1. protože řada lidí tvrdí, že je to zajímavé. Nováček to z podstaty těžko může rozhodnout.
To je určitě pravda. Minimálně proto, že to je (může být) kreativní činnost a člověk má velkou radost z toho, když stvoří něco, co funguje a slouží.
2. protože je docela dost pracovních příležitostí pro takovou profesi
To už je trochu horší. Nabídek je sice docela dost, ale marná sláva programování je (většinou) docela odborná činnost vyžadující hodně znalostí. Aby člověk aspoň trochu něco zvládal, chce to podle mě tak minimálně rok nepřetržitého učení (8-10 hodin denně) pod dobrým vedením, nebo takových pět let zkoušení po večerech (2-4 hodiny denně). Je určitě chvályhodné, že se chcete vzdělávat/rekvalifikovat, ale jestli v tomhle oboru nemáte žádné zkušenosti, nečekejte, že po půlročním snažení seženete dobře placenou práci. Tím vás nechci odrazovat, ale nepočítejte s "quick wins".
3. pod linuxem proto, že programátorů je pro tuhle platformu velmi málo, existují komunity, kde mohou poradit a až se překlene počáteční bariéra absence základů, tak existuje i velké množství dokumentace.
Zaměřením se na Linuxovou platformu si situaci ještě víc zkomplikujete, pokud vám jde o výdělek. Jakkoli může důležitost Linuxu/Unixu růst, pořád je to na desktopech silně okrajová platforma a programování serverových věcí není žádná sranda. Unixových programátorů je možná míň, takže možná i nabídky jsou lepší (nevím, nesleduju to), ale o to větší znalosti jsou pro tuhle pozici potřeba. Pokud bych chtěl najít práci, orientoval bych se spíš na oblasti, kde je jí hodně, než na oblasti, kde jí je málo

-----
Takže za mě: programování je super a je to bezvadný koníček. Vítejte do klubu!

Ale pokud vám jde primárně o práci v něčem kolem počítačů (a máte věk nad třicet), zaměřil bych se na něco jiného - možná na nějaký support, správu sítí, hardware apod. Tam je penzum potřebných znalostí podle mého menší a práce pořád poměrně dost ve srovnání s nepočítačovým světem.
Druhou možností je zaměřit se na nějaké lehčí programování, třeba webové technologie, ale to bych taky moc nedoporučoval, protože mám pocit, že amatérů (bez urážky!) je v téhle oblasti až dost a s tím, jak se i tahle oblast profesionalizuje, budou mít čím dál tím míň práce.
Snad jsem vám aspoň trochu pomohl. Klidně se ptejte dál, můžete i soukromě na mail.