Jeste me stale neprestalo udivovat, jak nekonzistentni ma MacOS ovladani. V manageru oken je X ruznych zpusobu jak se prepinat mezi aplikacemi, a ani jeden mi neprijde tak dobry, jak je to jednoduche prepina oken na Windows.
Co chci udelat: prepnout se na konkretni okno nejake aplikace - rozliseni Aplikace me vubec nezajima, zajimaji me konkretni okna.
Jak to udelam ve Windows: kliknu na Docku na tu aplikaci. Hotovo.
Jak to udelam v MacOS: ehm...
1. Najedu na Dock, kliknu pravym na ikonku aplikace, najedu kurzorem na rozbalovaci menu a vyberu aplikaci kterou chci. Zdlouhave.
2. Najedu na Dock, kliknu levym na ikonu aplikace, a klikanim si prepinam mezi oknama. Zdlouhave.
3. Najedu na Dock, otevru Application Expose, zdlouhave si pockam nez mi to vykresli hromadu grafiky, a kliknu kurzorem na t spravne okenko. Zdlouhave a nekonzistentni s rezimem Fullscreen.
4. Otevru Mission control, zdlouhave si pockam az vse vykresli, pak se pokusim zorientovat se v tom balastu a vyberu konkretni okno. Snad to okno neni otevrene v jinacim Space, protoze jinak hledej smudlo.
5. Pouziju Ctrl+Tab, stejny problem jako s Dockem.
Ani jeden ze zpusobu neni tak rychly, jako ten jednoduchy zpusob ve Windows. Jsem z toho frustrovan a nevim co mam delat. Co je jeste horsi, v podstate neexistuje zpusob, jak se jednoduse prepinat mezi 2 okny.
Naprosto trivialni a asi nejbeznejsi ukon v ramci interakci ruznych oken zde proste nema klavesovou zkratku. Co muzu udelat:
1. Pokud jsou to 2 ruzne aplikace, potom Cmd+Tab
2. Pokud jsou to okna stejne aplikace na stejne plose, potom Cmd+` a zpatky Cmd+Shift+`
3. Pokud jsou to okna stejne aplikace na ruznych plochach, potom Ctrl+Sipka dolu, vybrat spravne okno. Pokud se chci prepnout zpet, pak znovu musim toto zopakovat.
4. Pokud je to pripad 3. a nejake okno je Fullscreen, musim to udelat pres Mission Control.
Vazeni, jsem soft vyvojar, a tohle co je na MacOS patri do ucebnic pro deti o tom, co to znamena nekonzistentni, slozity system ovladani, a drahy, ktereho polozi na zada 2 naprosto jednoduche akce.
A ted s cim potrebuju poradit. Chtel bych nekde videt nejaky manual, ktery vysvetluje co to jako ma vlastne byt - domnivam se ze to je takovy neskutecny bizar, ze si to zada vysvetleni, proc je to takto udelane. Ja proste neverim, ze nekde v takove velke firm byli takovi hlupaci, ze storili neco tak otresneho. K tomu proste musi byt nejake vysvetleni, protoze jinak asi budu chodit celuy nasledujici rok udiven s otevrenou pusou.