Fórum Root.cz

Hlavní témata => Server => Téma založeno: homis 23. 01. 2019, 12:44:41

Název: Výměna disku v RAID 5
Přispěvatel: homis 23. 01. 2019, 12:44:41
Odesel mi jeden disk z RAIDu (3 disky, 3x 1TB). Server Futjitsu Primergy, HW RAID, disky 3x WD RE4 - 1TB  WD1003FBYX. Ubuntu 14.04, Samba atd. Stejny disk se uz nevyrabi.  Tak jsem hledal na netu a techniku reseni a bylo mi doporuceno vymenit disk za provozu (!!!).
1) staci tedy poridit nejaky 1T disk nejlip WD, presroubovat hotplug kolejnicky a za provozu jej vymenit?
2) mel bych novy disk pred tim nejak formatovat?
3) samozrejmosti je zaloha podnikovych dat a konfiguracnich souboru, ale pokud bych pro jistotu udelal, napr. pomoci Acronisu, image zbyvajicich dvou dobrych disku, bylo mozne je znova obnovit, pokud by nedoslo k obnove RAID pole?
Diky za rady
homis
Název: Re:vymena disku v RAID 5
Přispěvatel: Vilith 23. 01. 2019, 12:58:09
Pokud tam je HW RAID, tak staci dat jiny kompatibilni disk do pole a v managementu radice ho zapojit do pole
Jiny disk musi byt fyzicky stejny nebo vetsi nez stary disk. Disk neni treba nijak pripravovat, pole se prepocita samo.

Zaloh neni nikdy dost, neni treba zalohovat disky fyzicky, ale pro klidne spani je treba mit mimo server zalohu dat na poli - kdyby se neco "nepovedlo", data lze na nove vybudovane nakopirovat zpet (predpokladam, ze to neni  bootovaci raid)

Zaloh neni nikdy dost!!!
Název: Re:vymena disku v RAID 5
Přispěvatel: MasoxCZ 23. 01. 2019, 13:06:38
Acronis by ti otisky měl udělat úplně bez problému, ale rychlejší asi budeš mít udělat regulérní zálohu. Nevím jestli ve 14.04 už je mdadm, dělal jsem to až na 16.04 zrovna nedávno a je to bez problému.
Pokud máš hotplug řadič, můžeš to udělat za běhu, a nejsnáz tak, že napřed novej disk připojíš (jediný požadavek je, aby měl dost místa, tedy počet LBA bloků stejný nebo větší než původní), a přidáš ho do pole jako hot-spare.
Pokud je ten vadný už označen jako vadný (očekával bych; pokud ne, ujisti se který to je a jako vadný ho označ), rebuild se spustí automaticky, a už během něj můžeš původní disk vyndat, pokud to máš v nějakém inteligentním šuplíku a nevyrveš si ostatní kabely.

Tady https://raid.wiki.kernel.org/index.php/A_guide_to_mdadm
je podle mě veškerá potřebná dokumentace.

Asi by nebylo od věci napřed skouknout SMART diagnostiku, jestli nebude lepší ty disky preventivně postupně vyměnit všechny. Jestli je to starší, budou mít asi hodně natočeno.
Název: Re:vymena disku v RAID 5
Přispěvatel: kkt1 23. 01. 2019, 13:33:09
nebylo by snazsi zaplatit 1000 nekomu kdo se tomu rozumi misto ztraty a nasledne obnovy dat? ::)
Název: Re:vymena disku v RAID 5
Přispěvatel: MasoxCZ 23. 01. 2019, 13:43:31
nebylo by snazsi zaplatit 1000 nekomu kdo se tomu rozumi misto ztraty a nasledne obnovy dat? ::)

Tak se mu nabídni.
Název: Re:vymena disku v RAID 5
Přispěvatel: k3dAR 23. 01. 2019, 15:25:31
[...] Nevím jestli ve 14.04 už je mdadm [...]
mdadm tak samozrejme je, resp. byl uz daaavno pred 14.04... ALE tazatel pise o HW RAIDu, s tim nema mdadm (Linux SW RAID) nic spolecneho...
Název: Re:Výměna disku v RAID 5
Přispěvatel: todul 23. 01. 2019, 16:27:53
1) ano. Fujitsu snad neni IBM, ktere si do disků (třeba Seagate) dávalo vlastní firmware a řadič vyžadoval jen tyhle "originální" (pochopitelně x krát dražší).
2) ne, HW raid si ho naformatuje sám
3) jak tu bylo řečeno, záloh není nikdy dost, ale extra akce navíc by neměla být potřeba. Odchod jednoho disku a jeho živá výměna je pro RAID banální záležitost, kvůli které se právě používá a s kterou by se měl bez problému vypořádat.
Název: Re:vymena disku v RAID 5
Přispěvatel: j 23. 01. 2019, 19:15:31
... managementu radice ho zapojit do pole...
Pokud je radic aspon trochu normalni, tak staci ten disk proste za chodu pripojit a pouzije se. Nutnost neco resit sem uz dlouho nevidel. Bezne se radice chovaj tak, ze kdyz mas definovanej raid z cojavim 5 disku, a jeden chcipne, tak se pouzije libovolnej dalsi volnej odpovidajicich parametru. A to i v pripade, ze ho nemas vyslovene jako spare.

Pak vetsinou probehne nejakej kratkej test, a kdyz radic dojde k zaveru ze disk je OK, tak zacne rebuild. Presvedcovat ho musis leda v pripade, kdy mu zpatky vratis disk se stejnym ID, protoze to bere tak, ze to je ten vadnej.

Ostatne k vymene disku za chodu systemu je prave raid primo urcen.
Název: Re:Výměna disku v RAID 5
Přispěvatel: j 23. 01. 2019, 19:23:41
...
Ad disk, serverovej disk prevazne koupis i se suplikem - prave kvuli rychly vymene bez sroubovani (samo, zaplatis si ho), pokud mas fakt hodne starej (+7let) stroj, tak se daj orig disky (samo jety) koupit z frcu. A ve tvym pripade (minimalni R5 konfigurace) bych ti vrele doporucil si poridit disky aspon 2 a z jednoho udelat ten spare. R6 z toho za chodu asi neudelas. Vyhoda je v tom, ze (v zavislosti na schopnostech radice) se v pripade vcasny detekce problemu provede jen kopie nakopnutyho disku na ten spare, pole je tudiz stale 100%, a ty jen vymenis vadnej disk, neprobiha rebuild.

Krome velikosti je dost podstatny jaky ty disky maj otacky - paac kdyz tam das jinej, tak to sice nejak fungovat bude, ale blbe.

Jeden z moznych (a solidnich) frcu https://www.servershop24.de/
Název: Re:vymena disku v RAID 5
Přispěvatel: MasoxCZ 23. 01. 2019, 23:20:59
[...] Nevím jestli ve 14.04 už je mdadm [...]
mdadm tak samozrejme je, resp. byl uz daaavno pred 14.04... ALE tazatel pise o HW RAIDu, s tim nema mdadm (Linux SW RAID) nic spolecneho...

A jo, to jsem přehlíd.
Název: Re:Výměna disku v RAID 5
Přispěvatel: Nevim 24. 01. 2019, 08:15:14
Jojo, už jsem zažil u RAID 6,ze během přepočtu odešel další disk(který byl sice stejně značky, ale jiný typ a rok výroby) a to už je o zadek. Z toho co jsem pochopil, tak chceš dělat teď zálohu a pak rebuild raidu? Copak nezalohujes?
Název: Re:Výměna disku v RAID 5
Přispěvatel: MasoxCZ 24. 01. 2019, 15:43:10
Jojo, už jsem zažil u RAID 6,ze během přepočtu odešel další disk(který byl sice stejně značky, ale jiný typ a rok výroby) a to už je o zadek. Z toho co jsem pochopil, tak chceš dělat teď zálohu a pak rebuild raidu? Copak nezalohujes?

Taky je to největší nárazová zátěž, kterou ty disky zažijou, takže se to u staršího železa dá docela čekat. Proto stojí za úvahu dát paritních disků víc než je nezbytný minimum, spíš než je nechat válet jako hot-spare, který se točí tak jako tak a jen se šetří mechanika hlav.
Název: Re:Výměna disku v RAID 5
Přispěvatel: xhamsterr 24. 01. 2019, 18:16:05
Já bych si dal pozor aby to byl opravdu HW řadič. Záleží co to je za server, ale v těch levnějších je pseudohw řadič což v podstatě znamená BIOSem sestavený sw řadič ... ale to by asi v linuxu moc nefungovalo.

Pokud je to opravdu hw řadič tak postupuj podle manuálu.
Název: Re:Výměna disku v RAID 5
Přispěvatel: RDa 24. 01. 2019, 18:37:47
... pseudohw řadič což v podstatě znamená BIOSem sestavený sw řadič ... ale to by asi v linuxu moc nefungovalo.

Ono to funguje od urcite verze Linuxu napr. na raidu z intel chipsetu tak nejak automagicky - informace s metadaty pro sestaveni pole se z biosu vytahnou a provede se slozeni skrze mdraid. Zkusenost s laptopem Vaio vpc-z11z9e, kde mam 4x64GB ssd v RAID0. Dokonce to rozpozna i Live-CD od gentoo.

Nikdy jsem do toho ale nepridaval ani nemenil disk - tak nevim zda ta konfigurace je synchronizovana obousmerne, nebo zda je to read-only a po vymene disku jako u tazatele by byl potreba reboot.
Název: Re:Výměna disku v RAID 5
Přispěvatel: k3dAR 25. 01. 2019, 00:28:41
[...] informace s metadaty pro sestaveni pole se z biosu vytahnou a provede se slozeni skrze mdraid [..]
pro jistotu, preklepl ses, ma to byt dmraid ;-)
Název: Re:Výměna disku v RAID 5
Přispěvatel: j 25. 01. 2019, 13:58:46
Ono to funguje od urcite verze Linuxu napr. na raidu z intel chipsetu ...
To se pletes, ono to DO nejake verze fungovalo, pak se politicky rozhodlo, ze to je vlastne uplne spatne a ze to politicky proste fungovat nebude a nazdar (R5). Takze pokud mas dualboot + fakeraid, tak smolik, ale tu widlopartysnu nepripojis.

Je to asi tak stejny jako prirazeni ethX konkretni MAC, coz taky 99% uzivatelu fungovalo vpohode, ale politicky se reklo NE, udelame ... "predvidatelny" nazvy ... ktery jsou naprosto nepredvidatelny a 1/2 aplikaci snima dodnes neumi pracovat, protoze predpokladaji, ze sitovy zarizeni se jmenuje eth.
Název: Re:Výměna disku v RAID 5
Přispěvatel: RDa 25. 01. 2019, 14:48:14
Ono to funguje od urcite verze Linuxu napr. na raidu z intel chipsetu ...
To se pletes, ono to DO nejake verze fungovalo, pak se politicky rozhodlo, ze to je vlastne uplne spatne a ze to politicky proste fungovat nebude a nazdar (R5). Takze pokud mas dualboot + fakeraid, tak smolik, ale tu widlopartysnu nepripojis.

REALLY? Tak jsem si stahnul posledni/aktualni LiveCD od Gentoo a porad to jede.

Kód: [Vybrat]
livecd ~ # uname -a
Linux livecd 4.14.83-gentoo #1 SMP Fri Jan 25 01:53:13 UTC 2019 x86_64 Intel(R) Core(TM) i7 CPU M 620 @ 2.67GHz GenuineIntel GNU/Linux

livecd ~ # dmesg | grep md
[   28.363310] md126: detected capacity change from 0 to 256083230720
[   28.364715]  md126: p1 p2

livecd ~ # blkid | grep md
/dev/md126p1: LABEL="System Reserved" UUID="B262F4CF62F498F5" TYPE="ntfs" PARTUUID="15cb7a6f-01"
/dev/md126p2: UUID="5E32133232130F21" TYPE="ntfs" PARTUUID="15cb7a6f-02"
/dev/md126: PTUUID="15cb7a6f" PTTYPE="dos"

livecd ~ # mdadm --detail-platform
       Platform : Intel(R) Rapid Storage Technology
        Version : 9.5.0.1037
    RAID Levels : raid0
    Chunk Sizes : 4k 8k 16k 32k 64k 128k
    2TB volumes : supported
      2TB disks : not supported
      Max Disks : 7
    Max Volumes : 2 per array, 4 per controller
 I/O Controller : /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1f.2 (SATA)
          Port4 : /dev/sdd (P01003SEB03B9434)
          Port2 : /dev/sdb (P01003SEB03B9439)
          Port3 : /dev/sdc (P01003SET03B9434)
          Port1 : - non-disk device (MATSHITA DVD-RAM UJ892AS) -
          Port0 : /dev/sda (P01003SET03B9439)
          Port5 : - no device attached -

[...] informace s metadaty pro sestaveni pole se z biosu vytahnou a provede se slozeni skrze mdraid [..]
pro jistotu, preklepl ses, ma to byt dmraid ;-)

Ses si jistej? V kernelu jsou raid drivery pod BLK_DEV_MD. A u me zadny DM device ani neni vytvorenej. Modul dm_raid muzu unloadnout, nepouziva se.

Kód: [Vybrat]
livecd ~ # ls /dev/mapper/
control

Lidi, komentujte to, s cim delate.. zbytecne matete ostatni.
Název: Re:Výměna disku v RAID 5
Přispěvatel: xhamsterr 25. 01. 2019, 18:51:01
Ono to funguje od urcite verze Linuxu napr. na raidu z intel chipsetu ...
To se pletes, ono to DO nejake verze fungovalo, pak se politicky rozhodlo, ze to je vlastne uplne spatne a ze to politicky proste fungovat nebude a nazdar (R5). Takze pokud mas dualboot + fakeraid, tak smolik, ale tu widlopartysnu nepripojis.

REALLY? Tak jsem si stahnul posledni/aktualni LiveCD od Gentoo a porad to jede.

...
REALLY ... angličtinou se zaseklým CAPSLOCKEM ohromíš tak svojí babičku.

Jinak tyhle pseudo raidy fungují až do prvního průšvihu ... .
Název: Re:Výměna disku v RAID 5
Přispěvatel: RDa 25. 01. 2019, 20:10:37
Jinak tyhle pseudo raidy fungují až do prvního průšvihu ... .

Nejcaseji pouzivany sw-raid na Linuxu nazyvat pseudo raidem, ty bavis :))

Potize s hw raidem jsem mel nespocet, neuplny seznam na co si vzpomenu:
 - whitelist na modely disku
 - neresitelne omezeni na 2T disky
 - nemoznost ziskat SMART informace
 - nemoznost pristupovat k diskum jako JBOD (nutnost delat 1 diskovy kontejner)
 - nemoznost opravy / proprietarni metadata ci kontejner
 - riziko prepisu disku, protoze radic si dela co chce (ucity port = soucast pole, at tam strcis cokoliv)
 - nefunkcni ovladace protoze treba je to omezeno verzi linuxu
 - nefunkcni sw na spravu karty
 - nemoznost prenest pole na jiny radic

Se sw raidem zadna potiz + vyssi vykon a nizsi latence.
Název: Re:Výměna disku v RAID 5
Přispěvatel: dustin 25. 01. 2019, 20:46:36
Najdi si rozdíl mezi dmraid a mdraid.
Název: Re:Výměna disku v RAID 5
Přispěvatel: j 25. 01. 2019, 21:38:50
...
Urcite ...

https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=411172
Název: Re:Výměna disku v RAID 5
Přispěvatel: RDa 25. 01. 2019, 21:47:55
...
Urcite ...

https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=411172

1. muj prispevek byl ohledne mdraid, ne dmraid
2. kdyby lidi pouzivali normalni distra a ne nejake binarni vykopavky, tak maj moznost si takovy "preklep" opravit sami