1. Oracle - kolik bude GraalVM stat, jake bude srani s licencemi?
2. Kompilace - jak dlouho se to kompiluje v porovnani s Go?
3. GraalVM a Spring - nedari se mi vyrobit image - uz se s tim zase seru, hodina a pul zabita.
4. Konfigurace - neni to lusknutim prstu, s Go dam 1x download a mam vse.
5. Kdy bude GraalVM pripraven pro produkcni nasazeni v enterprise?
Tvl ta Java to je takova hydra, a ted ji akorat zase narostla dalsi hlava 
GraalVM Community Edition je pod GPL. Argumenty vás ale zjevně nezajímají, vy máte jasno, a když jsem vaše argumenty vyvrátil, vymyslel jste si jiné – co na tom, že jsou úplně nesmyslné. Nebo vás vážně trápí, kolik sekund trvá vytvoření nativního obrazu někde na build serveru? GraalVM vyšla zrovna před pár dny v oficiální produkční verzi. Pro nasazení v enterprise bude vhodná tak během roku dvou. Na rozdíl od Go, které by pro nasazení v enterprise potřebovalo ještě aspoň tak pět (pokud by se na tom opravdu pořádně makalo) nebo deset let vývoje celého ekosystému. Jenže ve skutečnosti nebude Go pro nasazení do enterprise vhodné nejspíš nikdy, protože k tomu není určené. Java tak sice původně také nebyla zaměřená, ale nemyslím si, že by Go zopakovalo cestu Javy. Největší smůla Go je ta, že se teď na něj lepí takoví ti rozumbradové, kteří jenom opakují memy zaslechnuté někde na internetu, ale ve skutečnosti o tom nic neví.
Pane Jirsak, me uz asi nepresvedcite. Devil is in the details. Muzete se izolovane zamerit na co chcete, ale Java ukazala v podlednich 2 dekadach co je zac. Je to pomalá těžkotonážní hydra.
Já ještě teď rozdýchávám, jak mi referenční implementace pro JAX-RS, Jersey, přidala 1 vteřinu ke startu servletové Hello World aplikace.
Můžete mít GraalVM, můžete mít cokoliv, ale v Javě se, když se to vezme kolem a kolem, píšou vyrábí hrozné sračky, celá ta platfroma je složitá, stdlib je outdated a musí se furt všechno odněkud natahovat přes Maven, buildy dlouho trvají... a teď celá ta entropie platformy ještě narostla dalším featurou. Java jazyk sucks a lot, Kotlin se skoro nepoužívá, Scala už vůbec ne. Java platforma dojede na bídnou kvalitu a údržbu, je to ja jak stará zaprášená továrna z 90 let, teď do ni vestavěli sice nový blok, ale stejně už každý čeká na to, až se to celé zbourá.
No nic, zitra zase do prace, Java me dobre zivi, v enterprise nic lepsiho neni, ale uz se tesim na neco noveho.
Priznam se, ze vcelku zavidim C#-pistum .NET, ale plnohodnotna nahrada to jeste neni A navic mi C# prijdou jako hrozne nafintene nemehla.