Já bych si představoval pokrok desktopových OS v jiných věcech. Konrétně by se mi líbilo přenést podobný princip jako je u textového rozhraní, kdy mohu kombinovat programy a předávat si mezi nimi data pomocí rour a vytvořit si tak program s vlastní funkčností. Není to nic nového, měl už to
NextStep,
OpenStep a něco takého má tuším i OS X, různé další OS to také mají, snažil se o to
Etoilé OS, Smalltalk se tomu také dost blíží, KDE má třeba svoje
KParts apod. Ale není to masově užívané a funguje to vždy jen pro omezený ekosystém. Mě by se líbilo, pokud by to bylo něco univerzálně rozšířeného.
Viz též debaty tady u
těchto,
tří,
blogů od Bystroushaaka.
Příklady: Mám program na úpravu obrázků (Darktable), z něj používám celkem asi 10% funkčnosti a z toho asi 2% pravidelně na jednotlivé obrázky. Líbilo by se mi, pokud by Darktable exportoval služby tak, abych je mohl volat přímo ze souborového manažera nebo abych si zobrazil jen určitý widget z Darktable a mohl jeho funkce aplikovat na vybraný obrázek. Nemusel bych tedy pracovat s celým UI Darktable a možná by ani nemusel startovat celý Darktable kvůli tomu, že chci vyvážit bílou barvu u jednoho obrázku.
Další typický příklad je spellchecker, který bych mohl aplikovat na libovolný text, nebo služba na převedení velikosti písem či překlad textu. Kdekoli v UI bych mohl označit text a aplikovat na něj tuto transformaci.
Takové funkce bych si mohl zkombinovat tak, aby to ideálně zapadlo do mého vlastního workflow.
Bohužel, je to zřejmě minoritní část uživatelů, kteří by to dokázali využít. Stejně jako málokdo ocení kvality vimu, málokdo by asi docenil toto. Světu vládne průměrná většina (říká se tomu demokracie a nic lepšího se asi nenašlo, leč to vede k té průměrnosti...). Jedině že by to využívali vývojáři, kteří by to pak zpřístupňovali uživatelům. Jako má třeba GNU Radio bloky, tak by někdo mohl vytvářet aplikační bloky a propojovat je. Jádro systému atd. by mohl být konvenční linux. V tom problém nevidím, ani zásadní úskalí. Dělat vše od začátku - to jedině jako nějaký akademický projekt pro ověření nějakých tezí.
Ale jak říkám, moc šancí něco takového prosadit nevidím. Navíc to má některá úskalí (rychlost, bezpečnost, nutnost standardizace protokolu atd.) Ale někdy ve vzdálenější budoucnosti, kdy bude vše mikroslužba, to asi přeci jen prorazí. Ten trend je bezpochyby tímto směrem. Po desítkách let se - možná - některé ideje „otců zakladatelů“ uskuteční.