rakusko neviem
svajciarko:
- kopa info sa da najst na google, ale dam ti zopar postrehov/skusenosti
- robil som aj ako freelancer, aj som freelancerov platil
- rates ako vsade inde na svete - kolko si vykecas, tolko dostanes, ale taky minimalny start je 800chf/tag, nic pod tym nema zmysel
- horny strop je casto diktovany cez procurement danej firmy, vacsinou okolo 2-2,5k/tag
- budes musiet ist cez agenturu, ktora ta zrejme odrbe, kedze nemas skusenosti s freelance v CH
- rozne agentury maju rozne fees podla toho, ci ti nasli projekt oni, alebo si si nasiel sam a oni ti robia len payroll, kazdopadne ta odrbu na fees
- agentur je jedna kopa, ale nie vzdy mas moznost vyberu, niekedy klient pracuje s konkretnou agenturou a vsetci freelancers musia ist cez nu
- prvy projekt ta odrbu na rates, cize pocitaj tych 800chf na den
- freelancerom sa casto davaju naprd projekty (asi ako vsade), ktore bud nikto nechce robit, alebo su pred kolapsom a hladaju obetneho baranka
- bezne zivotne naklady su v CH dost vysoke
- ak mas vysoko ziadany skillset, vies sa relativne rychlo (asi 2 roky) vysplhat z tych 800 na nejakych 1200-1300chf a taktiez sa dostat k zaujimavym projektom. to su uz obstojne rates
- anglictina je v 70-80% pripadoch v pohode
- dane su nizke + vies si kadeco odpisat ako freelancer
- niektore firmy su v pohode, ine sa k tebe budu spravat ako k slapke, inde zase "zavist" od internych kolegov ktori uvidia toje rates
- niektore firmy maju rule - max 1 rok freelance a potom bud vezmes internu poziciu (za menej prachov) alebo si out
to je par bodov co ma teraz napadlo a co na google nenajdes.
aky skillset mas?
nejake specific industry experience?
co si predstavujes od freelance? 100%, 80%, alebo menej?
onsite alebo remote? (remote contract ti neda nikto, kym ta nepozna + rates budu ovela nizsie)