Messenger pro Android? (aktuální stav)

Messenger pro Android? (aktuální stav)
« kdy: 04. 03. 2019, 20:45:50 »
Zdravím,
přišla mi notifikace od někoho (koho znám), že bychom mohli používat WhatsApp.

Vím, že na dané téma se tu objevilo už hodně vláken, ale ptám se na aktuální stav:
Pamatuju si ještě ze začátků matlafounů (a naprosto zhovadilých tarifů operátorů) třeba Viber, který měl "výhodu" v tom, že se daly posílat zprávy jinak, než cestou normální (=předražené) sms. Že to bylo cestou internetů (=o5 úžasné ceny za datové přenosy, pokud nebylo wifi) nikomu moc nedocházelo.

Od té doby se vyrojilo takových kecálků bambilonšest a já se ptám: JAKÁ je jejich výhoda, oproti třeba těm sms? Nebo pro hovory?

Konkrétně třeba ten WA. Jen tady na rootu jsem našel nějaké články o jeho průs...ech. Nehledě k tomu, že to před časem schramstla xychtokniha a já nemám žádný důvod používat od nich cokoli.

CO je pro Vás důvod pro používání toho kterého klienta?
Smajlíci?
Hejbající se smajlíci?
Smajlíci s pachy?
Možnost volání mimo operátora?
Videohovory?

Jako rád si přečtu něco o tom, že klient ten a ten má "nenapadnutelné" šifrování, ale to je hodně specifický use case...

Re:Messenger pro Android? (aktuální stav)
« Odpověď #1 kdy: 05. 03. 2019, 09:25:16 »
Zdravím,
přišla mi notifikace od někoho (koho znám), že bychom mohli používat WhatsApp.

Vím, že na dané téma se tu objevilo už hodně vláken, ale ptám se na aktuální stav:
Pamatuju si ještě ze začátků matlafounů (a naprosto zhovadilých tarifů operátorů) třeba Viber, který měl "výhodu" v tom, že se daly posílat zprávy jinak, než cestou normální (=předražené) sms. Že to bylo cestou internetů (=o5 úžasné ceny za datové přenosy, pokud nebylo wifi) nikomu moc nedocházelo.

Od té doby se vyrojilo takových kecálků bambilonšest a já se ptám: JAKÁ je jejich výhoda, oproti třeba těm sms? Nebo pro hovory?

Konkrétně třeba ten WA. Jen tady na rootu jsem našel nějaké články o jeho průs...ech. Nehledě k tomu, že to před časem schramstla xychtokniha a já nemám žádný důvod používat od nich cokoli.

Smajlíci?
Hejbající se smajlíci?
Smajlíci s pachy?
Možnost volání mimo operátora?
Videohovory?

Jako rád si přečtu něco o tom, že klient ten a ten má "nenapadnutelné" šifrování, ale to je hodně specifický use case...

Posilani obrazku/videi - primo vyfotim syna lezici v kaluzi a poslu zene, ta nas obratem pochvali
Skupiny - komunikace 1:N
Skupiny - vypnuta/zapnuta zvukova notifikace podle skupin
Inteligentni vkladani odkazu - odkaz z youtube se cilovemu uzivateli primo otevre, sharovani lokace
Neni omezeni 160 znaku/80 znaku s cestinou
Na wifi hovory/videohovory zdarma, zvlast kdyz volam nekomu do USA.
Moznost smazani nechtene zpravy, to i z ciloveho zarizeni.

« Odpověď #2 kdy: 05. 03. 2019, 09:54:04 »
Jeste bych pridal jednoducha synchronizace mezi zarizenimi (pri vymene telefonu apod.), klienti pro desktop (dneska se daji posilat asi i SMS, ale s tim nemam zkusenost)
Skupinove chaty - jak mezi kamarady, tak i napr pro nejake akce (LinuxDays, Installfest atd.)

« Odpověď #3 kdy: 05. 03. 2019, 17:09:05 »
OK, beru.

A jakou aplikaci konkrétně?
(mi se třeba ten WA fakt nezdá)

crown

• 390
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 05. 03. 2019, 17:38:53 »
a i cena. Jedna zprava pres whatsapp levnejsi nez SMS, zejmena kdyz mate balicek dat a plno zprav. (nebo jste na wifi)

k3dAR

• 2 981
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 05. 03. 2019, 18:41:59 »
OK, beru.

Wire - https://wire.com Personal verze je free a jde o opensource jak klientu tak pokud bys chtel vlastni server:
- Messages, calls, photos and files – end-to-end encrypted
- Beautiful apps for mobile, desktop and web
- No phone number required to register
- No ads, no profiling, no user data sold to anyone
- Swiss jurisdiction, servers in Germany and Ireland

« Odpověď #6 kdy: 05. 03. 2019, 18:55:47 »
OK, beru.

bohuzel se mi FB nedari vyhnout, vetsina lidi na nem frci. Takze Messenger Lite.
Na komunikaci s temi ostatnimi pouzivam Telegram.

« Odpověď #7 kdy: 05. 03. 2019, 19:48:09 »
OK, beru.

Pokud to byla otazka na me, pouzivam Hangouts, WhatsApp, Viber (ruzne kontakty pouzivaji ruzne sluzby) - vyse popsane umi vicemene vsechny. Akorat tusim ze hangouts neumoznuje mazat odeslane zpravy.
Hangouts ale konci, pak prejdu asi primarne na whatsapp.

Jose D

• 889
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 05. 03. 2019, 22:28:04 »
Pouzivam Disu (disa.im) jako klienta pro facebook messenger, nebo jak se teď ta jejich IM síť jmenuje.

Klienta používám (už několik let) protože je dostatečně lightweight* a open-souce, FB-messenger IM síť používám, protože tam mám nejvíc kontaktů.

*originální klient pro FB chat má už přes 100 MB, chce moc oprávnění, a není mi jasné, co vlastně dělá.

kate

« Odpověď #9 kdy: 05. 03. 2019, 23:28:08 »
OK, beru.

Používám:
Facebook messenger – štve mě, ale u spousty lidí je to jediný komunikační kanál toho druhu
Telegram – nezávislý od FB, používá ho dost lidí, často používaný na konferencích pro skupinové chaty
Signal – pro komunikaci, kterou chci mít opravdu zabezpečenou

« Odpověď #10 kdy: 06. 03. 2019, 20:25:18 »
Velká nevýhoda Whatsapp je, že při použití na desktopu (aspoň webová verze) vyžaduje zároveň připojený Whatsapp na smartphonu po celou dobu. S čímž se pojí, že na smartphonu lze použít akorát jejich appku, není už žádné API a nejde ani použít mobilní web jako u Facebooku. Proto kvůli lidem v mém okolí radši používám stále Facebook a ne WA.

« Odpověď #11 kdy: 06. 03. 2019, 22:01:22 »
OK, beru.

Wire - https://wire.com Personal verze je free a jde o opensource jak klientu tak pokud bys chtel vlastni server:
- Messages, calls, photos and files – end-to-end encrypted
- Beautiful apps for mobile, desktop and web
- No phone number required to register
- No ads, no profiling, no user data sold to anyone
- Swiss jurisdiction, servers in Germany and Ireland

Hmm, to vypadá zajímavě.

Ale teď nastane srážka s "realitou": lidi zřejmě vůbec neřeší, že mají v zařízení aplikace bezskrupolózních šmíráků a proto s klidem používají Messengera od xychtoknihy, nebo ten Whatsapp (patřící už také xychtoknize), případně nějaké další sra..ky, které potřebují neuvěřitelná práva.
A těžko je ukecat k nějaké další aplikaci, nedej Bože ke kompletnímu odchodu od těch kšeftařů s jejich životy...

PS: I ten Telegram a Signal asi dává smysl (detaily jsem zatím nezkoumal), ale viz výše.
« Poslední změna: 06. 03. 2019, 22:05:24 od hawran diskuse »

« Odpověď #12 kdy: 06. 03. 2019, 22:07:50 »
Ale díky všem za ochotu se podělit.

« Odpověď #13 kdy: 06. 03. 2019, 22:27:18 »
Nejsem si jistý jestli je to zrovna WhatsApp - nepoužívám ty aplikace - jenom co jsem četl. Ale funguje to tak, že login je telefonní číslo, vezme to seznam kontaktů (prý zašifruje a použije jen čísla) a pošle si na server. Pokud najde tvoje číslo v kontaktech někoho jiného zobrazuje mu ikonku, že máš taky WhatsApp.

k3dAR

• 2 981
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 06. 03. 2019, 23:58:16 »
Ale teď nastane srážka s "realitou": lidi zřejmě vůbec neřeší, že mají v zařízení aplikace bezskrupolózních šmíráků a proto s klidem používají [...] ten Whatsapp (patřící už také xychtoknize)[...]
a to jeste nepadlo, ze Whatsapp ktery se tvari ze pouziva End2End sifrovani, ve zkutecnosti kdyz pouzijes Skupinu, tak se nekdo sedici u provozovatele serveru (=Facebook) muzu pripojit to teto "sifrovane" skupiny bez potreby byt pozvan, Skupina neni o jeho vstupu ani pritomnosti informovana a on muze sledovat/logovat veskerou jejich komunikaci...
https://www.wired.com/story/whatsapp-security-flaws-encryption-group-chats/