"Promenlive kvalitni DLS"
Nejvice promenlivou kvalitu jsem zazil prave na wifinach sousedskych sitich (obecne nic proti nim)
:-) a tak jistě... Taky jsem měl doma dlouhá léta venkovní wifinu. Ano občas to padalo, ale stálo to asi 400 měsíčně a jelo to několik megabitů, oproti tehdejšímu DSL s pár stovkami kbps a FUPem. A mám tu velikou kliku, že si u nás konkurují dvě kabelovky a v dnešní době VDSL. A kdo chce opravdu šetřit, tak nejlevnější wifinář chce asi stovku měsíčně...
"zkostnatela kabelovka"
Posledni verze DOCSIS dava na jednom sdilenem segmentu tusim 10 Gbps a dalsi verze budou nasledovat, co vam na tom prijde "zkostnateleho"?
No řekněme to, že se to dál snaží ždímat ten koax. Multi-drop technologii. Je to na mé straně asi okrajový akadmický názor.
A pak jsem zahlédl pár vesnických kabelovek, které kdysi postavila napůl svépomocí vesnice, pak je převzal do provozu komerční subjekt, a když se místní po 20 letech ptají na internet, tak to vypadá, že to komerční kabelovka radši zruší, než by ten rozvod rekonstruovala... Jistě, v rovině business plánu se jí asi není co divit.
10 Gbps v kabelovce? :-O Aha... předpokládám že to je úhrnný výstup headendu, který spřáhne/obslouží paralelně několik 8MHz kanálů v CCIR resp. CATV rastru. Moment... to by těch kanálů muselo být asi 200 :-O ? To poteče rozvodem pásmo asi 2-2.5 GHz ? Není to úhrn za několik (mnoho) fyzických portů na headendu?
Určitě to umí běžet větší šířku pásma na "nosnou" než 8 MHz, to už umí tuším dnešní hardware. Nečekám že se klientské modemy budou umět na tak široký tok (10Gb) pověsit, ale že headend si je rozbalancuje mezi více "nosných". To skutečně nezní špatně :-) Pokud je rozvod v dobrém stavu (nejsou tam duchy) tak je koax docela dobré médium - ostatně DOCSIS i DVB prakticky rovnou najely 256QAM, protože na odstup šumu je v koaxu relativní spoleh, zatímco DVB-S začlo opatrně v QPSK a DVB-T pro jistotu OFDM. Když o tom tak přemejšlím, takové 10GBase-T je vlastně taky "modemová" technologie, a dnešní čipy zvládají tu modulaci chroupat s příkonem v nízkých jednotkách wattů. V dnešní litografii "by to opravdu pomalu mohl mít každý doma"...
Jestli máte aktuální informace, smím se zeptat, v jakém frekvenčním pásmu jede dneska v kabelovkovém internetu uplink? (Bývalo to pod 100 MHz, pokud se nepletu. Možná dokonce pod 50 MHz. Protože to pásmo snáz procházelo "vzhůru stromem". Taky to nějak souviselo s potřebou, na zesilovačích oba směry pasivně frekvenčně výhybkovat.) A jak široký je jeden sdílený uplinkový kanál, který si naladí konkrétní CPE modem?
"vzacne frekvecni pasmo"
Uvnitr vlastnich stinenenych kabelu?? WTF ?
No pokud srovnám koax, který při vší jeho relativní kvalitě sdílí desítky abonentů, s point-to-point vláknem nebo i twistem (posledních pár metrů), tak u mě z hlediska průchodnosti vyhrává point to point Ethernet :-D
Taky to bejvalo tak, že ten odbočkovatý koax potřeboval jednou za čas linkový zesilovač. A kumulace šumu, a vyvážení hierarchie HFC sítě atd.
Jo kdyby předsunutý DOCSIS mini-headend byl na patě baráku, a každá partaj by měla z headendu svůj vlastní point-to-point koax, tzn. hvězdicová topologie na krátkou vzdálenost, to by bylo o něčem jiném...
Už se úplně nechci vsázet, kolik žere DOCSIS modem (čip) v porovnání s SFP transceiverem, možná že to SFPčko je dneska už žravější. A samozřejmě v hvězdicovém rozvodu vlastně jeden klient živí dva transceivery.
Ale jinak jsem pochopil ze je to hejt na vsechny co nestahaji FTTH :-/
Až tolik jsem byl drsnej? To bych se měl mírnit. Navíc jsem už uplaval hodně off topic. Děkuji za zpětnou vazbu.
Mimochodem jsem zjistil, jak je to s tím "neomezeným internetem": místní FTTB operátor má jenom dva tarify: levný s nějakým shapingem, a trochu dražší neomezený. Že jsem škrt, já mám doma ten shapovaný. A ve svých potřebách se necítím omezen... Popravdě ten rate-limit je zřejmě výš, než co dá moje wifina :-D