Teď to neber špatně, ale když jsme tu diskutovali o JavaScriptu, tak standard ani dokumentace nebyly směrodatné, tak mě překvapuje, že máš potřebu to psát do dokumentace.
To je nepochopení. Já jsem to vnímal tak, že ty argumentuješ, že "když je to v dokumentaci, tak to není problém - prostě RTFM!". Můj argument byl, že to je kontraintuitivní zhovadilost a to, že to je v dokumentaci, na tom nic nemění.
Makra jsou na některé specialitky velice užitečný nástroj. Zároveň jsou ale nebezpečná v tom, že běžný Franta programátor bude jejich silou tak omámen, že je začne používat na věci, kde reálně potřeba nejsou, a kód se tím objektivně strašně znečitelní a zprasí (odstrašující příklad je Ruby). Tohle nebezpečí se dá snížit váhou manuálu a názoru komunity. Např. v Elixir komunitě tohle povědomí je a ta hrůza, ke které došlo v Ruby světě, se tam neděje.
Souhlasím. Co takové std::optional v C++ ? To je taky "option navíc", nebo je to trošku dál?
Nevím, C++ (už) neznám, ale obecně si myslím, že pokud Option není
jediný způsob řešení "prázdných hodnot", tak jako by nebyl vůbec.
Ad 2: Při překladu nebo za běhu?
Ideálně kompletně už při překladu. Ale neumím od stolu tvrdit, že nejsou nějaká zákoutí, která je potřeba aspoň částečně řešit za běhu. Pokud by nebyla, byl by to z mýho pohledu ideální stav.