ovlivnit, tak namísto plnotučné virtualizace volím FreeBSD jail.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: stefan.samecek 01. 10. 2019, 17:27:18
Používáme ve firmě (odhadem tak více než sto VM) Ovirt https://ovirt.org/ (https://ovirt.org/) je to KVM, všechno je to klikátko, live migrace přiloženy.
Pod RHEL se to potom jmenuje RHEV.
Cena více než příznivá  ;D

Stefan
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: Jose D 01. 10. 2019, 17:54:42
Pod RHEL se to potom jmenuje RHEV.
RHEV = kvm?
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: Miroslav Šilhavý 01. 10. 2019, 18:02:12
RHEV = kvm?

Pokud vím, tak je to nad kvm postavené tak, aby se to dalo použít v enterprise.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: stefan.samecek 01. 10. 2019, 18:37:25
RHEV = kvm?
viz. https://www.redhat.com/en/technologies/virtualization/enterprise-virtualization  :)
Citace
Red Hat® Virtualization is an open, software-defined platform that virtualizes Linux and Microsoft Windows workloads. Built on Red Hat Enterprise Linux® and the Kernel-based Virtual Machine (KVM), it features management tools that virtualize resources, processes, and applications—giving you a stable foundation for a cloud-native and containerized future.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: Pavel Rauš 01. 10. 2019, 19:03:02
Pokud vím, tak pro KVM není dostupný žádný clusterovaný filesystem, který je na live migraci potřeba. VMware mají svůj VMFS, Oracle má něco svého (neznám).

Jde o to, že v rámci SAN musí vidět na virtuální disky všichni hostové clusteru. V době live migrace se sesynchronizuje RAM a CPU a přepne se chod na druhé železo. Ale to musí dál vidět na disky.

Pokud jsem to kde četl, tak VMFS je v tomto ohledu nejdál.
Amazon a Google mají takovou sílu a takové množství, že se jim vyplatí udržovat si vlastní řešení a neplatit VMware licenci.
ceph se na tohle používá. Proxmox ho také podporuje a dá se nastavit přes webový xicht toho proxmoxu.

Očekávat že tak složitá věc jako je ceph bude dlouhodobě fungovat po naklikání přes web je poměrně najivní představa. Dříve nebo později se s tím něco stane - samovolně nebo při upgradu - a se znalostmi webového klikátka to bude sakra nepříjemná situace.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: Miroslav Šilhavý 01. 10. 2019, 19:25:31
Očekávat že tak složitá věc jako je ceph bude dlouhodobě fungovat po naklikání přes web je poměrně najivní představa. Dříve nebo později se s tím něco stane - samovolně nebo při upgradu - a se znalostmi webového klikátka to bude sakra nepříjemná situace.

Je pravdou, že i na vmware je nutné dělat některé operace přes CLI. Většinou na tom ale není nic šamanského, mají to dobře zdokumentované a výbornou knowledge base.

Když jsem se pídil, co by mohlo vmware nahradit, ve skutečnosti nebylo nic co by konkurovalo ve vyspělých funkcích a v celkové připravenosti a hotovosti platformy.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: czipis 01. 10. 2019, 19:45:35
jenomze VMware je na takove to "domaci zvykani" trochu draha sranda. Ale kdyz ma firma na licence, tak za to dostane fungujici produkt.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: Miroslav Šilhavý 01. 10. 2019, 20:17:20
jenomze VMware je na takove to "domaci zvykani" trochu draha sranda. Ale kdyz ma firma na licence, tak za to dostane fungujici produkt.

Ty Essentials kity nejsou zas tak cenově nemožné pro někoho, kdo se o to zajímá. Kdekdo dá i do byciklu nebo dětského kočárku víc peněz.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: Johnny 01. 10. 2019, 20:43:07
A v čem na Linuxu virtualizujete MacOS?
Znám:
Kód: [Vybrat]
https://github.com/kholia/OSX-KVMale asi dělám něco špatně  :(
Na čem jsi pohořel? Tady je možná jednodušší návod s čístým Qemu - https://collaboradev.com/2018/10/19/arch-linux-running-osx-high-sierra-in-qemu/
Díky za link, při bootování končím stále na "Attempting system restart", ale VirtualBox dokonce zablokuje celé GUI, a musím ho killnout z jiné konsole... Bohužel ani podle toho návodu to neběží.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: LarryLin 01. 10. 2019, 23:37:11
A v čem na Linuxu virtualizujete MacOS?
Znám:
Kód: [Vybrat]
https://github.com/kholia/OSX-KVMale asi dělám něco špatně  :(
Na čem jsi pohořel? Tady je možná jednodušší návod s čístým Qemu - https://collaboradev.com/2018/10/19/arch-linux-running-osx-high-sierra-in-qemu/
Díky za link, při bootování končím stále na "Attempting system restart", ale VirtualBox dokonce zablokuje celé GUI, a musím ho killnout z jiné konsole... Bohužel ani podle toho návodu to neběží.
Cvičně jsem to zkusil a vše funguje podle návodu. Pouze jsem z těch Qemu parametrů odstranil celý řádek, který začíná "-netdev user...", aby mě to nelezlo do netu. Zprovoznění VGA pass by taky mělo jít, ale nezkoušel jsem, nemám pro MacOS žádné využití.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: Johnny 02. 10. 2019, 02:10:56
Cvičně jsem to zkusil a vše funguje podle návodu. Pouze jsem z těch Qemu parametrů odstranil celý řádek, který začíná "-netdev user...", aby mě to nelezlo do netu. Zprovoznění VGA pass by taky mělo jít, ale nezkoušel jsem, nemám pro MacOS žádné využití.
Už se mi to konečně povedlo a instaluju! Hurá! Nakonec jsem nainstaloval poslední verzi Qemu a funguje to.
Já to mám jen na testování aplikací.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: LarryLin 02. 10. 2019, 10:30:18
Já to mám jen na testování aplikací.
jj, to je asi jediné co mě napadlo.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: darebacik 02. 10. 2019, 21:05:06
Ked pouzivate KVM/Qemu, tak ako to riesite?
Hostitelsky OS (napr. Debian) mate na samostatnom fyzickom disku a VM na inych fyzickych diskoch.
Alebo Hostitelsky OS je v RAID (1) a VM tiez.
Aky FS pouzit, zda sa ze na testovacie ucely by bol dobry ZFS.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: k3dAR 02. 10. 2019, 21:17:42
Ked pouzivate KVM/Qemu, tak ako to riesite?
Hostitelsky OS (napr. Debian) mate na samostatnom fyzickom disku a VM na inych fyzickych diskoch.
Alebo Hostitelsky OS je v RAID (1) a VM tiez.
Aky FS pouzit, zda sa ze na testovacie ucely by bol dobry ZFS.
Hostitelsky OS Xubuntu mam na SSD a pro VM pouzivam qcow2 image, ktere maji nativni snapshoty, naklikatelne(vytvor,vratse,smaz) ve virt-manager

edit: qcow2 je vychozi format kdyz ve vychozim storage das vytvorit "disk"
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: David 02. 10. 2019, 21:42:03
Ked pouzivate KVM/Qemu, tak ako to riesite?
Hostitelsky OS (napr. Debian) mate na samostatnom fyzickom disku a VM na inych fyzickych diskoch.
Alebo Hostitelsky OS je v RAID (1) a VM tiez.
Aky FS pouzit, zda sa ze na testovacie ucely by bol dobry ZFS.
Na všechno používám ZFS :-) Ano, root mám v mirroru a ostatní disky také v mirror nebo RAID 10.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: kotelgg 03. 10. 2019, 20:48:13
Proxmox má easy instalaci a jako jeden z mála systému opravdu funkční ZFS raid při instalaci, takže se nemusí s ničím srát. Přidání/odebrání nodu v clusteru brnkačka. Skvělá konzole s obrazovkou (i pro windows). Teď jsem dořešil i zálohování přes snapshoty, takže se udělá během milisekundy snapshot a online ho odesílám v gzipu na záložní stroj a pak jednoduše snapshot smažu.
Porovnával jsem kdysi na slabším stroji výkon virtuálu s výkonem na čistém debianu a rozdíl jsem nezaznamenal, takže to budou maximálně jednotky %. Používám radši VM než kontejnery.
V začátcích měl proxmox nemilé bugy, ale teď ho dávám všude bezproblému.
Zatím se mi bohužel nepodařilo rozjet Ceph. Zřejmě to bez extra disků nepůjde. GlusterFS byl v pohodě, ale ten není moc vhodný na weby s velkým množstvím souborů. NFS trpí na mikrovýpadky (nevhodné pro aplikace, které musí neustále vidět na disk).
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: darebacik 03. 10. 2019, 21:06:52
Zatial vyhladavam info ako na debian raid1 (a malo by to ist jednoducho uz v installery) a nasedne sa chystam na kvm/qemu + libvirt a asi virt-manager.
Ale vzhladom k tomu, ze proxmox mi bezi na vedlajsom stroji a som s tym dost spokojny, tak uvazujem, ci nasadim kvm/qemu, kedze v proxmoxe sa kvm/qemu da jednoducho spravovat aj klikanim.
Ako som uz spomenul vmware je mozno dobre ale pre nejake vacsie projekty nie 2-3 virtualky a studium aspon zakladnych vsphere balikov nebude na 4 poobednajsie :)

PS preco pouzivas radsej VM. Ja mam napr. weby (lamp) v LXC a ide to paradne, akurat mam to pre seba (je to sice vystrcene aj von, nejaky boti tam urcite zabludia), takze zataz = ziadna
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: kotelgg 03. 10. 2019, 22:37:20
Až rozjedu nějakej nfs, tak bude mít kontejner smysl. Teď je to celkem jedno a nenapadá mě nějaká větší výhoda.
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: k3dAR 03. 10. 2019, 22:43:06
[...] chystam na [...] asi virt-manager.
[...] uvazujem, ci nasadim kvm/qemu, kedze v proxmoxe sa kvm/qemu da jednoducho spravovat aj klikanim.
pres virt-manager se "kvm/qemu" samozrejme take spravuje jednoducho klikanim :-) (co bude oproti tomu v proxmonu navic, predpokladam nesouvisi primo s "kvm/qemu" ale se spravou systemu/uloziste/atd)
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: darebacik 04. 10. 2019, 16:19:27
jj to je pravda, ale pri instalacii proxmoxu sa da jednym klikom nainstalovat RAID 1 a ZFS. Ak by som to instaloval na holy OS, tak to musim spravit vsetko rucne.
Akurat jedna vec je blba pri instalacii proxmoxu, ze nie je ziadna moznost rozdelit si disk (mozno by bolo idealnejsie nainstalovat OS, rozdelit disky podla potreby a potom nainstalovat proxmox).
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: k3dAR 04. 10. 2019, 19:59:09
tak pokud budes instalovat OS, tak zkus nejdriv virt-manager, treba zjistis ze vyhovuje, ja to tak pouzivam vsude a jedine co mi "schazi" a nevim zda to proxmon umi je:
1. kdyz zapauzuju neni to z obrazu poznat (VirtualBox delal ze obraz zesedivel)
2. neni poznat zda aktualni stav je totoznej s poslednim snapshotem, je pouze videt kterej snapshot byl posledne vytvoren nebo aplikovan)

akorat mozna kdyz bys virt-manager pouzival, povysit z repositarove verze na mainline: https://virt-manager.org, balicek neni ale (vicemene)jednoduse se nainstaluje do /usr/local
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: darebacik 04. 10. 2019, 20:20:58
s virt-managerom sa pripajas vzdialene, alebo to mas vsetko na jednom stroji ?
Název: Re:Jakým nástrojem virtualizujete?
Přispěvatel: k3dAR 04. 10. 2019, 23:41:17
s virt-managerom sa pripajas vzdialene, alebo to mas vsetko na jednom stroji ?
s virt-managerom lokalne, mam je na vice strojich, ale kdyz sem zkousel vzdalene pripojeni tak bylo pomalejsi(nezkousel sem zjistovat zda to jde poladit), nez kdyz se pripojim pres remmina->x11vnc na vzdalenem stroj a tam pustim virt-manager lokalne, pokud by slo jen o konfigurace, pusteni/vypnuti, pripadne kontrola zda/jak bezi tak by to(pres virt-manager vzdalene) slo, jakmile ale chci pouzit desktop vzdaleneho virtualu je vnc rozhodne reseni lepsi...