Je swapu třeba?

Je swapu třeba?
« kdy: 12. 04. 2019, 20:41:46 »
Zdravím,
po dlouhé době si budu instalovat systém na nový stroj a opět jsem se zarazil na otázku, zda si mám nakonfigurovat swap device.

Něco jsem samozřejme pogůglil a vychází mi z toho jednoznačně jen to, že určitě ho budu potřebovat, pokud budu chtít hibernovat. (snad že 1.5 x RAM (BTW, proč ne 1.0?))

Ale pokud bych toto neřešil, tak jsem už jednoznačnou odpověd (pořád ještě) nenašel.
Takže si nechám poradit:

RAM: 16 GB
DIsk: 256 GB

Tak yak?

alex6bbc

• 1 751
    • Zobrazit profil
Re:Je swapu třeba?
« Odpověď #1 kdy: 12. 04. 2019, 21:20:35 »
Je jina otazka, muze se system nejak zbrzdovat, kdyz ma jestevolnou RAM a zaroven ma i swap??
mam 16gb a swap na ssd nemam.

e3k

• 261
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 12. 04. 2019, 21:28:50 »
jelikoz nehibernuju a mam dost RAM tak SWAP nepotrebuju.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #3 kdy: 12. 04. 2019, 21:52:21 »
Hawrane, samozřejmě, že swapu je třeba. Kam by se asi natáhly data, když se rozhodnu použít "convert <nějaký parametry> *" v adresáři s několika stovkama fotek o velikosti cca 5MB/kus...

Na 16GB bych se na swap vykašlal. Provozuju teda MATE (po loginu cca 150-180MB využitý RAM), ale zase hraju na svym šrotu pár her, který jsou celkem nenažraný a do swapu nesahám skoro nikdy (s výjimkou jedný hry a blbých nápadů - viz výše).

_Jenda

• 1 622
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #4 kdy: 12. 04. 2019, 22:53:22 »
Něco jsem samozřejme pogůglil a vychází mi z toho jednoznačně jen to, že určitě ho budu potřebovat, pokud budu chtít hibernovat. (snad že 1.5 x RAM (BTW, proč ne 1.0?))

Nebo taky klidně třeba 0.3, protože před hybernací se zahazuje disková a další cache a obraz se komprimuje.

Ale pokud bych toto neřešil, tak jsem už jednoznačnou odpověd (pořád ještě) nenašel.
Takže si nechám poradit:

Doprčic, je to tvůj systém, jak my máme vědět, co na něm běží a jestli to tedy swap potřebuje.

Je jina otazka, muze se system nejak zbrzdovat, kdyz ma jestevolnou RAM a zaroven ma i swap??

Může, ale typicky to půjde řešit nastavením nízké swappiness.

Jinak v dnešní době není problém mít swap v souboru, takže není problém kdykoli ho přidat/zrušit/změnit velikost podle potřeby.

k3dAR

• 3 168
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 12. 04. 2019, 23:21:59 »
[...] pokud budu chtít hibernovat. (snad že 1.5 x RAM (BTW, proč ne 1.0?))
[...] RAM: 16 GB
1.5x je jeden z odhadu - kdyz pri hibernaci uz je neco v swap a zaroven bys mel zabranou celou/hodne RAM, tak by se do 1.0 neveslo i presto ze se do swapu komprimuje...

odpoved na ${predmet}: ano, pokud ti(/sw) nestaci 16GB fyzicke RAM ;-)

mam 16gb a swap na ssd nemam.
v podstate ne, resp. dle nastavene hodnoty /proc/sys/vm/swappiness si muze cast nepouzivane RAM nahravat na swap s predstihem, aby kdyz by RAM neco chtelo mu ji mohl uvolnit/pridelit okamzite... takze s vyssim swappiness by te mohlo zpomalovat jen na IO disku, pokud bys potreboval IO cele pro sve potreby

« Odpověď #6 kdy: 13. 04. 2019, 10:18:50 »
Zdravím,
po dlouhé době si budu instalovat systém na nový stroj a opět jsem se zarazil na otázku, zda si mám nakonfigurovat swap device.

Takže si nechám poradit:

RAM: 16 GB
DIsk: 256 GB

Tak yak?

Vzhledem k velikosti operacni pameti a disku bych si swap nekonfiguroval, pokud nebudete instalova aplikace, ktere swap vyzaduji pri instalaci. Sem tam se najdou takove e.g. Oracle database 11g :)

Pokud vite, ze uzivatel bude potrebovat max 100GB a tech dalsich cca 150GB je rezerva, tak mozna bych tam ten swap o velikosti 32GB dal, nebo aspon nechte tech 32GB nealokovanych a pak vytvorte swap partition nebo rozsirte /home volume o dalsich 32GB.

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 13. 04. 2019, 10:34:19 »
Když uživatel neví, jestli bude swap potřebovat, radím software swapspace, který swap vytváří dynamicky v souborech. Když se zjistí později, že by byla třeba swap partice, není problém to dnes během chvilky překonfigurovat, zmenšit oddíl i když je na něm filesystém s daty už není problém jako kdysi.

« Odpověď #8 kdy: 13. 04. 2019, 11:35:31 »
OK, díky moc všem za ochotu.
Mne prostě zrovna nenapadl žádný use case, kdy by mi těch 16 GB nemuselo stačit (Pavouku, dík za nakopnutí) na mém nepracovním notesu.

Takže nebudu vytvářet spešl device, nastavím swap file.
(Na ten swapsapce se mrknu, dík za tip.)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #9 kdy: 13. 04. 2019, 12:03:35 »
Pavouku, dík za nakopnutí
Musím dodat, že mám jen 8GB RAM, ale tenkrát mi to obsadilo komplet RAM i swap (swap měl taky 8GB).

A taky musím dodat, že když se to dělá ve smyčce (pseudokód: pro každý soubor od 0 do počet souborů udělej convert), tak odpadne jakákoliv náročnost na výkon CPU nebo velikost paměti. Byla to jen a pouze moje blbost, že to sežralo na tak dlouho všechny prostředky. Takže ani v tomto případě nebylo potřeba tolik RAM. Zpracovalo by se to rychleji i na pomalejším počítači s menší RAM, kdybych to hned udělal po jednom a ne všechny soubory najednou.

Já osobně tipuju, že nebudeš pro běžný použití potřebovat ani swapfile. Mám pořád těch 8GB RAM, mám pořád ten swap, ale už hoooodně dlouho jsem nepotřeboval odswapovat (kromě tý hry, ale ta to takhle udělá jednou za čas ve stadiu těsně před pádem - možná už to i vychytali).

Ink

• 674
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 13. 04. 2019, 14:50:33 »
Swap se hodí, jelikož nikdy nevíš, který program se "zblázní" a začne žrát paměť jak zjednaný - typicky to dělají browsery, sice záleží na tom, jak je používáš, ale stejně... Já jsem si kdysi myslel, že když není swap a paměť dochází, přijde OOM killer a sejme Chrome, ale ne, systém chroupá dlouhé minuty a pak člověk raději dá restart. 16 GB RAM je rozumné minimum, žádný velký luxus.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 14. 04. 2019, 20:08:40 »
Ohledne hibernace jsem ziskuchtivy, jestli ti bude chodit. Me kdysi vsude chodila a ted se mu snad vsude sere. Ted jsem kamosce preinstaloval stroj z XP na MX Linux a zase nic. Zkousel jsem kde co, vcetne uswsusp a vysledek je, ze stroj zretelne hibernuje na disk, pak uz se ani nevypne a po restartu nabehne bez probuzeni.

k3dAR

• 3 168
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 14. 04. 2019, 20:54:34 »
Ohledne hibernace jsem ziskuchtivy, jestli ti bude chodit. Me kdysi vsude chodila a ted se mu snad vsude sere. Ted jsem kamosce preinstaloval stroj z XP na MX Linux a zase nic. Zkousel jsem kde co, vcetne uswsusp a vysledek je, ze stroj zretelne hibernuje na disk, pak uz se ani nevypne a po restartu nabehne bez probuzeni.
mozna problem s MXLinux, s Xubuntu s out-of-box hibernaci problem nemam ;-) resp. staci ho povolit, zaroven samozrejme chapu ze to je zavisla i na konkretnim HW, ale kdyz pises "vsude sere" a me vsude funguje...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 15. 04. 2019, 08:31:19 »
mozna problem s MXLinux, s Xubuntu s out-of-box hibernaci problem nemam ;-) resp. staci ho povolit, zaroven samozrejme chapu ze to je zavisla i na konkretnim HW, ale kdyz pises "vsude sere" a me vsude funguje...

Podeziram systemd, ze soudruzi zase neco vylepsili, eventuelne nadelali zmeny v jadre nebo nekde. A v MX systemd neni, jen nejake knihovny.

Posledni dobou, kdyz se neco sere, je za tim systemd.