Ja jsem resil pred par lety stejny problem a zadny emailovy hosting, ktery by resil moje pozadavky, jsem nenasel. Provozuju tedy vlastni server. Par postrehu:
1) Je to mnohem jednodussi nez pred 20 lety, kdy clovek musel resit vlastni zelezo. Clovek si dneska vezme VPSko a zelezo nemusi vubec resit. Na druhou stranu uz se nepouziva qmail na par MB RAM. Prekvapilo me, ze na emailovy server o jedne domene a 4 schrankach, bylo VPSko s 1 GB RAM malo a server se obcas uswapoval a rebootoval. Ted mam 2 GB RAM a problemy zmizely.
2) Doporucuji zvolit nejake hotove emailove reseni, ktere obsahuje vetsinu veci nejak predkonfigurovanych a pak staci ohnout jen par konfiguraku. Ja jsem zvolil Kolab.
3) Nepouzivat sdilenou sluzbu s nekym jinym, IP adresu mailserveru nejprve proverit na blacklistech.
4) Vypnout vsechno, co bezet nemusi. Takze ja vypnul IMAP, POP3, POP3S, HTTP, etc a zbylo mi jen HTTPS, IMAPS, SSH, SMTP a Submission.
5) Nakonfigurovat SSL, to byla asi nejvetsi pakarna vypnout vsechny ty SSL2, SSL3, TLS1.0, TLS1.1 a vsechny nebezpecne sifry a hashe a to na vsech sluzbach, nakonfigurovat Let's Encrypt s automatickou obnovou certifikatu.
6) Nakonfigurovat backup, porovnavani hashu souboru pro detekci pruniku, analyzu logu, automaticke aktualizce, watchdog s autorestartem
7) Nakonfigurovat vsechny moderni veci na emailu, kvuli kterym clovek ma vlastni server -> DKIM, SPF, notifikace o nedoruceni emailu na 15 minut, povolit pouze specificke pripony u priloh, vlastni vahy pro urcovani SPAMu, push do androida, etc.
Casova narocnost: Prvotni konfigurace - 3 dny
Pouzivam OpenSuse, takze kazdych 18 mesicu velky update -> Nejprve jsem mel 11.4, pak 13.1, pak 42.1, ted 15.0 -> Pri kazdem update prestalo neco chodit, pokazde tak 1 den na analyzu a fix problemu.
Regulerni update: Kazdy den mi dorazi email se seznamem moznych patchu, pokud neni nejaky urgentni, tak instalaci odklepnu jednou tydne -> 15 minut
tak 4x do roka se neco s updatem nepovede a je potreba resit duvod 2 - 4 hodiny(s prehledem vede systemd).
Pocet viru, ktery dorazil za poslednich 8 let do emailu: 0
Pocet spamu, ktery dorazil do SMAP slozky za posledni 4 roky: 709 - vetsina spamu je zahozena na prijmu a vubec se do slozky SPAM nedostane
Pocet regulernich emailu, ktery nedorazil: o zadnem nevim, zatim nikdo neprisel s tim, ze mi poslal email a ja bych ho nemel.
Pocet spamu, ktery dorazi do inboxu: prumerne tak 1 tydne, ted se to nejak zvedlo -> potreboval bych nejake pravidlo ci program, ktery by dokazal zjistit pocet pismen v obrazku, abych fotky, co obsahuji text, mohl zahazovat jako spam.
Pocet regulernich emailu ve SPAM folderu -> tak jeden za pul roku