Asi jsem to s tema WXP poprve blbe napsal. V prvni fazi hledani mi slo o to, ze softwaru ktery na tom pobezi XPcka stacej a nechtel jsem z hledani vyloucit nejaky low_cpu_power desky se starsima chipama, ale ani jsem moc nedoufal ze by to jeste nekdo delal a (ne)dostupnost starsich chipu me nenapadla vubec. Ted uz jsem se v rozhodovani posunul mezi W7 a W10.
Uvidíte sám, jestli bude pro sedmičky třeba driver grafiky a taky může být ještě zajímavé, jestli USB XHCI je podle USB 3.0 (to by v sedmách ještě s odřenýma ušima prošlo) nebo už USB 3.1 (pro tuhle generaci Intel nevydal driver pro Win7). Prostě "Windows 10 IoT Enterprise" (tzn. to co se dřív jmenovalo "embedded") to kdyžtak jistí.
No to pokud je to prejmenovanej embedded tak to nema shell, coz je celkem problem...
Záleží na tom, "čo si predstavujete pod takým slovom Shell" :-) Grafické základní prostředí = řekněme desktop, task bar a start menu a schopnost paralelního běhu uživatelských aplikací, tuším realizováno binárem explorer.exe ? Možná jsem to nenapsal moc přesně, každopádně toto "Win10 IoT Enterprise" rozhodně mají.
Patrně se obáváte "Win10 IoT Core". Tuhle edici si představuji jako něco na způsob Windows PE...
A zřejmě ještě něco jiného jsou/byly "Windows Embedded Compact" = evoluční další krok původních Windows CE = běží to i na ARMu, architekturou to připomíná spíš Win3.11, a s klasickým x86 win32 je to nekompatibilní skoro celým API, nikoli jenom instrukční sadou...
Zpátky k tématu, "Windows 10 IoT Enterprise" se velice podobají normálním stolním desítkám, včetně stylu instalace (dávno žádné "studio" jako v XPe, ani "zjednodušená modulární klikačka" jako u WES7) - dají se u nich zakázat aktualizace a mají navíc např. fičuru pro read-only provoz bootovacího disku (UWF, evoluce staršího EWF), což by se Vám na maličkém eMMC mohlo hodit.
Embedded windowsy nejsou drahé. Dle licenčních podmínek patří do nasazení, kde tvoří "součást nějakého stroje nebo zařízení". Zbývá drobnost: Ony tyhle embedded windowsy se správně mají prodávat spolu s hardwarem - jenomže hardware už máte. Ale jestli nepotřebujete UWF, a s aktualizacemi si nějak poradíte, a vejdete se na to nevelké eMMC, tak holt ostré windows 10...
Anebo: nějaký Linux (třeba Debian), na něm QEMU-KVM, všechna jádra můžete přidělit windowsovému guestovi. V hostitelském Linuxu to vypadá, jako jeden tlustý proces napříč všemi jádry - Linux v roli hostitele si vezme jenom tolik prostředků, kolik potřebuje ke svému běhu. Do eMMC se vejde. Windowsový guest může dostat disk namapovaný klidně třeba z externí USB flashky, nebo z LANky, bude ho považovat za fyzické IDE... A třeba XPčka se v tomhle virtuálu hejbou dost svižně. Sedmičky jsem nezkoušel... nevím jestli pro ně bude akcelerovaný driver té emulované grafiky. Ale za pokus to stojí.