Souhlas, snad jenom ještě trochu zaostřím svůj úhel pohledu:
Možná mi v minulých 15 letech jenom utekl nějaký meme...
Mam s vasim psani problem, ze je prospikovan emocionalitami jako monopolni, zkostnatele, promenlive kvalitni, pod kterymi nevim co si mam v praxi predstavit.
Ano máte pravdu, někdy to přeháním. Jednotlivě k těm odsuzujícím přívlastkům:
Monopolní měděná síť: měřeno v kilometrech nebo v počtu přípojek, kolik procent měděné telefonní kabeláže zakopané v hlíně tady má největší operátor této infrastruktury? (A kolik procent HFC má největší kabelovka?)
Proměnlivě kvalitní DSL: mluvil jsem v historickém ohlédnutí, ale souhlas, probíhá upgrade na VDSL2, které řeší rostoucí tlačenici a přeslechy v mnohapárovém kabelu - kolik je teoretické maximum? Něco kolem 100 Mbps? Po té kroucené mědi ve venkovním prostředí klobouk dolů, ale jaké procento klientů takovou modulační rychlost naváže? Nebyl by graf, ze kterého by plynula modální hodnota linkových rychlostí? A jaký bitrate je inzerovaný v reklamách?
...koukám na rychlost.cz, bohužel výběr měst mi nepřijde moc reprezentativní, menší města a vesnice úplně chybí... ale je to jistě lepší než nic a je třeba rychlost.cz ocenit, že se jedná o nezávislou službu. A měří nad 3.vrstvou, tzn. L2 rychlost může být i vyšší než v jejich statistikách (abych byl terminologicky přesný a férový) a taky latence budou spíš "nejhorší případ". A jakožto ústečák se vlastenecky domnívám, že zrovna u
nás je k vidění jedna anomálie ;-) Ale jak říkám - máme to štěstí, že jsme menší krajské město. Vzdálenosti krátké. Na venkově to DSLko taková hitparáda není. A v některých velkoměstských čtvrtích nápodobně.
Zkostnatělá kabelovka... pravda je, že je opět zázrak, co dneska dokážou skrz ten měděný odbočkovaný koax protlačit. Před dvaceti lety jsem o téhle technologii snil (a hltal jsem zmínky o jejích prvních krůčcích). Jedna z prvních kabelovek, které s tím u nás začaly, byla tuším v Kralupech. V dnešní době? Sdílené metalické médium, zejména ten hubený uplink... vzácné frekvenční pásmo. Dokonce když se někdo pustí na zelené louce do optiky, tak dost často sáhne po GEPON řešení = opět sdílené pásmo i v uplink směru, 3 dB se považují za boží útlumový budget... Ono to asi nejde jinak, žeano?
Ale ano, jde, jedna firma z kategorie kabelovek tady kolem tahá FTTB s konvenčním symetrickým ethernetem a switchem na patě bytovky, po baráku do bytů klasická metalická strukturka do hvězdy. (Dokonce jsem snad zaslechl, že už se moc nenamáhají to ořezávat nějakým shapingem = minimálně v některých domech to jede až do bytu rychlostí média. Možná šlo jenom o nějakou promo akci.) A přes celé město mám z domova skrz VPN do práce ping v nízkých jednotkách milisekund, jakožto řadový uživatel s nejnižším tarifem. Asi to není úplně malá síť, přesto pokud mohu soudit, tak je hodně slušně stabilní. Zaznamenal jsem asi dvě vlny velkého upgradu páteřních boxů = oni s tou koncepcí jedou dál, přiměřeně investují do páteře a zřejmě tu síť zvládají i správně topologicky strukturovat = zvládají růst.
A jinak, znate www.nfx.cz ??
Neznal jsem, díky, ten seznam a graf hovoří za vše. Těší mne, že jsem Vás svou opožděností k této reakci poňouknul :-)