Jak se naučit programovat?

Rax

Re:Jak se naučit programovat?
« Odpověď #30 kdy: 08. 12. 2012, 11:50:15 »
Tak toto fakt není záležitostí a problémem systému.

Ještě jsem ani nezačal a už tu máme flame :) Dneska na to nemám náladu, užijte si ho sami.

Re: Jak se naučit programovat?
« Odpověď #31 kdy: 08. 12. 2012, 11:58:17 »
Protože pojmem zajímavý se dá označit hlavně tvůrčí práce a poměr tvůrčí práce versus nudné a otravné záležitosti je v neprospěch Linuxu. Nebudu to dále rozvádět, jinak se strhne velký flame.
Nemusíš naskakovat na flejm, stačí, když prostě jednoduše, stručně, ale hlavně výstižně řekneš, proč si to myslíš, a flejmoidní příspěvky můžeš nechat bez odpovědi.

Mně přijde, že by to mělo být úplně nastejno - pokud se bavíme třeba o klasických desktop aplikacích, tak v čem je výrazný rozdíl, pokud programuješ pod nějakým microsoftím MFC, WPF nebo já nevím, co oni tam mají na jedné straně - a v nějakém tom QT nebo WX na Linuxu? Že bych na Linuxu pod WX musel řešit nějak výrazně víc "nudných a otravných" záležitostí? Neumím to úplně posoudit, tohle moc nedělám, ale moc se mi to teda nezdá.

« Odpověď #32 kdy: 08. 12. 2012, 12:07:53 »
Pokud se budeme bavit o aplikacích, tak nejzajímavější programování je asi multiplatformní. To člověk potom musí zvládnout dost překážek a dost se naučí.
Mně přijde, že zajímavost programování je daná hlavně tím, co programuju. Určitě je zajímavější programovat AI nebo nějaký multiagentní systém, než miliontéprvní webové stránky :)

Pokud myslíte tu finanční stránku, tak pokud vím, tak je i dost komerčních aplikací. Ano musí být projekt dost zajímavý, aby lidé byly ochotni za něj zaplatit.
Nezapomínejme na to, že existují firmy, které jsou ochotné za psaní opensource platit. Pokud vím, třeba RedHat v Brně docela s chutí nabírá lidi. Implikace peníze <=> komerční soft prostě neplatí.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #33 kdy: 08. 12. 2012, 13:22:21 »
Pokud se budeme bavit o aplikacích, tak nejzajímavější programování je asi multiplatformní. To člověk potom musí zvládnout dost překážek a dost se naučí.
Mně přijde, že zajímavost programování je daná hlavně tím, co programuju. Určitě je zajímavější programovat AI nebo nějaký multiagentní systém, než miliontéprvní webové stránky :)
Tak to je bez diskuze, to je jasná věc.

Pokud myslíte tu finanční stránku, tak pokud vím, tak je i dost komerčních aplikací. Ano musí být projekt dost zajímavý, aby lidé byly ochotni za něj zaplatit.
Nezapomínejme na to, že existují firmy, které jsou ochotné za psaní opensource platit. Pokud vím, třeba RedHat v Brně docela s chutí nabírá lidi. Implikace peníze <=> komerční soft prostě neplatí.
Jasně, to je také pravda, ale jsou i menší firmy, které mají zajímavé projekty, za které jsou lidé ochotni platit. Pravdou je, že nejeden člověk vyhořel na tom, jak z nějakého programu vytříská peníze. Typickým příkladem je multiplatformní, grafický editor Pixel.  Bohužel tady absolutně selhal lidský faktor. Projekt v tu dobu byl jinak více, než zajímavý.

bbbbb

« Odpověď #34 kdy: 08. 12. 2012, 13:43:52 »
Základy programování trvají zhruba 10 000 hodin, na to aby ses dostal na průměrnou úroveň potřebuješ dalších 5 000. Není to tedy záležitost jednoho roku. To proto že je třeba toho znát opravdu hodně. Začít můžeš třeba C a SQL, tím nic nezkazíš.
Naproti tomu pokud si chceš hrát třeba v PHP, tak to můžeš začít z fleku a hned to bude něco dělat, ale programovat se tam nenaučíš. Stejně tak další skriptovací jazyky jako Python a Javascript.

Dokáže mi tohle někdo objasnit? Kde se vzalo tolik hodin k základům programování? 10 let na základy programování? 15 na běžný průměr? Hmmm...

TomKol

« Odpověď #35 kdy: 08. 12. 2012, 19:36:59 »
To je samozrejmně hodně přestřelené. Dle mé zkušenosti je ale použitelný programátor opravdu až po velmi dlouhé době (10 let). Je totiž velmi důležité, aby si parkrát nabil hubu s geniálním návrhem co udělal, prošel si nekolikrát přerodem proč je tento jazyk zaručeně nejlepší a super. Nebo aby si zkusil udělat nejobecnější návrh, který nakonec stojí Nkrát více peněz a je k ničemu...

Prostě je to jako všude jinde. Člověk nemusí mít mozek na raketovou vědu. Důležitá je zkušenost, aby se pak celý tým nezdržoval řešeními, které nevedou k rozumnému řešení.

Základy programování trvají zhruba 10 000 hodin, na to aby ses dostal na průměrnou úroveň potřebuješ dalších 5 000. Není to tedy záležitost jednoho roku. To proto že je třeba toho znát opravdu hodně. Začít můžeš třeba C a SQL, tím nic nezkazíš.
Naproti tomu pokud si chceš hrát třeba v PHP, tak to můžeš začít z fleku a hned to bude něco dělat, ale programovat se tam nenaučíš. Stejně tak další skriptovací jazyky jako Python a Javascript.

Dokáže mi tohle někdo objasnit? Kde se vzalo tolik hodin k základům programování? 10 let na základy programování? 15 na běžný průměr? Hmmm...

bbbbb

« Odpověď #36 kdy: 08. 12. 2012, 20:01:54 »
...

Prostě je to jako všude jinde. Člověk nemusí mít mozek na raketovou vědu. Důležitá je zkušenost, aby se pak celý tým nezdržoval řešeními, které nevedou k rozumnému řešení.

Jak může být u programování důležitější zkušenost před hlavou? A kde všude to tak ještě je, že stačí blbec, který toho hodně udělal? :) Jen mě to tak napadlo, že je to dost divný.

Ale jinak souhlasím, že delší zkušenost může být přínosem v určitých ohledech. Nic to nemění na tom, že dobrý programátor může být třeba dva roky po škole. Nevím, na  co více by musel čekat.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #37 kdy: 08. 12. 2012, 20:36:56 »
Jak může být u programování důležitější zkušenost před hlavou? A kde všude to tak ještě je, že stačí blbec, který toho hodně udělal? :) Jen mě to tak napadlo, že je to dost divný.

Ale jinak souhlasím, že delší zkušenost může být přínosem v určitých ohledech. Nic to nemění na tom, že dobrý programátor může být třeba dva roky po škole. Nevím, na  co více by musel čekat.
Dostaneš nápad, co naprogramuješ, hlava vymyslí jak to udělat, ale zkušenost ví, jak to dobře udělat. Programuje kde kdo, ale málo kdo dobře a o to "dobře" jde především.

Ještě jsem nepotkal programátora, který by dva roky po škole byl dobrým programátorem. Je tam jakási nevyzrálost, teda ona nezkušenost, která z těchto jedinců sice dělá mistry světa, ale výsledná práce je potom průměrná, až podprůměrná.

Radovan

« Odpověď #38 kdy: 08. 12. 2012, 21:49:41 »

K tomu abys zvládl nějakou činnost opravdu dobře, a je jedno jestli je to programování, krasobluslení, nebo hra na klavír, je potřeba zhruba 20000 hodin tréninku: http://norvig.com/21-days.html

Ivorne

« Odpověď #39 kdy: 08. 12. 2012, 21:57:33 »
Co je to tady za nekromancii?

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
« Odpověď #40 kdy: 08. 12. 2012, 22:46:33 »
K tomu abys zvládl nějakou činnost opravdu dobře, a je jedno jestli je to programování, krasobluslení, nebo hra na klavír, je potřeba zhruba 20000 hodin tréninku: http://norvig.com/21-days.html

Hezky prislovi je: Kdykoliv se flakas tak si vzpomen ze mezitim na sobe nekdo maka a pak si vezme tvoje penize.

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
« Odpověď #41 kdy: 08. 12. 2012, 22:50:06 »
to pravidlo 10 000 neproflakanych hodin plati v kazdym oboru. Produktivita profika vs produktivita zacatecnika je tak 10:1.

Pointa je: nesmite tu aplikaci zprasit. Jak zacnete psat class ktery ma 2000 radku, tak zapomente na 5000 radek tydne, budete radi i za tu tisicovku. Kdyz jsem ukazoval jak u nas programujeme na IoD, tak mi tam jeden z publika rek: No ale tohle neni programovani, to si proste jen hrajete s beanama.

Ale o tom to cely je. Cim jste lepsi, tim je to snadnejsi a rychlejsi. Stejne jako v zivote skonci vetsina lidi jako looseri, protoze jsou presvedceni ze zainvestovat aby se dostali vys se jim nevyplati, tak je to podobne i s programatorama. Je to cele smesne jednoduche a je spousta dobre literatury a nastroju jak efektivne programovat. Jakmile to zacnate patlat "po svem" tak nikdy nedate velky projekt.

Vertex

« Odpověď #42 kdy: 08. 12. 2012, 23:37:10 »
Je to cele smesne jednoduche a je spousta dobre literatury a nastroju jak efektivne programovat. Jakmile to zacnate patlat "po svem" tak nikdy nedate velky projekt.

Akú literatúru dopočuješ ty Lenine? Daj aspoň 3 knihy, nech je čo čítať.

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
« Odpověď #43 kdy: 09. 12. 2012, 00:22:08 »
Akú literatúru dopočuješ ty Lenine? Daj aspoň 3 knihy, nech je čo čítať.

Extreme Programming Explained, PRVNI edice. Dostalo mne to, premyslel jsem o tom asi 3 tydny a pak jsme se do vydali realizovat.

Zaklad: Communication, Simplicity, Feedback and Courage

To jsou vsechno duchovni hodnoty. Vidte jak je Bible dulezita pro zivot. Ma mnohem hlubsi vliv nez si myslite.

dalsi: Manning Publications - dependency injection, Getting started with Grails, Enterprise Integration Patterns, Spring Batch in action, z/OS basic skills.

Hlavne musite pochopit k cemu a proc se poziva messaging. Ten se pouziva dost malo a to je skoda, protoze je to naprosto vynikajici vec pro skalovatelnost aplikace. Klasicka synchroni klient/server architektura, to je dnes uz o nicem spatne se to skaluje a integruje.

V zasade je potreba se naucit ty design patterny co se pouzivaji na mainframech uz 40 let: MQ, IMS, Batch, CICS, TPF, CF.

backup

« Odpověď #44 kdy: 09. 12. 2012, 12:23:35 »
V zasade je potreba se naucit ty design patterny co se pouzivaji na mainframech uz 40 let: MQ, IMS, Batch, CICS, TPF, CF.

Bingo  :D