Výměna disku v RAID 5

Výměna disku v RAID 5
« kdy: 23. 01. 2019, 12:44:41 »
Odesel mi jeden disk z RAIDu (3 disky, 3x 1TB). Server Futjitsu Primergy, HW RAID, disky 3x WD RE4 - 1TB  WD1003FBYX. Ubuntu 14.04, Samba atd. Stejny disk se uz nevyrabi.  Tak jsem hledal na netu a techniku reseni a bylo mi doporuceno vymenit disk za provozu (!!!).
1) staci tedy poridit nejaky 1T disk nejlip WD, presroubovat hotplug kolejnicky a za provozu jej vymenit?
2) mel bych novy disk pred tim nejak formatovat?
3) samozrejmosti je zaloha podnikovych dat a konfiguracnich souboru, ale pokud bych pro jistotu udelal, napr. pomoci Acronisu, image zbyvajicich dvou dobrych disku, bylo mozne je znova obnovit, pokud by nedoslo k obnove RAID pole?
Diky za rady
homis
« Poslední změna: 23. 01. 2019, 13:42:12 od Petr Krčmář »

Vilith

• 662
    • Zobrazit profil
Re:vymena disku v RAID 5
« Odpověď #1 kdy: 23. 01. 2019, 12:58:09 »
Pokud tam je HW RAID, tak staci dat jiny kompatibilni disk do pole a v managementu radice ho zapojit do pole
Jiny disk musi byt fyzicky stejny nebo vetsi nez stary disk. Disk neni treba nijak pripravovat, pole se prepocita samo.

Zaloh neni nikdy dost, neni treba zalohovat disky fyzicky, ale pro klidne spani je treba mit mimo server zalohu dat na poli - kdyby se neco "nepovedlo", data lze na nove vybudovane nakopirovat zpet (predpokladam, ze to neni  bootovaci raid)

Zaloh neni nikdy dost!!!

MasoxCZ

« Odpověď #2 kdy: 23. 01. 2019, 13:06:38 »
Acronis by ti otisky měl udělat úplně bez problému, ale rychlejší asi budeš mít udělat regulérní zálohu. Nevím jestli ve 14.04 už je mdadm, dělal jsem to až na 16.04 zrovna nedávno a je to bez problému.
Pokud máš hotplug řadič, můžeš to udělat za běhu, a nejsnáz tak, že napřed novej disk připojíš (jediný požadavek je, aby měl dost místa, tedy počet LBA bloků stejný nebo větší než původní), a přidáš ho do pole jako hot-spare.
Pokud je ten vadný už označen jako vadný (očekával bych; pokud ne, ujisti se který to je a jako vadný ho označ), rebuild se spustí automaticky, a už během něj můžeš původní disk vyndat, pokud to máš v nějakém inteligentním šuplíku a nevyrveš si ostatní kabely.

Tady https://raid.wiki.kernel.org/index.php/A_guide_to_mdadm
je podle mě veškerá potřebná dokumentace.

Asi by nebylo od věci napřed skouknout SMART diagnostiku, jestli nebude lepší ty disky preventivně postupně vyměnit všechny. Jestli je to starší, budou mít asi hodně natočeno.

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 23. 01. 2019, 13:33:09 »
nebylo by snazsi zaplatit 1000 nekomu kdo se tomu rozumi misto ztraty a nasledne obnovy dat? ::)

MasoxCZ

« Odpověď #4 kdy: 23. 01. 2019, 13:43:31 »
nebylo by snazsi zaplatit 1000 nekomu kdo se tomu rozumi misto ztraty a nasledne obnovy dat? ::)

Tak se mu nabídni.

k3dAR

• 3 192
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 23. 01. 2019, 15:25:31 »
[...] Nevím jestli ve 14.04 už je mdadm [...]
mdadm tak samozrejme je, resp. byl uz daaavno pred 14.04... ALE tazatel pise o HW RAIDu, s tim nema mdadm (Linux SW RAID) nic spolecneho...

todul

Re:Výměna disku v RAID 5
« Odpověď #6 kdy: 23. 01. 2019, 16:27:53 »
1) ano. Fujitsu snad neni IBM, ktere si do disků (třeba Seagate) dávalo vlastní firmware a řadič vyžadoval jen tyhle "originální" (pochopitelně x krát dražší).
2) ne, HW raid si ho naformatuje sám
3) jak tu bylo řečeno, záloh není nikdy dost, ale extra akce navíc by neměla být potřeba. Odchod jednoho disku a jeho živá výměna je pro RAID banální záležitost, kvůli které se právě používá a s kterou by se měl bez problému vypořádat.

j

« Odpověď #7 kdy: 23. 01. 2019, 19:15:31 »
... managementu radice ho zapojit do pole...
Pokud je radic aspon trochu normalni, tak staci ten disk proste za chodu pripojit a pouzije se. Nutnost neco resit sem uz dlouho nevidel. Bezne se radice chovaj tak, ze kdyz mas definovanej raid z cojavim 5 disku, a jeden chcipne, tak se pouzije libovolnej dalsi volnej odpovidajicich parametru. A to i v pripade, ze ho nemas vyslovene jako spare.

Pak vetsinou probehne nejakej kratkej test, a kdyz radic dojde k zaveru ze disk je OK, tak zacne rebuild. Presvedcovat ho musis leda v pripade, kdy mu zpatky vratis disk se stejnym ID, protoze to bere tak, ze to je ten vadnej.

Ostatne k vymene disku za chodu systemu je prave raid primo urcen.

j

« Odpověď #8 kdy: 23. 01. 2019, 19:23:41 »
...
Ad disk, serverovej disk prevazne koupis i se suplikem - prave kvuli rychly vymene bez sroubovani (samo, zaplatis si ho), pokud mas fakt hodne starej (+7let) stroj, tak se daj orig disky (samo jety) koupit z frcu. A ve tvym pripade (minimalni R5 konfigurace) bych ti vrele doporucil si poridit disky aspon 2 a z jednoho udelat ten spare. R6 z toho za chodu asi neudelas. Vyhoda je v tom, ze (v zavislosti na schopnostech radice) se v pripade vcasny detekce problemu provede jen kopie nakopnutyho disku na ten spare, pole je tudiz stale 100%, a ty jen vymenis vadnej disk, neprobiha rebuild.

Krome velikosti je dost podstatny jaky ty disky maj otacky - paac kdyz tam das jinej, tak to sice nejak fungovat bude, ale blbe.

Jeden z moznych (a solidnich) frcu https://www.servershop24.de/

MasoxCZ

« Odpověď #9 kdy: 23. 01. 2019, 23:20:59 »
[...] Nevím jestli ve 14.04 už je mdadm [...]
mdadm tak samozrejme je, resp. byl uz daaavno pred 14.04... ALE tazatel pise o HW RAIDu, s tim nema mdadm (Linux SW RAID) nic spolecneho...

A jo, to jsem přehlíd.

Nevim

« Odpověď #10 kdy: 24. 01. 2019, 08:15:14 »
Jojo, už jsem zažil u RAID 6,ze během přepočtu odešel další disk(který byl sice stejně značky, ale jiný typ a rok výroby) a to už je o zadek. Z toho co jsem pochopil, tak chceš dělat teď zálohu a pak rebuild raidu? Copak nezalohujes?

MasoxCZ

« Odpověď #11 kdy: 24. 01. 2019, 15:43:10 »
Jojo, už jsem zažil u RAID 6,ze během přepočtu odešel další disk(který byl sice stejně značky, ale jiný typ a rok výroby) a to už je o zadek. Z toho co jsem pochopil, tak chceš dělat teď zálohu a pak rebuild raidu? Copak nezalohujes?

Taky je to největší nárazová zátěž, kterou ty disky zažijou, takže se to u staršího železa dá docela čekat. Proto stojí za úvahu dát paritních disků víc než je nezbytný minimum, spíš než je nechat válet jako hot-spare, který se točí tak jako tak a jen se šetří mechanika hlav.

xhamsterr

« Odpověď #12 kdy: 24. 01. 2019, 18:16:05 »
Já bych si dal pozor aby to byl opravdu HW řadič. Záleží co to je za server, ale v těch levnějších je pseudohw řadič což v podstatě znamená BIOSem sestavený sw řadič ... ale to by asi v linuxu moc nefungovalo.

Pokud je to opravdu hw řadič tak postupuj podle manuálu.

RDa

• 2 934
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 24. 01. 2019, 18:37:47 »
... pseudohw řadič což v podstatě znamená BIOSem sestavený sw řadič ... ale to by asi v linuxu moc nefungovalo.

Ono to funguje od urcite verze Linuxu napr. na raidu z intel chipsetu tak nejak automagicky - informace s metadaty pro sestaveni pole se z biosu vytahnou a provede se slozeni skrze mdraid. Zkusenost s laptopem Vaio vpc-z11z9e, kde mam 4x64GB ssd v RAID0. Dokonce to rozpozna i Live-CD od gentoo.

Nikdy jsem do toho ale nepridaval ani nemenil disk - tak nevim zda ta konfigurace je synchronizovana obousmerne, nebo zda je to read-only a po vymene disku jako u tazatele by byl potreba reboot.

k3dAR

• 3 192
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 25. 01. 2019, 00:28:41 »
[...] informace s metadaty pro sestaveni pole se z biosu vytahnou a provede se slozeni skrze mdraid [..]
pro jistotu, preklepl ses, ma to byt dmraid ;-)